Balkonski prosvjed u Zagrebu protiv Milana Bandića
Balkonski prosvjed u Zagrebu protiv Milana Bandića Foto: Marko Prpic/Pixsell

Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju Zagrepčanke i Zagrepčane da i u ovaj petak 17. travnja u 19 sati izađu na balkone i prozore te još jednom glasno poruče Bandiću - Dosta je!


U petak 3. travnja ove godine brojni građani i građanke Zagreba izašli su na prozore i balkone i bukom iskazali opće nezadovoljstvo načinom upravljanja gradom.

Vezani članci U Zagrebu rodila žena s koronavirusom, ilustracija U Zagrebu rodila žena s koronavirusom: "Rodila je u roku od dva sata, krasnog dečka" Testiranje na koronavirus U Hrvatskoj danas 54 nova slučaja koronavirusa, jedna osoba preminula. U bolnicama ukupno 80 ljudi

''Zagreb je pogođen ne samo pandemijom već i razornim potresom, a vodi ga gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji iz dana u dan pokazuje kako nije dorastao nositi se s aktualnom kriznom situacijom, dovodeći naše živote i budućnost grada u još veću opasnost'', navode u priopćenju. Dodaju da Bandićevo općenito nesnalaženje, osobito sada kada smo u kriznoj situaciji, jasno pokazuje da mu nije mjesto na čelu glavnog grada.

Pozivaju sve koji žive u Zagrebu da ponovno iskažu svoje nezadovoljstvo, ali i da podrže njihove  zahtjeve:

1. Svima koji su u potresu izgubili dom Grad mora osigurati smještaj u stanovima kojima upravlja.
2. Obnova mora biti pravedna, transparentna i najbrža moguća. Ne smije se dopustiti špekulacija i zarada na muci pogođenih građana.
3. U izradi plana obnove Grad Zagreb i država moraju kao ravnopravnog sudionika uključiti stručna udruženja i poštivati njihove zahtjeve.
4. U borbi protiv pandemije tražimo konkretne mjere zaštite javnog zdravlja, a ne demagogiju nesposobnog gradonačelnika.

''Nastavit ćemo tamo gdje smo stali 1. veljače kada se na velikom prosvjedu protiv gradonačelnika Bandića na glavnom gradskom trgu okupilo više od 20.000 građanki i građana i kada je gradonačelnik poslao gradsku Čistoću da šmrkovima omete legitimne zahtjeve prosvjednika za život u boljem i pravednijem gradu. Budući da nam je javno zdravlje na prvom mjestu, poruku Gradu i gradonačelniku odaslat ćemo s naših prozora i balkona. Nakon prošlog ovakvog prosvjeda policija je upozorila organizatoricu kako će idući put biti sankcionirana zbog narušavanja javnog reda i mira. Ne želimo pristati na situaciju u kojoj su mirni protesti podložni prekršajnim kaznama, dok istovremeno živimo u gradu u kojem gradonačelnik slobodno i sustavno ugrožava naše zdravlje i živote. Stoga vas Zagreb te zove, Pravo na grad i Zelena akcija pozivaju da u petak, 17. travnja u 19 sati izađete na svoje balkone i prozore i glasno poručite Bandiću - Dosta je!'', zaključuju u priopćenju.