Obavijesti Video Pretražite Navigacija
što je s misama?

Hrvatska ulazi u mali lockdown! Zatvaraju se kafići i restorani, nema vjenčanja, adventa, teretana: ''Razmišljamo i o kaznama''

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove stroge mjere borbe protiv koronavirusa koje će trajati najmanje do 21. prosinca.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sjednici Vlade da se nove mjere donose kako bi se smanjilo širenje zaraze i broj hospitaliziranih  ''Ove mjere koje planiramo da stupe na snagu u subotu 28. studenoga trajale bi do 21. prosinca. Nastojimo sada uoči Božića napraviti napor koji će nam omogućiti učinkovitu borbu protiv korone'', naglasio je premijer na sjednici Vlade te podsjetio da danas prvi put imamo više od 4000 novozaraženih.

Pročitajte i ovo Predizborni skup HDZ-a u Splitu - 1 Remećenje javnog reda i mira Zamjenik gradonačelnika Splita: "HDZ-ov skup je prijavljen policiji, oni ne mogu iznajmiti javnu površinu" Zoran Milanović na Pantovčaku - 6 Nova kritika Milanović: ''Plenković dobro zna kakva je čovjeka doveo na čelo DORH-a''

Plenković predstavlja novi paket mjera. ''Nakon što se broj zaraženih prepolovio od početka do kraja rujna, u listopadu je počeo rasti'', podsjetio je da su pozivali na izbjegavanje druženja i okupljanja, kao i na osobnu odgovornost. 25. listopada postrožili su mjere i to je, kaže, doprinijelo zaustavljanju rasta, ali nedovoljno. ''Sada smo primorani novim mjerama pokušati suzbiti širenje epidemije'', poručio je. Dodao je da bez obzira na nove mjere daljnja dinamika zaštite od virusa ovisi o svakome od nas. ''Možda ni ove mjere neće biti dovoljne'', rekao je i dodao da virus nije bezazlen te da će jedna od 58 zaraženih osoba preminuti. Na devet hospitaliziranih osoba jedna će preminuti. Osobe koje su preboljele virus i dalje imaju teškoća, a neke i trajne posljedice. Ponovno je pozvao sve da se pridržavaju mjera, nose maske, ne rukuju, izbjegavaju kontakti, odgode obiteljska druženja s većim brojem ljudi...

Uvode se nove mjere

- zabranjuju se svi događaji i okupljanja s više od 25 osoba

- na privatnim okupljanjima najviše 10 osoba

- obvezno nošenje maski

- obustavljaju se svadbene svečanosti

- na pogrebima najviše 25 osoba

- obvezno dezinficiranje površina u zgradama

- obvezno provjetravanje

- u javnom prijevozu najviša popunjenost do 40 posto, maske obvezne

- prodavaonice, trgovine i trgovački centri - mora se istaknuti maksimalan broj kupaca, higijena, provjetravanje, punktovi s dezinfekcijom

- radno vrijeme do 22 sata za pekarnice i trgovine koje prodaju kruh

- obustavlja se održavanje sajmova (uključujući advente)

- obustavlja se rad restorana i kafića, osim hotela i kampova

- dopuštena priprema i dostava hrane kao da nema korone

- obustavljaju se sportska natjecanja i treninzi osim za sportaše 1., 2. i 3. kategorije

- obustavlja se rad teretana, fitness-centara

- obustavlja se rad zborova i izvedbe složenih scenskih djela (opere i mjuzikli)

- obustavlja se rad plesnih škola

- u kino, kazalište i na koncerte može ući ograničen broj ljudi

- škole stranih jezika i autoškole teorijski dio isključivo online

- preporuka da se misna slavlja prenose na radiju i televiziji, ograničenje je od 25 ljudi na misama

- zabrana dolaska na radno mjesto svima sa simptomima

- preporuka rada od kuće, rada u smjenama

''Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Ako se dotad broj spusti, možemo razmišljati da se dio mjera ukine. U protivnom će ostati na snazi'', objasnio je Plenković. Dodao je da je cilj osigurati održivost zdravstvenog sustava.

Izvijestio je da su poduzeli sve za nabavu cjepiva. Ministri iz domene gospodarske aktivnosti sutra ujutro imat će sastanke s udrugama iz gospodarstva kako bi dogovorili mjere da se pomogne privatnom sektoru.

''Mi smo protiv kompletnog zatvaranja i policijskog sata'', podvukao je predsjednik Vlade. ''COVID-19 mijenja način našega života. Moramo promijeniti naš životni stil kako bismo zaštitili zdravlje'', istaknuo je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da smo u prošlom tjednu imali porast od 15 posto. Tjedan ranije je bilo 7, a prije toga 4,4 posto. Incidencija nam je među najvećima u Europi, po mortalitetu smo u sredini - na 13. mjestu. ''Nažalost, imamo i veliki broj umrlih. Situacija je zabrinjavajuća, brojevi nam i dalje rastu'', objasnio je zašto su se odlučili na nove mjere. Nada se da će nakon četiri tjedna mjera broj novooboljelih početi padati.

Premijer je rekao da je cilj promjena trenda od rasta ka smanjenju. Na pitanje reportera Dnevnika Nove TV Andrije Jarka jesu li mjere trebale biti donesene i ranije, Plenković je rekao da sada imamo povećan rast pa da je tajming dobar.

Na pitanje misli li da je bila dobra odluka održavanje Kolone sjećanja u Vukovaru, Plenković se pozvao na poruke iz vukovarskog stožera da rast nije povezan s Kolonom sjećanja. Predsjednik Vlade rekao je da je cilj da u bitci ne živimo kao društvo u dva paralelna svemira - jedni koji žele normalno nastaviti život i drugi koji se bore s teškom bolešću. ''Mjere imaju cilj pronaći balans'', rekao je.

Capak je rekao da brzi antigenski testovi imaju prednosti (brzi su i jeftiniji), ali i mana (visoki postotak lažno negativnih testova). Rekao je da WHO ne priznaje rezultate testova. ''Mi smo odlučili ići u primjenu tih testova, ali smo dali preporuku da se rade samo na simptomatskim slučajevima. Zato ne uključujemo te brojeve u ukupan broj novooboljelih, osim za one koji su imali kao rezervu PCR test. Pozitivne pratimo, ali ih ne prijavljujemo. Oni nisu u ukupnom broju'', objasnio je.

Plenković je rekao i da je preporuka da fakulteti imaju nastavu online, a da je za srednje škole odluka na ravnateljima. Razmatra se produljenje zimskih školskih praznika.

''Da, razmišljamo i o tome'', odgovorio je premijer na pitanje razmišlja li se o uvođenju novčanih kazni za nepridržavanje mjera. Rekao je da o tome razmišljaju nerado. ''Nismo sretni zbog toga jer imamo povjerenja u hrvatski narod. Ako će se neki među nama ponašati bezobzirno prema drugima i ugroziti druge, moramo posegnuti i za sankcijama. Radim to nerado'', ponovio je Plenković te rekao da će se morati napraviti distinkcija između onih koji su odgovorni i onih koje nije briga.

Tvrdi da će naći način da se spase radne mjesta. Iako su velike razlike među županijama, sada je cijela Hrvatska u crvenom. ''I Istra je u debelom crvenom, pa nema smisla da se mjere u nekim županijama ne primjenjuju'', objasnio je.

''Najbolje je sve zatvoriti. To je najbolja mjera, ali to nije realno više. Hrvatska nije jedna od najbogatijih zemalja svijeta i mora se na ovaj način boriti'', rekao je premijer. Dodao je da smo u Hrvatskoj imali puno normalniji život od drugih u Europi. ''Svaki društveni kontakt - na večeri, na fešti... to je luksuz, a to je sad nebitno'', naglasio je i dodao da su mu važni školovanje, rad i proizvodnja.

Ministar Davor Božinović rekao je da je Arena Zagreb mobilizirana, a da će Ministarstvo zdravstva donijeti odluku kad će početi primati prve pacijente.

Objasnio je da se obustava sajmova odnosi na advente.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene