U školske klupe u ponedjeljak trebaju sjesti i zagrebački školarci, kojima muku ne zadaje samo virus već i potres. U ova dva tjedna nastavu je pohađalo samo četiri posto zagrebačkih učenika.

Galerija


U posebnom problemu su roditelji koji žive na području Bukovca jer njihova djeca u svoju školu više ne mogu. Na školi je popucala fasada, zgrada je unutra u zaista u lošem stanju, potpuno je razrušena.

Vezani članci Doktori s maskama, ilustracija Apel liječnika: "Ne tražimo da svijet stane, ali malim ustupcima svi možemo pomoći" Kolona za testiranje na koronavirus Ne smanjuju se gužve za testiranje: Pogledajte nepreglednu kolonu automobila ispred Zavoda Andrija Štampar

Nastava će se stoga odvijati na drugoj lokaciji, a kada tu dodamo još i opasnost od epidemije, jasno je zašto su roditelji u dilemi. Gost Dnevnika Nove TV bio je Stipe Pavičić, čije dijete pohađa školu na području Bukovca.

Pavičić kaže kako ne zna hoće li njegovo dijete ići u ponedjeljak u školu. "Moram reći da smo mi kao roditelji zbunjeni i ne znamo što napraviti. Prema provedenoj anketi koju smo imali - od 350 učenika ove škole, svega 25 roditelja je reklo da će poslati dijete u školu, a ostali neće", naveo je.

Škola je oštećena i u nju djeca ne mogu. "Pošto je naša škola razrušena, nastava do kraja školske godine odvijat će se u XV. gimnaziji prema ustaljenom rasporedu. Za djecu koja idu u školu imamo osiguran prijevoz", dodao je Pavičić.

Smatra da su djeca, barem zagrebačkih osnovnih škola, trebala biti izostavljena od povratka u škole zbog potresa. "Potres je unio strašno veliki nemir među roditelje, ali i među djecu, koja su preplašena", istaknuo je.

"Mi smo u Zagrebu u situaciji svakodnevnih potresa. Jučer je bio tu jedan potres kada su zaposlenici škole koji su se zatekli u školi izjurili van", navodi i dodaje da su nosive konstrukcije popucale.

"U tom potresu su zidovi doslovce škripali, prema riječima ljudi koji su tada bili u školi", kazao je i dodao da strah kod roditelja postoji i zbog pandemije koronavirusa.

"S te strane smo dosta zbunjeni jer očekujemo od svih nadležnih institucija - Ministarstva obrazovanja, Stožera i Zavoda za javno zdravstvo da daju jednoznačnu informaciju o tome vraćaju li se djeca u školu ili ne. To je dosta siva zona gdje ne znamo je li odluka da se djeca vraćaju obavezno ili ne", navodi Pavičić.

Isto tako, postavlja pitanje zašto se ne vraćaju sva djeca u školu, ako se već govori o povratku. "Zašto su samo odabrana djeca nižih razreda. Po mojem osobnom stavu, djeca bi trebala biti vraćena ili sva, ili niti jedno", smatra. Kaže kako njegova kćer jedva čeka da se vrati u novu školu jer će škola biti u potpunosti rekonstruirana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr