Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Većini zabranjen rad nedjeljom

Pročitajte detaljne upute: Trgovine od ponedjeljka počinju raditi po starom radnom vremenu, ali pod jednim važnim uvjetom

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je četiri odluke koje se odnose na prvu fazu popuštanja mjera.

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je u petak da je stožer donio četiri odluke koje se odnose izvršenje prve fazu popuštanja mjera od 27. travnja.

Pročitajte i ovo Davor Božinović Ukupno 2039 zaraženih Četiri osobe preminule, 9 novooboljelih: ''Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo, niti će biti'' Slika nije dostupna pokreće se zdravstvo Preminula žena u KB-u Dubrava: 27 novooboljelih, ukupno 1908 zaraženih koronavirusom

''Njima se omogućava rad trgovinama, osim onih koje se nalaze unutar trgovačkih centara, s tim da trgovine prehrambenih i higijenskih artikala koje se nalaze u trgovačkim centrima i dosad su radile, mogu raditi i dalje'', kazao je Božinović.

Počinju raditi postolari, krojači...

S radom će moći početi i uslužni objekti poput postolara, krojača, turističkih agencija, a još uvijek neće moći raditi oni koji s klijentima ostvaruju bliski kontakt.

Božinović je kazao i da se omogućuje treniranje sportaša prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te treninzi seniorskih ekipa koje se natječu u najvišim stupnjevima natjecanja. Od 2. svibnja bit će moguća i vjerska okupljanja.

Važno pravilo za trgovine

Ponovno se uvodi javni gradski prijevoz, a moći će se prodavati i med te drugi pčelinji proizvodi i jaja na klupama na tržnicama. Naveliko će se moći prodavati i cvijeće, voće i povrće na zelenim tržnicama, i to u razdoblju od 5 do 8 sati ujutro.

''Radno vrijeme trgovina vraćeno je na radno vrijeme proglašenja epidemije, uz nekoliko iznimki. Trgovine koje će imati organizirano radno vrijeme dulje od 10 sati morat će imati dvokratno radno vrijeme s pauzom između dvije smjene koja traje najmanje jedan sat radi čišćenja i dezinfekcije prostora i izmjene radnika'', objasnio je Davor Božinović.

Radnicima u trgovini morat će se mjeriti temperatura, a velikoj većini trgovina bit će zabranjen rad nedjeljom.

Detaljna pravila za trgovine objavljena su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a možete ih pročitati u dokumetu ispod. 

Nedjeljom i blagdanima smjet će raditi samo kiosci, pekare, trgovine kruhom i trgovine na benzinskim postajama.

''Sve to omogućuje se uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i uputa, ali i posebnih uputa za pojedinu djelatnost ili aktivnost koje će biti objavljene na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite'', kazao je Božinović.

Drive-in prodaja na Zelenoj tržnici

Od subote 25. travnja, od 05:00 do 07:00 sati, na prostoru Zelene tržnice (Slavonska avenija 50A) bit će omogućena drive-in prodaja na veliko poljoprivrednih proizvoda od strane srednjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva iz čitave Hrvatske, priopćeno je iz Grada Zagreba.

Radno vrijeme drive-in prodaje za građanstvo i dalje je od 8:00 do 13:00 sati.

Osigurane su sve potrebne sigurnosne mjere kupnje bez izlaska iz vozila, postavljeni su punktovi s dezinfekcijskim sredstvima za ruke i istaknute su preporuke općih pravila o higijeni te o strogoj mjeri socijalnog distanciranja.

Na ulazu u tržnicu mjerit će se tjelesna temperatura svim kupcima, dodaje se u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene