Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u s početkom u 17 sati održala se manifestacija Festival slobode. Službenih brojeva okupljenih prosvjednika još uvijek nema, ali iako je isprva izgledalo kao da će se trg popuniti, to se nije dogodilo.

Galerija


Organizator Festivala je Inicijativa Prava i slobode, a podržali su ga i brojni drugi gradovi u Hrvatskoj. Prosvjeduje se protiv mjera Stožera i ograničenja uslijed pandemije.

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Vili Beroš, ilustracija Istarski stožer donio novu odluku o načinu održavanja nastave. Načelnik varaždinskog stožera: "Osjećamo posljedice uskrsnih okupljanja, raste pritisak na bolnice" Cijepljenje na Velesajmu Ministarstvo o cijepljenju: "Otklonili smo grešku, platforma radi bez poteškoća." Obiteljski liječnici: "Događa se da termine dobiju i oni koji su već cijepljeni"

Na skupu je bio i Zlatko Hasanbegović, a okupljenima se obratila Anita Šupe koja je nabrajala koje su, prema njezinom mišljenju, sve slobode ljudima oduzete epidemiolškim mjerama. Tony Cetinski iz autobusa pušta glazbu, a prosvjednici plešu i pjevaju.

Idući govornik, Velimir Ponoš, poručio je da su nas mjere distanciranja i nošenje maske udaljile od ljudskosti.

Na trg je došlo vozilo hitne pomoći koje je ušlo među prosvjednike i nakratko prekinulo službeni program, a potom se odvezlo Bakačevom ulicom.

Prosvjednicima se obratio i imunolog Srećko Sladoljev koji je kazao da je dolazak hitne pomoći na trg demonstracija sile. Dodajmo da smo kontaktirali policiju u vezi dojave i razloga dolaska hitne pomoći, ali su nam odogovorili da će o eventualnim intervencijama moći govoriti nakon skupa.

No kako doznajemo, hitna je navodno došla jer je jednom prosvjedniku pozlilo.  

Maske nose samo novinari

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš javio se pred sam početak prosvjeda uživo s glavnog zagrebačkog trga te kazao kako su sudionici Festivala okupili u velikom broju, njih oko nekoliko stotina, ali kako nema pridržavanja epidemioloških mjera. "Bilo je i grljenja i ljubljenja. Mnogi ne shvaćaju virus ozbiljno", javio je Goleš te dodao kako se mjera stožera pridržavaju samo novinari, a uz njih maske nosi i policija.

Prije prosvjeda, dio sudionika autobusom je obilazio umirovljeničke domove po Zagrebu. 

Najavljena inspekcija Civilne zaštite

Na "Festival" je organiziran prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut izjavio je u petak da su organizatori prosvjeda obećali i obvezali se da će se držati svih epidemioloških mjera koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Tamo će biti prisutni i pripadnici inspekcije civilne zaštite, znači svi oni koji će upozoravati ako se netko ne pridržava mjera.

Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu

Ministar zdravstva Vili Beroš u subotu je komentirao skup Festival slobode čiji organizatori prosvjeduju u Zagrebu protiv mjera ograničenja u situaciji epidemije koronavirusa, istaknuvši da poštujem slobodu i pravo svakog čovjeka, ali ne može podržati neznanstveni pristup Covidu.