Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pokreće se zdravstvo

Preminula žena u KB-u Dubrava: 27 novooboljelih, ukupno 1908 zaraženih koronavirusom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Nakon jučerašnjih odličnih vijesti i samo deset novozaraženih, današnja je brojka 27.

Ministar zdravstva Vili Beroš objavio je da u posljednja 24 sata imamo 27 novooboljelih, što je ukupno 1908. Od jučer je preminula jedna bolesnica (1932. godište) u KB-u Dubrava. Ukupno je preminulo 48 bolesnika.

Pročitajte i ovo Članovi Nacionalnog stožera Postojeće mjere do 31. siječnja Božinović otkrio koje će se mjere produžiti: "Sad nije trenutak za velika popuštanja. Stožer nije tu da bi nekome zagorčavao život" Davor Božinović Ukupno 2039 zaraženih Četiri osobe preminule, 9 novooboljelih: ''Ovo nije mjesto s kojeg se šalju političke poruke, nije bilo, niti će biti''

Ministar je još jednom objasnio da su razlike u brojkama Nacionalnog i lokalnih stožera to što imaju različita 24-satna razdoblja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kolegu Beroša najavio je kao kolegu Borasa, a kasnije je objasnio da je imao sastanak s Markom Borasom Mandićem, šefom Županijskog stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, pa mu je ostalo to prezime.

O otvaranju škola i dopuštanju misa

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govoreći o otvaranju škola ponovio je da je moguće popustiti u mjerama zabrane i da će sve daljnje odluke donositi Vlada u dogovoru sa stožerom. Ponovio je da online školovanje dobro funkcionira i da nema zapreka da se akademska godina završi online.

Na pitanje o dopuštanju misa, što su tražili neki biskupi, Božinović je rekao da će ovaj tjedan biti predstavljen plan popuštanja mjera. ''Sve odluke donijela je politika, na preporuku struke. Ovo je Vladin stožer'', rekao je Božinović osvrćući se na izjavu predsjednika Zorana Milanovića.

Isto je odgovorio i na pitanje o zahtjevima HGK-a za pokretanjem gospodarstva. Istaknuo je i da ovo nije situacija koja će brzo proći i da je dobro da se svi na to naviknu. ''Što se tiče prekograničnih prelazaka, za obitelji se mogu učiniti određene iznimke", odgovorio je Božinović na pitanje može li se posjetiti obitelj u drugoj državi.

Zdravstveni sustav vraća se u normalu

Capak je ocijenio da već neko vrijeme imamo blagi silazni trend i da dnevne oscilacije nisu toliko bitne. Objasnio je da se epidemiološka situacija ne procjenjuje samo na temelju pada broja novooboljelih već i na temelju drugih parametara.

Ministar Beroš rekao je da se zdravstveni sustav polako vraća u normalu, pa će se početi vraćati i dijagnostičke pretrage i pokušat će riješiti zaostatke. ''Svjestan sam lista čekanja. Imam nekoliko alata na raspolaganju, kao centralni upravljački sustav, gdje će se moći kontrolirati koliko se pretraga obavlja'', napomenuo je i najavio prolongaciju rada u onim ustanovama koje imaju uvjete. ''Liste čekanja bit će nam manji problem od ovog koji imamo sada'', zaključio je.

Za stanje u Domu za starije i nemoćne u Splitu Beroš je rekao da još nema kompletan izvještaj i da će više znati sutra.

Lokalni stožeri tijekom dana su izvještavali o novostima iz svojih županija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene