Javnost i liječnike šokirale su fotografije koje je objavio Državni inspektorat, a koje pokazuju u kakvim su uvjetima neki pristajali na estetske operacije. Struka upozorava da posljedice mogu biti smrtonosne.

Galerija Ilustracija Povećavala usne u Zagrebu bez dozvole - 1 Povećavala usne u Zagrebu bez dozvole - 2 +1 Povećavala usne u Zagrebu bez dozvole - 3

Državljanka treće zemlje filerima je povećavala usne koristeći, među ostalim, medicinske proizvode neutvrđenog podrijetla.

Vezani članci Barbara Golja i Tomica Bagatin, specijalist maksilofacijalne kirurgije Hrvati vole ići pod nož? "Žene za 2000 kuna žele povećati usne i onda im dođe doktor iz Srbije i napuni im smeće od silikonskih ulja" Zoran Veir U Hrvatskoj raste interes za - estetskom kirurgijom. Specijalist poručuje: "Žene mogu biti sigurne i bez ikakvog straha"

"To je, ne znam kako da kažem, kao da ja idem graditi neboder, dakle opasno po zdravlje, opasno po ljude, opasno po ekonomiju i prvenstveno smrtonosno potencijalno za pacijente", kazao je dr. Miroslav Kinčl, specijalist opće i plastične kirurgije.

U njegovu ordinaciju često dolaze pacijenti na korekciju, sve više iz Srbije, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Viktorija Bednjanec.

"I opet nam dolaze iz regiona doktori, uštrcavaju biopolimere i to mladi ljudi ne znaju da je to tekući silikon, smeće koje uništava i zdravlje i izgled", dodaje Kinčl.

"Bol kao da vas je netko iglom u oko ubo"

Sugovornica Dnevnika Nove TV svoje zdravlje i izgled ugrozila je prije četiri godine. Ubrizgano joj je nedopušteno sredstvo biopolimer. Posljedice osjeća i danas.

"Moje tijelo kod pada imuniteta reagira, usne žare, peku kod, recimo, udarca. Osjetite tu bol kao da je, ne znam, kao da vas je netko iglom u oko ubo", kaže.

Ilustracija Povećavala usne u Zagrebu bez dozvole - 1 Foto: DIRH

Sve je prijavila DORH-u i Komori, ali odgovor još čeka. Svaki proizvod koji se zakonski smije koristiti ima svoju naljepnicu koju pacijent mora dobiti.

"Ja isto inzistiram kod svakog svog klijenta, ja mu dam karticu u kojoj mi nalijepimo jednostavno kodove. Vi to morate imati da bi u slučaju da idete kod nekog drugog, na neke druge tretmane ili u neke druge zemlje znali što vam je bilo rađeno", rekao je dr. Bruno Cvjetičanin iz Hrvatskog društva za plastičnu rekonstrukciju i estetsku kirurgiju.

Utješno je, slažu se kirurzi, da je netko protiv ovoga ipak nešto poduzeo.

"Možda bude jedan jako dobar primjer Ministarstvu zdravstva da ono pokrene i stručnu raspravu i neku akciju", kaže Kinčl.

Ilustracija Povećavala usne u Zagrebu bez dozvole - 3 Foto: DIRH

Stranoj državljanki zabranjena je djelatnost. Izdane su joj kazne od 17 tisuća kuna za prekršaj, ali i zbog toga što nije imala dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju