Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konferencija za medije

Čekaju se potvrde novih 10 slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj. Capak otkrio novost o jednom cjepivu: "Tko ga primi, neće trebati nositi masku"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer održao je redovitu konferenciju za medije. Prema podacima Stožera, u Hrvatskoj je u petak potvrđeno 388 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminulo je osam osoba, što je najmanje unazad gotovo četiri mjeseca.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 2313. Među njima je 798 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 73 pacijenta, sedmero više nego jučer. 

Preminulo je osam osoba.
To je najmanji broj preminulih od koronavirusa još od 25. listopada 2020., kada je također prijavljeno osmero umrlih. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 239254 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5407 preminulo, ukupno su se oporavile 231 534 osobe od toga 358 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11725 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.293.415 osoba, od toga 4986 u posljednja 24 sata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 2362 nova slučaja, 29 umrlih Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju" Slika nije dostupna 32 posto više zaraza nego prošli tjedan Capak o velikom skoku broja zaraženih: "Nemamo žarišta, virus se jednostavno širi." Božinović najavio donošenje novih mjera

Podsjetimo, prije tjedan dana imali smo 371 novi slučaj zaraze i 19 preminulih. 

Capak: Dvije države EU-a imaju manju 14-dnevnu incidenciju od nas

"U tjednu od 15. do 19. veljače bilo je 1597 novozaraženih, od 8. do 12. veljače 1688 novozaraženih, ovog tjedna je brojka za pet posto manja nego tjedan ranije. Najvišu incidenciju ima Splitsko-dalmatinska županija, a najmanju Istarska županija. Od Hrvatske samo dvije zemlje EU-a imaju manju 14-dnevnu incidenciju", rekao je Krunoslav Capak

Kazao je kako u Hrvatskoj imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj, ali i da je HZJZ uveo skrining test na nove varijante. 

"Imamo 10 sumnji na britansku varijantu virusa, a sve su na potvrdu upućene u Infektivnu kliniku", rekao je Capak. 

"Imamo kapaciteta da nekoliko desetaka takvih testova dnevno napravimo, a još ćemo dogovoriti tko će koliko tih testova raditi", rekao je. 

Osoba kod koje je pronađen mutirani soj, pojasnio je kako je pronađena mutacija što ne govori da to zaista jest brazilski soj. 

"Možda će se taj soj nositi ime hrvatski, jer je to mutacija koja se može naći kod drugih varijanti", pojasnio je.

Rekao je i da sljedeći tjedan dolazi nova tranša Pfizerova cjepiva te da je došla potvrda Moderne da dolazi još doza, kao i AstraZenece.

"Sljedeći tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera, 25. veljače 16.800 doza Moderne i danas je stiglo 33.600 AstraZenece. Više od 700.000 doza do kraja ožujka bi trebalo stići", kazao je Capak.

Kazao je kako je u drugoj fazi cijepljenja obuhvaćeno 1,2 do 1,3 milijuna ljudi, ali ne zna se koliko se njih želi cijepiti. 

"Novinari su skupina prioritetnih radnika"

Na pitanje misli li da su i novinari rizična skupina, Capak je rekao kako novinari spadaju u skupinu prioritetnih radnika, poput stjuardesa ili djelatnika u zračnim lukama.

"Te skupine ostvaruju taj prvi neposredni kontakt. Bit će više takvih zanimanja koje će se staviti među prioritete, mi imamo zahtjev od HND-a da se nakon ove druge faze i novinare uvrsti kao prioritetnu skupinu", objasnio je Capak. 

Ministar zdravstva Vili Beroš govoreći o ruskom cjepivu rekao je kako je zatražena dodatna dokumentacija, ali ponovio da je sigurnost cjepiva najbitnija. 

Šef Stožera Davor Božinović rekao je kako su na hrvatskim granicama identificirana ukupno 372 krivotvorena PCR testa, od čega najviše u Vukovarsko-srijemskoj županiji, njih 115.  

Ravnateljica Infektivne klinike Alemka Markotić rekla je kako je zabilježeno da je nešto više žena imalo teže oblika bolesti, ali i posljedica. 

"Ovo je bolest s puno lica i još ćemo se godinama boriti s posljedicama COVID-19", rekla je Markotić. 

O Milanovićevu "cjepivu čečenske mafije"

Članovi Stožera zamoljeni su za komentar jučerašnje izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao kako bi on, da cjepiva nema, "nabavio i od čečenske mafije".

"Izjava je bila figurativna, od mafije bi se teško moglo nešto kupiti kad ne posluje legalno. WHO je upozorio da se s obzirom na nestašicu cjepiva događaju ponude lažnih cjepiva i ostalog. Moramo osigurati sigurno cjepivo za hrvatske građane", komentirao je ministar Beroš

Krunoslav Capak rekao je kako je jako teško procijeniti kad će biti završeno procjepljivanje te da se ne zna koliko traje imunitet onih koji su preboljeli bolest, kao ni onih koji su se cijepili. 

"Ali pred ljeto očekujemo da će situacija biti puno bolja jer kad imunost bude veća, manja će biti mogućnost transmisije virusa. U međuvremenu smo saznali da AstraZeneca ima neka istraživanja koja pokazuju da njihovo cjepivo štiti i od transmisije virusa. Dakle, ako se cijepite AstraZenecom, vjerojatno nećete trebati nositi masku jer vam se virus ne može replicirati na sluznici nosa. Takvu informaciju za druga cjepiva za sada nemamo, ali očekujemo da će s većim brojem cijepljenih doći i do istraživanja i znanstvenih podataka na temelju kojih ćemo moći donositi odluke o popuštanju mjera", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

Beroš o cijepljenju preko reda

Ministar Beroš upitan je o izvješćima i inspekcijama nakon prijava cijepljenja preko reda te rekao kako se podaci o tome još prikupljaju. Komentirao je i napise u kojima se njega osobno proziva te poručio da kao ministar, i da želi, ne može pohvatati sve slučajeve cijepljenja preko reda. 

Ministar Božinović komentirao je današnje brojke i moguće popuštanje mjera. 

"Danas bilježimo mali, ali ipak rast. To može biti posljedica vala zahladnjenja i vidjet ćemo kad zatopli kako će se kretati brojevi u narednih tjedan ili dva. Ovaj podatak ne precjenjujemo, ali i ne podcjenjujemo. Možemo govoriti o izvjesnom platou kad govorimo o broju novozaraženih, i nadamo se da ćemo ići prema dolje. Mi ne želimo najaviti ništa drugo nego što se komunicira u posljednjih tjedan dana. Moramo biti svjesni toga da se mora zadržati oprez i nastaviti provoditi epidemiološke mjere, kako opće, tako i one koje su posebno izrađene za pojedine djelatnosti i događaje. Ne bi se trebalo kockati s rezultatima koje imamo", rekao je Božinović.

Beroš o redu cijepljenja

"Red se može napraviti kada se kupuju sir i vrhnje, a kod cijepljenja to nije moguće", rekao je ministar Beroš ponovno komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika Milanovića, koji je u intervjuu za Dnevnik Nove TV rekao kako reda s cijepljenjem nema i da je to "klasična balkanska muljaža". 

"Ja ću zahvaliti HZJZ-u koji je napravio plan. Taj plan nastao je u trenutku kada nismo znali količine, nije se moglo predvidjeti da će se stvarati određeni viškovi. Ministarstvo zdravstva ne provodi cijepljenje, već ga nadgleda, a kada se uoči nepravilnost, naš je zadatak reagirati, a to smo i napravili", kazao je Beroš.

Kava na terasama od 1. ožujka?

Šef Stožera Davor Božinović na konferenciji u srijedu nije htio govoriti o popuštanju mjera, a izrazio je nadu da će se nastaviti pad broja novozaraženih. 

''Neke spekulacije će biti točne, neke netočne'', rekao je Božinović.

U javnosti se već počelo nagađati o popuštanju mjera nakon 1. ožujka, a spominje se otvaranje terasa kafića, sajmova na otvorenom, a možda čak i sportova u dvoranama.

Premijer Andrej Plenković na početku jučerašnje sjednice Vlade rekao je kako će ako bude moguće, s obzirom na epidemiološku situaciju, ublažavati mjere nakon 1. ožujka.

"Učinit ćemo to s poticajima lokalnih stožera ili bez njih", rekao je premijer Plenković misleći pritom na istarski stožer, koji je ranije najavio da će zatražiti otvaranje terasa ugostiteljskih objekata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene