Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA PROTIV KORONE

Ekskluzivno istraživanje: Što bi hrvatski građani kažnjavali, ali i koje mjere protiv korone nikako ne žele

Mislav Bago
Mislav Bago DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 1 Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 2 Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 3 Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 4 Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 4 Foto: DNEVNIK.hr +9 Istraživanje mišljenja građana o borbi protiv koronavirusa - 5 Galerija 1/14 >>
Zadnjih tjedana sve češće se propituju mjere stožera. Hrvatska za razliku od većine europskih država ima najliberalnije mjere. Dnevnik Nove TV donosi razmišljanje građana - treba li uvoditi nove i koje mjere ili sve ostaviti kao do sada.

Većina građana misli da Vlada poduzima odgovarajuće mjere – to misli 58 posto ispitanika. No 34 posto njih misli da Vlada ne poduzima odgovarajuće mjere i taj broj raste. A ne zna ili ne može procijeniti 8 posto građana i tu je vidljiv rast.

I tu su mladi protivnici, a umirovljenici vjerni slušatelji Vladinih mjera u borbi protiv korone.

Kako se Hrvatska bori protiv korone?

Samo 22 posto građana misli da se Vlada bori bolje od većine europskih država. Zato 53 posto misli da su Vladine mjere slične kao i u ostalim europskim državama, a u odnosu na prethodna istraživanja blago raste.

Da smo lošiji od ostalih europskih država, misli 21 posto ispitanika i tu je vidljiv rast nezadovoljnika. Ne zna 4 posto građana.

Iako većina građana smatra da se s koronom nosimo kao i većina Europe, umirovljenici nam, u odnosu na mlade, ipak daju višu ocjenu.

Građani dobro upoznati s radom Stožera

Velika većina građana, njih 97 posto, u potpunosti ili je uglavnom upoznata s radom i uputama stožera. No ima i 3 posto onih koji s odlukama nisu upoznati.

Pridržavaju li se građani uputa Stožera?

Svih uputa stožera pridržava se visokih 41 posto ispitanika. Istina, manje je to nego u ožujku. Većine uputa stožera pridržava se njih 50 posto i taj postotak raste. Dijela uputa pridržava se samo 7 posto ispitanika, a njih 1 posto ih se uopće ne pridržava.

Koje bi nove mjere građani poduprli?

Velika većina građana poduprla bi nošenje maski na svim javnim i zatvorenim prostorima – njih 89 posto. Također velik broj ispitanika bi podupro ograničavanje broja ljudi na svadbama, pogrebima i privatnim druženjima, njih je 81 posto. 62 posto ispitanika bi poduprlo da se zabrani rad ugostiteljima do ponoći.

S druge strane većina građana ne bi poduprla lockdown, to ne želi 79 posto ispitanika, građani ne žele ni policijski sat, točnije njih 72 posto.

Ne bi poduprli potpuno zatvaranje ugostiteljskih objekata osim onih koji imaju terasu. To ne želi 65 posto ispitanika, a njih 59 posto ne želi da škola prijeđe na online nastavu.

Što bi građani novčano kažnjavali?

Nenošenje maski na javnim i zatvorenim mjestima kažnjavalo bi 76 posto ispitanika. Isto tako, žele da se kažnjavaju ugostitelji koji rade nakon ponoći - njih je 74 posto i na kraju nepridržavanja fizičke distance 65 posto građana bi novčano kažnjavalo.

Pročitajte i ovo Mislav Bago - Istraživanje koronavirusa VIŠE OD 250 DANA BORBE Ekskluzivno istraživanje: Podržavaju li građani odluke Stožera u borbi protiv korone i što se sve promijenilo od prvog vala

Napomena

Istraživanje je provela agencija IPSOS telefonskom metodom na 600 građana od 30. listopada do 2. studenog 2020. godine. Pogreška mjerenja je +/-4%.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene