Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UDRUGA RODA KRITIZIRALA ODLUKU

Niti jedna bolnica u Zagrebu više ne dozvoljava pratnju na porodu: ''Ljut sam jer sada ne mogu biti s njom..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedina bolnica u Zagrebu koja je dozvoljavala pratnju na porodu jučer je to zabranila. Iz udruge RODA odmah su oštro kritizirali taj potez.

Zbog koronavirusa mnogi važni životni događaji, poput vjenčanja ili poroda dobili su osjećaj gorčine. Propisane epidemiološke mjere ne dozvoljavaju ''normalno'' provođenje tih sretnih trenutaka - bilo da je zbog ograničenja ljudi na vjenčanju ili pak zabrane prisustva pratnje na samom porodu.

U Zagrebu, jedino rodilište koje je dozvoljavavalo porođaj uz pratnju bilo je na Svetom Duhu. Barem sve do jučer. 

''Poštovani, obavještavam Vas da se zbog pogoršane epidemiološke situacije i prekapacitiranosti odjela Klinike do daljnjeg obustavlja pratnja supruga/partnera na porođaju. Hvala na razumijevanju'', piše na obavijesti koju je potpisao predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo, Berivoj Mišković.

Pročitajte i ovo Svjetski dan svjesnosti o autizmu SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU Sustav ne funkcionira, a pomoć im je stalno potrebna: ''Autisti nisu nesposobni, neodgojeni čudaci. Oni su jednostavno jedinstveni''

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija DJEVOJČICA U TEŠKOM STANJU Iz policije se oglasili o slučaju koji je zgrozio Hrvatsku: "Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su roditelji zlostavljali dijete i tjelesno ga kažnjavali"

Na tu je obavijest reagirala udruga RODA - Roditelji u akciji iskazavši veliko nezadovoljstvo putem Facebook profila. Najviše su zamjerili što se turistima uz negativan test na koronavirus dozvoljava ulazak u zemlju, a pratnji nije dopušteno da sudjeluju u jednom od najsretnijih životnih trenutaka.

''Turisti dolaze u većim brojevima preko granice u Hrvatsku. Za njih su dovoljno dobri negativni rezultati na istim brzim testovima koji se koriste za rodilje i njihovu pratnju na prijemu u rodilište. Kako to da se turisti mogu slobodno kretati na temelju istog testa koji više nije dovoljno dobar za ulazak u rodilište? Zašto rodilje moraju rađati same, bez pratnje'', napisali su.

Također, istaknuli su da je u proteklih godinu dana, više no ikad, očito koliko država brine o pravima i potrebama rodilja. ''Dok je u drugim europskim zemljama, pratnja na porodu tema za koju država daje jasne smjernice, kod nas Ministarstvo zdravstva (opet) kukavički prebacuje lopticu na bolnice, bez naputka da je pratnja na porodu važan prioritet koji treba osigurati osim u iznimnim situacijama'', komentirali su iz udruge.

Prema njihovim informacijama, kažu, pratnja je dopuštena u nekoliko bolnica - pulskoj, riječkoj, čakovečkoj, pakračkoj i vinkovačkoj. ''Jedan KBC od ukupno sedam; četiri opće bolnice od ukupno 23'', izjavili su.

 

Jedino zagrebačko rodlište otvoreno za pratnju na porodu, ono na Svetom Duhu, jučer je odlučilo da žene moraju rađati...

Objavljuje RODA - Roditelji u akcijiPetak, 2. travnja 2021.

 

Pročitajte i ovo Branko Medunić Dijete se bori za život Ravnatelj Centra otkrio u kakvom su stanju ostala djeca iz obitelji teško ozlijeđene djevojčice: "Gotovo sam siguran da smo učinili sve po propisima..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OD JUČER NOVE MJERE Gužve na Bregani: Unatoč mjerama, turisti dolaze u Hrvatsku provesti uskrsni odmor

Javio nam se i ogorčeni čitatelj koji je podijelio svoje iskustvo.

''Izabrali smo tu bolnicu zbog te mogućnosti da otac bude na porodu i ljut sam jer sada ne mogu biti s njom, pogotovo jer dugo traje, cijeli dan, a ne mogu biti tamo'', rekao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene