Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaraza se nezaustavljivo širi

Koronavirus hara srednjom i istočnom Europom: Rekordi padaju jedan za drugim, pogledajte gdje je najgore

Koronavirus, ilustracija - 8
Koronavirus, ilustracija - 8 Foto: DNEVNIK.hr
Zemlje srednje i istočne Europe ruše neslavne rekorde po broju novozaraženih koronavirusom i najavljuju još strože mjere kako bi se obuzdalo širenje pandemije, javljaju u petak agencije.

Poljska je tako u 24 sata zabilježila 13.632 nova slučaja zaraze, rekordan broj u jednom danu, objavilo je ministarstvo zdravstva, dok je vlada istovremeno najavila dodatne mjere za sprečavanje širenja COVID-19, bolesti koju uzrokuje virus SARS-CoV-2.

Broj smrtnih slučajeva pao je u istom danu na 153, s rekordnih 168 dan ranije. Poljske vlasti odlučile su zatvoriti sve kafiće i restorane na dva tjedna te ograničiti javna okupljanja na pet osoba.

Nastava za učenike srednje škole i viših razreda osnovne škole prebačena je online, a stariji od 70 godina pozvani su da ostanu kod kuće.

Slovačka je u četvrtak, s 2581 novim slučajem zaraze, također oborila rekord broja zaraženih u jednom danu, objavio je premijer Igor Matovič.

Djelomični lockdown

Ta je zemlja uvela djelomični lockdown te zatvorila većinu škola, a ljudima je rečeno da ostanu kod kuće, osim kada idu u kupovinu neophodnih namirnica ili na izlete u prirodu.

Rusija u petak također obara rekorde i u 24 sata bilježi 17.340 novozaraženih, od kojih je 5478 u Moskvi. Od početka pandemije u Rusiji je od COVID-19 oboljelo 1.480.646 ljudi. U posljednja 24 sata umrle su 283 osobe, a sveukupan broj umrlih dosegao je 25.525.

Češka je u četvrtak imala 14.150 novozaraženih, nešto manje od rekordnih 14.960 dan ranije, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Raste broj slučajeva u susjedstvu U BiH više od tisuću novozaraženih, svaki treći testirani pozitivan

Pročitajte i ovo Koronavirus, ilustracija - 9 preminulo sedam osoba U Hrvatskoj 1867 novozaraženih: Najgore u Zagrebu i Splitu, nekoliko županija prvi put troznamenkasto

Ta se zemlja bori s najvećim porastom COVID-19 u Europi i od ožujka je zabilježila sveukupno 223.065 oboljelih. Do četvrtka je umrlo ukupno 1845 ljudi zaraženih koronavirusom.

Rekordi i u Ukrajini

I Ukrajina bilježi novi rekord od 7517 zaraženih u jednom danu, objavilo je u petak vijeće za nacionalnu sigurnost. Dan ranije bile su 7053 novozaražene osobe te se sveukupni broj popeo na 330.396.

U četvrtak je umrla 121 osoba, a dan ranije 141. Ukrajina od početka listopada svakodnevno bilježi više od 5000 novih slučajeva zaraze. Velik porast u broju zaraženih nagnao je vladu da stroge restrikcijske mjere produlji do kraja ove godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene