Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost dnevnika nove tv

Epidemiolog objasnio što nam prijeti ako do jeseni ne smanjimo broj novih slučajeva zaraze koronom

Branko Kolarić i Valentina Baus - 2
Branko Kolarić i Valentina Baus - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Branko Kolarić i Valentina Baus - 1 Branko Kolarić i Valentina Baus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Branko Kolarić i Valentina Baus - 2 Branko Kolarić i Valentina Baus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Branko Kolarić i Valentina Baus - 3 Branko Kolarić i Valentina Baus - 3 Foto: DNEVNIK.hr Branko Kolarić i Valentina Baus - 4 Branko Kolarić i Valentina Baus - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Branko Kolarić i Valentina Baus - 5 Galerija 1/5 >>
Branko Kolarić član je Znanstvenog savjeta i šef Povjerenstva za zaštitu starije populacije od korone. Mladima je poručio da po povratku s godišnjeg odmora baš ne posjećuju bake i djedove, bar tijekom dva tjedna dok prođe vrijeme inkubacije.

Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s Brankom Kolarićem, članom Znanstvenog savjeta koji je imenovan za šefa Povjerenstva za zaštitu starije populacije od COVID-19.

Pročitajte i ovo Branko Kolarić i Dino Goleš - 2 sve smo bliže crnom scenariju Epidemiolog uputio važnu poruku onima koji ne vjeruju u koronu: "Žao mi je to čuti, postoje svakakvi ljudi" Krunoslav Capak "To je nedopustivo" Capak oštro odgovorio Rajku Ostojiću: "Neka se ne petlja u posao epidemiologa. Nitko ne može sam sebi propisati samoizolaciju"

Kolarić kaže kako su starije osobe najosjetljivije na teške oblike ove bolesti.

"Već radimo u institucijama skrbi, ljudi su već uvježbani. Osnažit ćemo starije, kako u institucijama, ali i starije sugrađane koji su kod svojih kuća, s novim materijalima. Kako za starije, tako i za one koji za njih skrbe, kako održati ne samo fizičko, nego i mentalno zdravlje", rekao je Kolarić.

Mladima je poručio da po povratku s godišnjeg odmora baš ne posjećuju bake i djedove, bar tijekom dva tjedna dok prođe vrijeme inkubacije.

"Mi trebamo sad neka dva tjedna da smanjimo brojeve koje imamo", kaže Kolarić.

Na pitanje što će se dogoditi ako brojke do jeseni ne spustimo, Kolarić kaže da to moramo učiniti. "Bojim se, ako brojke ne spustimo, da će nam sustav zdravstvene i socijalne skrbi biti pod velikim pritiskom, a možda neće ni izdržati" upozorava.

Odgovorio je i na pitanje smatra li da bi ovaj novi koronavirus mogao sam od sebe nestati. "Vjerojatnost da ovaj virus nestane postoji, ali je vrlo, vrlo niska", zaključuje Kolarić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene