Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećan broj punktova

Doznajte gdje se možete testirati brzim antigenskim testovima i pod kojim uvjetima: Stručnjak upozorava i na problem koji bi se mogao pojaviti

Aktualno Galerija Koronavirus: Testiranje - 2 Koronavirus: Testiranje - 2 Foto: DNEVNIK.hr Koronavirus: Testiranje - 1 Koronavirus: Testiranje - 1 Foto: DNEVNIK.hr Covid potvrda - 1 Covid potvrda - 1 Foto: DNEVNIK.hr Covid potvrda - 1 Covid potvrda - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Covid potvrda - 2 Galerija 1/5 >>
Brzim antigenskim testom testirati se može u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, kod obiteljskog liječnika, stomatologa, pedijatra... samo uz uputnicu. I taj test će vam platiti država.

Na zagrebačkoj cesti koja vodi prema čak tri punkta - gužve su cijelo jutro. Na termin se čeka danima. Marta je čekala otprilike 45 minuta, a naručila se prije tjedan dana. ''Sad smo dobri i došli smo samo jer mi doktorica ne može zatvoriti bolovanje bez testiranja'', kazala je Marta. Ankica pak priznaje da nije očekivala toliku gužvu.

''Za testiranje putem uputnice u klinici Fran Mihaljević na aplikaciji vidimo da je prvi slobodni termin u ponedjeljak, 17. siječnja. Ako platite testiranje onda ćete na red doći nešto prije, u petak. Za tjedan dana, 18. siječnja doći ćete na red na punktu za testiranje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo'', izvijestila je reporterka Srna Bijuk u Dnevniku Nove TV.

Koronavirus: Testiranje - 1 Koronavirus: Testiranje - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

U Hrvatskoj se na dan može testirati 20 tisuća osoba PCR testom, kapacitet koji je popunjen. A ostali će se sada na uputnicu moći testirati i brzim antigenskim testom. Zato se povećava broj punktova - dodatno njih 955.

''Postoje određeni prioritet za sustav zdravstvene i socijalne skrbi gdje onda ljudi koji ulaze u bolnički sustav imaju prednost testiranja PCR-om'', pojašnjava epidemiologinja HZJZ-a Vesna Višekruna Vučina.

''Primarci, dakle svi liječnici stomatolozi, ginekolozi, pedijatri koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ukoliko se netko tome nije odazvao ne postoje neke sankcije, ali postoji mogućnost da se uvedu neke sankcije za to'', rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Za sada se najviše prijavilo stomatologa. A ministar Vili Beroš unaprijed odgovara liječnicima koji bi se mogli pobuniti. ''A tko bi to trebao raditi? 150 naših epidemiologa koji već 24 mjeseca rade svoj posao - vrlo teško'', ističe Beroš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na snazi od subote Susjedna zemlja uvela obvezno cijepljenje starijih od 50 godina: Visoka kazna za one koji odbiju

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa kako je nabavila cjepivo? VIDEO Učiteljica cijepila učenika pa je policija uhitila: "Bit ćeš dobro, nadam se"

Brzi antigenski test sada će biti dovoljan za potvrdu o preboljenju. Ona vrijedi samo u Hrvatskoj. Za putovanja i dalje je potrebna COVID potvrda, na što je naš stožer uložio prigovor. Dok se to ne promijeni, imamo problem - smatra Miroslav Venus, predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva.

''Nažalost, velika većina inzistira na tome da se testiraju i da imaju PCR nalaz pozitivan i mislim da unatoč dobroj odluci, nisam siguran koliko će ona biti implementirana u stvarnom životu'', pojašnjava Venus.

Od početka krize na testiranje je potrošeno milijardu i 410 milijuna kuna. 20 do 30 milijuna kuna tjedno. Sada stižu dodatni testovi i dodatni troškovi. 

Više o testiranju pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 





 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene