Obavijesti Video Pretražite Navigacija
opravdava ograničenja

Merkel: "Ograničili smo ljudska prava, ali to je nužno tijekom epidemije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za subotu su u brojnim njemačkim gradovima bili planirani prosvjedi protiv mjera koje je uvela vlada no odziv je bio znatno manji od očekivanog. U Njemačkoj je do subote ujutro zabilježeno 177.700 slučajeva zaraze koronavirusom, a najmanje je 8199 oboljelih umrlo.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ponovno je u subotu priznala da su mjere uvedene tijekom pandemije koronavirusa ograničile temeljna i demokratska prava građana ali ih je istovremeno i branila kao nužne u takvim okolnostima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Kućama se vraćaju ozlijeđeni, unakaženi ili mrtvi: ''Mlad sam i želim živjeti svoj život'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

Konzervativna političarka je u svom tjednom govoru naciji, objavljenom povodom Dana njemačkog ustava u subotu, rekla da može razumjeti zabrinutosti građana ograničenjima uvedenim uslijed pandemije.

Vlada nije olako pristupila ograničavanju temeljnih prava i "zato moraju biti što je moguće kraća", rekla je Merkel. "No ona su bila nužna i uvijek smo ih opravdavali jer se osjećamo odgovorni za dostojanstvo ljudi, kako je navedeno u 1. članku našeg Temeljnog zakona".

To uključuje nastojanja da se spriječi da se naš zdravstveni sustav preplavi pacijentima "i to je, na sreću, postignuto", rekla je njemačka kancelarka.

No, sada kada se ograničenja ukidaju, mi naravno da moramo opravdati zašto nešto još ne ublažavamo dok možemo ublažiti nešto drugo. I, naravno, uvijek moramo na taj način ocjenjivati koliko su mjere srazmjerne", rekla je.

Kancelarka je rekla da joj je drago da trenutna epidemiološka situacija omogućuje da se ponovno dopuste mnoge stvari koje su bile ograničene više tjedana.

Merkel je rekla da je pandemija koronavirusa stavila društvo pred posebne izazove, možda i najveće od donošenja Temeljnog zakona, njemačkog ustava, 23. svibnja 1949. godine, te da je važnije nego ikada poštivati njegova temeljna načela.

U Njemačkoj je do subote ujutro zabilježeno 177.700 slučajeva zaraze koronavirusom, a najmanje je 8199 oboljelih umrlo.

Za subotu su u brojnim njemačkim gradovima bili planirani prosvjedi protiv mjera koje je uvela vlada no odziv je bio znatno manji od očekivanog, izvijestila je agencija dpa.

Broj prosvjednika se smanjio u prijestolnici Berlinu, kao i u Stuttgartu, Koelnu, Muenchenu, Frankfurtu i Hanoveru nakon više tjedana u kojima je broj prosvjednika rastao.

Na prosvjedu u Stuttgartu pojavilo se nekoliko desetaka ljudi, mnogo manje od najavljenih 500 i 5000 prethodnog vikenda.

No prosvjednici će u nedjelju imati još jednu priliku izraziti svoje nezadovoljstvo, nakon što je sud poništio zabranu krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) da na taj dan održi svoj prosvjed.

Proteklih su vikenda tisuće Nijemaca prosvjedovale protiv mjere tvrdeći da im narušavaju osnovna prava, no bilo je i prosvjeda protiv teoretičara zavjera ili "desničarskog agitiranja".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene