Mađarska je postrožila mjere zatvaranja u borbi protiv COVID-19 u četvrtak kako bi suzbila "vrlo snažan" treći val pandemije. Zatvorila je većinu trgovina, a učenici osnovnih škola vraćaju se nastavi na daljinu.


S novim slučajevima koji su u četvrtak dosegli 6278, najviše u jednom danu u posljednja tri mjeseca, većinom zbog širenja britanske varijante koronavirusa, premijer Viktor Orban suočen je s rastućim političkim izazovom.

Vezani članci Krunoslav Capak Capak: ''Udio pozitivnih govori nam da je treći val na vrhuncu i da epidemija bukti'' Virus COVID-19, ilustracija Danas 3117 novooboljelih: Veliki skok u Zagrebu i Dalmaciji, na sjeveru zabrinuti zbog visoke incidencije i malog broja prijavljenih kontakata

Orban, kojeg čeka izborna bitka početkom iduće godine, nije zatvarao trgovine i industrije kako bi ograničio utjecaj pandemije na gospodarstvo koje je prošle godine zabilježilo pad od pet posto.

"Treći val je snažan, vrlo snažan i gori nego što je bio drugi", rekao je novinarima Gergely Gulyas, šef kabineta premijera Orbana.

Gulyas je rekao da se ubrzala kampanja cijepljenja u Mađarskoj, ali nedovoljno brzo da bi se zaustavilo širenje novih zaraza.

Osnovne škole i jaslice bit će zatvorene do 7. travnja. Sve trgovine osim prehrambenih trgovina, ljekarni i benzinskih crpki bit će zatvorene od 8. do 22. ožujka. Sport na otvorenom doopušten je uz poštivanje pravila o fizičkom razmaku.

Gulyas je dodao da se radnicima treba omogućiti rad od kuće gdje god je to moguće i da će nošenje maski biti obvezno u svim javnim prostorima.

"Nadamo se da smo u posljednjoj fazi pandemije i da ćemo dostići razine cijepljenja u idućih nekoliko tjedana i mjeseci koji će omogućiti ponovno otvaranje (gospodarstva), koje će se postupno odvijati od 22. ožujka", rekao je Gulyas.

Od sredine studenog u Mađarskoj je na snazi policijski sat po noći, zatvoreni su hoteli i restorani, a nastavu na daljinu prate učenici svih srednjih škola.

Mađarska je prošli tjedan postala prva zemlja Europske unije koja je počela cijepiti stanovništvo kineskim cjepivom Sinopharmom, brzo nakon što je odobrila i rusko cjepivo Sputnjik V. Ni kinesko ni rusko cjepivo nisu još dobili odobrenje bloka za hitnu uporabu.

Mađarska cijepi i cjepivima Pfizera/BioNTecha, Moderne i AstraZenece kojima je EU dao zeleno svjetlo.

Do četvrtka je više od 785.000 ljudi u Mađarskoj primilo barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa. Od početka pandemije u zemlji s 10 milijuna stanovnika, potvrđena je zaraza 446.178 ljudi, a umrlo ih je 15.476.