Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozdravilo 99 osoba

U Hrvatskoj 28 novooboljelih, Markotić: ''Broj ozdravljenih prvi put je veći od broja oboljelih''

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o 28 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ozdravile su još 99 osobe, a to je prvi put da je broj ozdravljenih u Hrvatskoj veći od broja oboljelih.

U Hrvatskoj je potvrđeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ukupan je broj zaraženih 2009, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite u petak. Ozdravilo je još 99 osoba, a ukupno su izliječene 982 osobe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukupno 2213 zaraženih U Hrvatskoj šest novih slučajeva zaraze, preminule još tri osobe. Capak: ''Pronađeni su svi putnici s leta iz Frankfurta, određena im je samoizolacija'' Alemka Markotić 11 novozaraženih, ukupno 2207 Alemka Markotić odgovorila na pitanje jesu li i danas oni koji krše samoizolaciju – bioteroristi

''Danas je lijepa vijest da je broj ozdravljenih prvi put veći od broja oboljelih'', rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić

Božinović o popuštanju mjera

Načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović podsjetio je da se počinje s popuštanjem uvedenih mjera. Otvaraju se trgovine, osim onih u trgovačkim centrima. Trgovine koje su dosad radile nastavljaju raditi i dalje, a radno vrijeme vraća se na ono kakvo je bilo i prije epidemije, uz uvjet da se tijekom smjene omogući jedan sat za čišćenje prostora.

''Trgovine koje imaju radno vrijeme duže od 10 sati moraju raditi dvokratno, uz 1 sat pauze za dezinfekciju. Nedjeljom će raditi samo kiosci, pekarnice, trgovine na benzinskim postajama'', rekao je Božinovć.

Dodao je da se omogućavaju vjerska okupljanja, a s radom počinju i postolari. Istaknuo je da je upravo pridržavanje mjera omogućilo da se one mogu popustiti.

''Mora nam biti jasno da će uspjeh cijelog napora ovisiti o tome kako će se svatko od nas u ovom razdoblju ponašati'', poručio je Božinović.

Smijemo li odjeću isprobavati u trgovinama?

Na pitanje o otvaranju outlet trgovina, načelnik Stožera kaže da rad unutar trgovačkih centara nije dopušten, osim za trgovine s hranom i higijenskim potrepštinama.

"Treba malo čitati ovu uredbu. Rad unutar trgovina unutar trgovačkih centara se ne dopušta, osim za dućane s prehrambenom i higijenskom robom. Ono što je izvana, nema nikakve razlike između nekog dućana u gradu i nekog u outletu", rekao je Božinović. 

Kada je riječ o prodaji odjeće, Krunoslav Capak rekao je da je ona dopuštena, ali ne u trgovačkim centrima.

Istaknuo je da nije zabilježen prijenos koronavirusa na tekstilu, ali preporučio da se ne koriste kabine, već da se robu uzme i isproba kod kuće.

Capak kaže da je rizik naveći kod odjeće koja se oblači preko glave jer se na njoj mogu zadržati kapljice. Preporuka je da se roba koja se vrati stavi pet dana sa strane da eventualni virus odumre.

Još se ne otvaraju teretane

Na pitanje o sportašima, Capak je rekao da će temeljna preporuka biti veća distanca i higijena, a neće se moći koristiti svlačionice i tuševi. Istaknuo je da se ne smije odjednom sve dopustiti. ''Dakako da razgovaramo o rekreacijskom sportu i otvaranju teretana, ali smatramo da treba još pričekati. Ako bude sve povoljno, vrlo će brzo i rekreacijske teretane doći na red'', kaže Krunoslav Capak.

Davor Božinović rekao je da će se građanima izlaziti u susret kada je riječ o putovanjima zbog smrtnih slučajeva u obitelji.

Preporuka za rad od kuće ostaje na snazi

Kada je riječ o zaštitnim maskama, ravnatelj HZJZ-a istaknuo je da se platnene maske ne mogu preporučiti za uporabu u medicinske svrhe, no da one zaustavljaju širenje kapljica dok se govori, kašlje ili kiše. ''Mi smo sada preporučili da se u zatvorenom prostoru koriste maske, a u nekim situacijama bilo bi dobro da ih se koristi i na otvorenom'', rekao je Krunoslav Capak.

Istaknuo je da je svim poslodavcima preporučeno da, ako je to moguće, radnicima omoguće rad od kuće. ''Te preporuke i dalje ostaju na snazi'', poručio je Capak.

Davor Božinović kazao je da Hrvatska ulazi u novu fazu borbe s epidemijom koronavirusa. ''Ova druga faza, kao i prva, ovisit će o tome koliko ćemo se u svemu što ćemo raditi pridržavati temeljnih epidemioloških uputa, uključujući nošenje maski za lice'', zaključio je načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene