Branko Kolarić član je Znanstvenog savjeta i šef Povjerenstva za zaštitu starije populacije od korone. Mladima je poručio da po povratku s godišnjeg odmora baš ne posjećuju bake i djedove, bar tijekom dva tjedna dok prođe vrijeme inkubacije.

Galerija


Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus razgovarala je s Brankom Kolarićem, članom Znanstvenog savjeta koji je imenovan za šefa Povjerenstva za zaštitu starije populacije od COVID-19.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Građani SAD-a dobit će cjepivo već u prosincu? "Ako cijepimo 70 posto ljudi, kolektivni imunitet imamo do svibnja" Noćni provod - 2 Splitska policija u subotu kontrolirala kafiće i klubove, obišli su ih 163 i provjerili drže li se mjera Stožera

Kolarić kaže kako su starije osobe najosjetljivije na teške oblike ove bolesti.

"Već radimo u institucijama skrbi, ljudi su već uvježbani. Osnažit ćemo starije, kako u institucijama, ali i starije sugrađane koji su kod svojih kuća, s novim materijalima. Kako za starije, tako i za one koji za njih skrbe, kako održati ne samo fizičko, nego i mentalno zdravlje", rekao je Kolarić.

Mladima je poručio da po povratku s godišnjeg odmora baš ne posjećuju bake i djedove, bar tijekom dva tjedna dok prođe vrijeme inkubacije.

"Mi trebamo sad neka dva tjedna da smanjimo brojeve koje imamo", kaže Kolarić.

Na pitanje što će se dogoditi ako brojke do jeseni ne spustimo, Kolarić kaže da to moramo učiniti. "Bojim se, ako brojke ne spustimo, da će nam sustav zdravstvene i socijalne skrbi biti pod velikim pritiskom, a možda neće ni izdržati" upozorava.

Odgovorio je i na pitanje smatra li da bi ovaj novi koronavirus mogao sam od sebe nestati. "Vjerojatnost da ovaj virus nestane postoji, ali je vrlo, vrlo niska", zaključuje Kolarić. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr