Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove preporuke

Građani pozvani na cijepljenje novim cjepivom: Pogledajte kad i tko se može cijepiti protiv omikrona

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HZJZ upozorava kako je sve više dokaza o slabljenju zaštite cijepljenih građana. Na Vladinoj službenoj stranici, upućen je poziv na docjepljivanje novim cjepivima.

Broj novozaraženih koronavirusom u srijedu je bio udvostručen. HZJZ objavio je nove preporuke vezane uz cijepljenje protiv koronavirusa, a službena stranica Vlade za sve informacije o toj bolesti pozvala je građane na cijepljenje novim cjepivima protiv omikrona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Slika nije dostupna Preminulo šest osoba Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji

"Pozivamo sve građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijanti koronavirusa. Cjepivo protiv omikrona posebno se preporučuje starijima i kroničnim bolesnicima, ali je dostupno svima jer COVID-19 je bolje spriječiti, nego liječiti.

Cjepiva protiv wuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1 od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj te će biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili", poručili su na Twitteru.

Sve više dokaza o slabljenju zaštite

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo poručuju da je ima sve više dokaza o slabljenju zaštite od infekcije nakon primitka primarne sheme cijepljenja, neovisno o vrsti primijenjenog cjepiva.

"S obzirom na to da je slabljenje zaštite od infekcije uočeno u svim dobnim skupinama te s obzirom na to da ima sve više dokaza o tome da primjena dodatne doze poboljšava razinu zaštite, preporučljivo je docjepljivanje protiv bolesti COVID-19.

Dodatan argument docjepljivanju je pojava novih varijanti virusa kao što je omikron varijanta koja u Hrvatskoj cirkulira od kraja 2021. godine kao i kasnija pojava njezinih visokozaraznih podvarijanti", poručuju u HZJZ-u.

"Od prve polovice rujna 2022., za docjepljivanje su dostupna adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty, koja su bivalentna, tj. sadrže informaciju za proizvodnju šiljastog proteina originalnog wuhanskog virusa i omikron BA.1 varijante virusa. Oba cjepiva (Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1 i Comirnaty Original/Omicron BA.1) odobrena su za docjepljivanje osoba u dobi od 12 godina i starijih", dodaju.

Više informacija o primarnom cijepljenju odraslih osoba i djece, kao i docjepljivanju, možete pročitati u preporukama HZJZ-a na ovom linku.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene