Liječnik, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/Pixsell)
Liječnik, ilustracija (Foto: Marijan Susenj/Pixsell) Foto: Marijan Susenj/Pixsell

Građani koji se u jeku epidemije koronavirusa nalaze u mjestu u kojem nemaju liječnika primarne zdravstvene zaštite, u slučaju da se razbole pomoć mogu zatražiti u najbližoj ordinaciji opće medicine koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.


Brojni građani u jeku epidemije koronavirusa i snažnih potresa koji su proteklog tjedna pogodili područje Zagreba napustili su svoje domove i otišli u druge gradove.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija Virus se brže širi: Veliki skok broja novozaraženih, preminule četiri osobe Cjepivo protiv koronavirusa Četiri nova smrtna slučaja: Stožer objavio brojke novozaraženih po županijama

Mnogi se pitaju kome se mogu javiti i zatražiti pomoć u zdravstvenim stanjima koja nisu hitna, a zbog zabrane kretanja ne mogu se vratiti u mjesta u kojima imaju svog liječnika obiteljske medicine.

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da ''sve osigurane osobe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koje se zateknu izvan mjesta prebivališta, imaju pravo na neodgodivu zdravstvenu zaštitu u najbližoj ordinaciji primarne zdravstvene zaštite koja ima sklopljen ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje''.

Napominju da je provođenje primarne zdravstvene zaštite osiguranih osoba izvan mjesta prebivališta Zavod regulirao prije nekoliko godina kako bi osiguranici i za vrijeme turističke sezone izvan mjesta prebivališta mogle biti zdravstveno zbrinute na teret obveznog zdravstvenog osiguranja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju