Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavili dva modela pomoći

Ugostitelji nakon objave novih mjera: ''Ja nemam za božićnice svojim radnicima. I to mi je najtužnija činjenica danas''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca i drugih ugostiteljskih udruženja na konferenciji za medije komentirali su nove epidemiološke mjere koje je danas predstavio premijer Andrej Plenković. Traže oslobođenje od plaćanja svih obveza za vrijeme nove zabrane rada ugostiteljima.

Nakon što je premijer Andrej Plenković objavio nove mjere za borbu protiv epidemije, kojima se, između ostalog, do 21. prosinca zatvaraju svi ugostiteljski objekti, predstavnici HUP-a i drugih ugostiteljskih udruženja održali su konferenciju za medije.

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Meda kazao je da se vladajući neće zadužiti da isplate ugostitelje jer u tom slučaju, kaže, ne bi mogli uvesti euro.

''Ako ne budemo imali obeštećenja, naši zaposlenici neće umirati od COVID-a, nego od gladi'', rekao je Marin Medak i dodao da su zato napravili dvije moguće opcije.

Dva modela pomoći

Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i temelji se na smanjenju PDV-a na 5 posto za razdoblje do 1. siječnja 2024. godine, a dugoročno na 13 posto, kao i obeštećenju od 10 eura po metru kvadratnom za najam.

Prvi model uključuje i nastavak potpora za očuvanje radnih mjesta u iznosu od 4000 kuna do 1. svibnja 2021. godine, kao i pomoć u kreditiranju.

"COVID krediti bili su dobra mjera, ali se čekalo predugo, do šest mjeseci, a to nije rješenje jer za šest mjeseci nas nema", rekao je Medak.

Drugi model odnosi se na osiguranje prihoda samim poduzetnicima, i to ne samo za radnike i njihove plaće već i oslobođenje od svih obveza za vrijeme zabrane rada na svim razinama vlasti.

Bujas: Privatni sektor rekao je dosta

Predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas pita se kako to da se zatvaraju teretane i kasina, ali ne i crkve.

"Očekujemo adekvatne mjere, mjere za očuvanje radnih mjesta nisu dovoljne. Većina ugostiteljskih objekata koji imaju grijalice i prostor vani mogla bi naći modalitet rada. Privatni sektor rekao je dosta, i mi želimo čuvati zdravlje. Nadoknadite ono što nam treba da uspijemo preživjeti. Ispred nas je dugih pet ili šest mjeseci do cjepiva. Ovo će biti samo kratkoročni vitamin C", rekao je Hrvoje Bujas.

''Nisu poslodavci iz privatnog sektora građani drugog reda. Kao što je netko rekao – no way'', poručio je Bujas.

U petak će se poduzetnici sastati s predstavnicima Vlade, za što Bujas poručuje da je taj sastanak trebao biti - još jučer.

''Dok neki imaju plaće radili ili ne radili, nas i naše radnike stavlja se na socijalnu skrb. Zato tražimo adekvatne mjere. Bit će sutra sastanak na koji će doći i predstavnici. Nadam se da ćemo nakon sastanka izaći s osmijehom na licu, ne zbog nas, nego zbog radnika u privatnom sektoru kako bi znali da nisu ostavljeni na cjedilu'', poručuje Bujas.

Kažu da se ne može dokazati da je bilo koji ugostiteljski objekt bio žarište zaraze i poručuju da se treba smisliti adekvatne mjere koje će biti učinkovite.

Zorić: Možete zamisliti mentalno zdravlje ljudi

Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, kaže da su njihovi zahtjevi racionalni te da su konkurentne zemlje u ovom sektoru već predvidjele takve mjere.

"Žao nam je što nisu istovremeno objavljene kompenzacijske mjere. S argumentima koje smo rekli moći ćemo zahtijevati kompenzacijske mjere za učinak zatvaranja.

Dio zdravlja nacije podrazumijeva financijsko zdravlje gospodarskih subjekata, obiteljskih poduzeća. Nakon sloma si možete misliti kako će izgledati mentalno zdravlje tih obitelji. Racionalnim ljudima ne treba objašnjavati zašto treba provesti kompenzacijske mjere", rekao je Zorić i poručio da je nacionalno mentalno zdravlje ugroženo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna što je s misama? Hrvatska ulazi u mali lockdown! Zatvaraju se kafići i restorani, nema vjenčanja, adventa, teretana: ''Razmišljamo i o kaznama''

''Upravo sam shvatio jednu činjenicu. Ja nemam za božićnice svojim radnicima. I to mi je najtužnija činjenica danas. To je poruka koju treba poslati, upitne su božićnice našim radnicima'', poručio je na kraju konferencije Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene