Stožer za civilnu zaštitu Republike Hrvatske objavio je nove informacije o broju zaraženih od koronavirusa. U protekla 24 sata pojavila su se 42 nova slučaja zaraze, a novo žarište identificirano je u Domu za starije u Koprivnici.


Broj zaraženih u posljednja 24 sata porastao je za 42, a u Hrvatskoj je registrirano ukupno 1950 slučaja zaraze koronavirusom. 

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Danas 271 novi slučaj zaraze: Blagi porast broja novozaraženih u županiji koja je dosad imala povoljnu epidemiološku situaciju Policajka na Bregani Susjedi bilježe rekordan broj zaraženih ovog ljeta: Ako se trend nastavi, iz zelene ulaze u narančastu zonu

Nema novih preminulih, na respiratoru je 18 osoba. Ukupno je ozdravilo 869 osoba

Pojavilo se i novo žarište - 15 novih zaraženih je u Domu za starije u Koprivnici, od čega je 13 štićenika, a dvoje djelatnika. Riječ je o stacionaru doma gdje su već ranije utvrđeni slučajevi zaraze, a trenutačno nije jasno kako je došlo do proboja. 

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se izvješće inspekcije o stanju u domu u Splitu još analizira. 

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak poručio je kako će Vlada sutra predstaviti izlaznu strategiju i hodogram popuštanja mjera te nije želio otkrivati bilo kakve detalje

Capak je rekao kako je dio zaposlenika HZJZ-a preusmjeren na informiranje javnosti te zamolio za razumijevanje ako nisu u mogućnosti istog trena dati odgovor na neko pitanje.

Na pitanje odnosi li se mjera socijalne distance i na političare, Capak je rekao da nema razlike između političara i ostalih

O serološkim testiranjima

Upitan o prvim dobrovoljnim uzorcima za serološka testiranja, Capak je odgovorio kako se testovi još uvijek čekaju te bi trebali stići krajem tjedna.

"Uzorci se prikupljaju i bit će stratificirani po dobi i spolu. Bitno je da u uzorku budu ljudi koji imaju jednaki rizik od obolijevanja", rekao je i dodao da će se testiranja na 1100 ispitanika voditi u prostorima HZJZ-a.

Šefica Infektivne Alemka Markotić kazala je kako se dio brzih testova već koristi za serološka testiranja, ali uz molekularne testove.

"Za nekoliko dana krećemo s prikupljanjem krvi od svih naših zaposlenika. Uzeli smo brisove svima i svi su negativni, a obavit ćemo i serološka testiranja", objasnila je Markotić. 

Bez detalja o popuštanju mjera

Članovi stožera nisu željeli otkriti s kojim će datumom na snagu stupiti prva popuštanja mjera. 

Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da bi izlazna strategija popuštanja epidemioloških mjera trebala biti dovršena do kraja tjedna i da će se provoditi u fazama.

Stanje po županijama možete pratiti ovdje