Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastali se šefovi CZ-a

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio da su 64 osobe pod epidemiološkim nadzorom

Presica stožera o koronavirusu
Presica stožera o koronavirusu DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ministar Božinović o mjerama protiv koronavirusa Ministar Božinović o mjerama protiv koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr +0 Presica stožera o koronavirusu Galerija 1/2 >>
Ravnateljstvu civilne zaštite održan je sastanak svih šefova županijskih stožera CZ-a. Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da hladni pogon u bolnicama mora raditi te najavio novi prostor za osobe sa sumnjom na zarazu koronavirusom.

U Ravnateljstvu Civilne zaštite održan je sastanak sa svim šefovima županijskih stožera CZ-a o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je tijekom sastanka zaključeno da u zasad ne postoji potreba za zabranom održavanja velikih događanja. ''Ipak, treba imati na umu da uvijek može doći do obrata situacije'', kazao je Božinović.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je nakon sastanka da je dosad testirano 87 rezultata, a čekaju se rezultati osmero pacijentara. ''Novih potvrđenih slučajeva nema'', kazao je Beroš.

Među osmero pacijenata čiji se rezultati čekaju je i djevojka mladića iz Zagreba kojemu je prvom u Hrvatskom potvrđena zaraza koronavirusom. Ministar kaže da majka mladića ne pokazuje nikakve simptome.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstva Krunoslav Capak izvijestio je da je zasad 64 ljudi pod intenzivnom nadzorom. ''Ako se počnu razvijati simptomi, bit će poslani na Infektivnu kliniku na testiranje i izolaciju, ako bude potrebno'', kazao je Capak. Dodaje da zasad nije poznato može li se osoba koja je preboljela koronavirus, ponovno razboljeti od te bolesti.

Granična policija nastavlja sa svim preventivnim nadzorima hrvatskih granica. ''Dosad smo profilirali više od 1000 osoba o kojima smo obavijesitli sanitarne inspektore i kojima je izdana potvrda o sanitarnom nadzoru'', kazali su iz granične policije. Dodaju da su sve policijske uprave opremljene za nadzor.

Situacija i dalje stabilna

Od danas se aktiviraju stožeri CZ po županijama, uključujući i stožer CZ Grada Zagreba. "To je najbolji način da nema nesporazuma i kad govorimo o konkretnim mjerama, a i o informiranju javnosti", rekao je ranije danas ministar Davor Božinović. 

Dodao je da je svima detaljno objašnjen postupak graničnih policajaca i sanitarnih službi na graničnim prijelazima. "S epidemiološke strane, struka mora voditi glavnu riječ, a oni moraju provoditi savjete epidemiologa", rekao je Božinović. 

Vili Beroš, ministar zdravstva, rekao je da je situacija u Hrvatskoj i dalje stabilna. "Još uvijek imamo dva bolesnika", rekao je Beroš, dodajući da su izdali naputak svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. 

"Posjete je moguće zabraniti, ali hladni pogon mora ići dalje. Jer život ide dalje i u ovom trenutku nema te ugroze koja to može osporiti", rekao je Beroš, dodajući da se moraju smanjiti gužve u bolnicama. 

"Vjerujem da ćemo u tijeku popodneva ili sutra biti riješeno čekanje u Klinici za infektivne bolesti. I prošle godine se čekalo i nekoliko sati kad je bila sezona obične gripe. Stoga tražimo rješenje. Ubrzo ćemo organizirati drugi prostor kako bismo odvojili sve one koji boluju od obične prehlade ili gripe od bolesnika kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom", rekao je Beroš. 

Još uvijek nije stigao drugi nalaz za djevojku prvooboljelog. Prvi nalaz bio je negativan. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene