Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2362 nova slučaja, 29 umrlih

Sve teža situacija s koronom: "Ne isključujem uvođenje strožih mjera za cijelu zemlju"

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je aktiviran odjel intenzivne njege za COVID bolesnike KB-a Dubrava, ali i kazao kako je sve spremno za reaktivaciju Arene Zagreb bude li potrebe. Ministar Božinović rekao je kako smo ušli u novi val zaraze koji je "vjerojatno izazvan novim varijantama virusa".

U posljednja 24 sata zabilježena su 2362 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13111. Među njima su 1464 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 153 pacijenta.

Preminulo je 29 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 276.416 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5996 preminulo, ukupno se oporavilo 257.309 osoba, od toga 1670 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutačno 34.878 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.568.027 osoba, od toga 8697 u posljednja 24 sata. Danas je postotak pozitivnih u testiranima 27,2 posto.

Zaključno s 1. travnjem utrošeno je 498.417 doza, a cijepljeno je 404.518 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 312.138, dok je drugom dozom cijepljeno 92.380 ljudi. Za 1519 ljudi nema podataka kojom su dozom cijepljeni, objavio je Nacionalni stožer. 

Tjedni rast od 41 posto

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Hrvatska iz minute u minutu Trećina od 341 novog slučaja potvrđena je u samo jednom gradu. Preminula su trojica muškaraca, najmlađi je imao 37 godina Davor Božinović preminule tri osobe U Hrvatskoj 11 novih slučajeva, ukidaju se e-propusnice, nakon prelaska granice nema karantene, otvaraju se teretane, bazeni...

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako smo prije tjedan dana imali 1802 novozaražene osobe, a tjedan dana prije toga 1112. U prvih pet dana ovog tjedna imamo 9194 novooboljele osobe, a 6472 novozaražene osobe bile su u prvih pet dana prošlog tjedna, što je ovog tjedna porast 41,2 posto. Prosječna incidencija u Hrvatskoj je 508,8, najveća u Primorsko-goranskoj, a najmanja u Istarskoj županiji. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je nakon pritisaka u Bruxellesu postignut dogovor o dodatnim dozama Pfizera koje bi trebale doći u Hrvatsku, a riječ je o 747 tisuća doza. Danas će se ta odluka operacionalizirati te će se dogovoriti dinamika, rekao je. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u pregovorima. 

"Ako bude danas definirana dinamika i ostalo, o tome ćemo danas izvijestiti", kazao je Beroš. 

Direktno plaćanje lijekova za onkološke bolesnike

Ministar zdravstva govorio je o dugu veledrogerijama i obustavi isporuke lijekova. Kazao je kako je pronađen koncept za lijekove koji se tiču onkoloških bolesnika. 

"Svjesni smo trenutačne situacije, nakon dogovora sredstva još nisu uplaćena, bit će danas, oko 900 milijuna kuna. Želimo aktivno voditi taj proces i od ravnatelja dobivamo obavijesti o problematici isporuke lijekova. Nađen je jedan koncept koji ću podržati kao privremenu mjeru. Rješenje je direktno plaćanje lijekova onkološkim bolesnicima. Upravo su u tijeku razgovori o modelu isporuke i ovog načina plaćanja", pojasnio je Beroš. 

"Ponovno smo pozvali veledrogerije na novi krug razgovora. Potpuno je jasno da moramo naći utemeljeno rješenje koje neće otvarati nova pitanja. Sve što radimo su kratkotrajna rješenja, ali moramo poraditi na reformama zdravstvenog sustava, potpuno je jasno da su one nužne. Za njih su potrebne volja, želja i vrijeme. Volje i želje imamo, a vrijeme nam istječe. Problemi su desetljećima gomilani, a ova ih je kriza naglasila", rekao je ministar Beroš. 

Arena spremna za aktivaciju

Na pitanje hoće li se ponovno aktivirati Arena Zagreb i kakvo je stanje u bolnicama, ministar Beroš rekao je kako je na sastanku s ravnateljima bolnica u utorak odlučeno da će se prvo ponovno reaktivira KB Dubrava i Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb

"Ravnatelj Lukšić vraća u ustroj jedinice intenzivnog liječenja, u prvoj fazi podržat će ih KB Sestre milosrdnice, u drugoj fazi potpora će doći iz KB-a Merkur i Svetog duha kao što je to ranije bilo. Dogovorili smo da se krene na vrijeme i na tome se radi", rekao je Beroš.

O aktivaciji Arene Zagreb Beroš je rekao kako je sve spremno i da Arena Zagreb može biti spremna za prihvat pacijenata u roku od 24 sata. 

"Sve je spremno osim što ljudstvo nije tamo, to za sada još nije potrebno", kazao je Beroš. 

"Nisu isključene strože nacionalne mjere"

Ministar Davor Božinović govorio je o regionalnom pristupu u uvođenju mjera. 

"Ukoliko je 2000 novih slučajeva dnevno, onda se napušta taj regionalni pristup, ako svi skupa stisnemo siguran sam da ćemo stvoriti temelje za uspješniju turističku sezonu. Ja bi ubuduće više govorio o provođenju mjera", rekao je Božinović. 

Kazao je kako nije isključena mogućnost da se strože mjere uvedu  cijeloj Hrvatskoj.

Na pitanje o prioritetu gospodarskog cijepljenja, odnosno koje su skupine prioritet i tko se prijavio, ministar Beroš rekao je da je broj onih koji traže cijepljenje nevjerojatan, ali da se o svemu još treba razgovarati.

"Naše gospodarstvo bazira se na turizmu i nastojat će se ići u tom smjeru", rekao je Beroš. 

Ministar Božinović apelirao je na građane da se pridržavaju mjera za blagdane i da, ako ih vremenske prilike natjeraju da budu u kući, to bude u najužem krugu ljudi. 

"Ušli smo u novi val koronavirusa vjerojatno izazvan novim varijantama virusa", rekao je Božinović.  

Ministri o stanju pretučene djevojčice

Beroš je rekao kako ga je ravnatelj Klaićeve bolnice Roić još jučer izvijestio o stanju dvogodišnje djevojčice koja je u bolnicu primljena u teškom stanju te operirana. 

"I dalje je vitalno ugrožena", rekao je Beroš. Ministar Božinović rekao je kako ne zna jesu li roditelji djevojčice, koji su uhićeni, otprije poznati policiji. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene