Blažena Divjak u Dnevniku Nove TV objasnila je na čemu je Ministarstvo obrazovanja uštedjelo gotovo 300 milijuna kuna, ali i što će biti s državnom maturom te povišicama prosvjetarima.


Državni proračun za 2020. je smanjen. Ministarstvo znanosti i obrazovanja je na visokom trećem mjestu po uštedi s oduzetih gotovo 300 milijuna kuna. Tko će unutar tog sustava izgubiti, zna ministrica Blaženka Divjak.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Kod dvoje zaraženih omikronom potvrđena velika količina virusa, stručnjaci zabrinuti: ''To je ludo visoko'' Koronavirus i putovanja, ilustracija Brojna ograničenja zbog novog soja koronavirusa: Zatvaraju se granice ili uvodi karantena, mnogi putnici na letovima iz Južne Afrike vjerojatno zaraženi

"Vrijeme je za solidarnost. Uštede su uglavnom na prijevozu učenika, nastavnika, na prehrani studenata koji sada nisu u studentskim domovima, ali i na znanstvenim skupovima koji se sada ne mogu održati", rekla je Divjak.

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da je ovo samo prvi krug proračunskih rezova. Očekuje da će ih biti još. Ima li još prostora za rezove u Ministarstvu obrazovanja?

"Mi moramo znati da nastava na daljinu nije perpetuum mobile. Obrazovanje naše djece i naših studenata je sigurno prioritet. Treba osigurati uvjete. I materijalne i u ljudstvu. Ja zahvaljujem svima koji na tome zdušno rade. Moramo osigurati mogućnost da se to financira, ali i da djeca i studenti imaju budućnost", kaže Divjak.

Komentirala je i što će biti s prosvjetarima koji su prošle godine nakon štrajka dogovorili povećanje plaća. Ministrica ponavlja da treba sjesti za stol. 

"Prvi razgovor bio je u tonu obostranog razumijevanja teške situacije", rekla je Divjak. 

Ponovila je kako je nekoliko scenarija za državnu maturu, no koji će se aktivirati, ovisi o epidemiološkoj situaciji.  

"Maturanti su i moja prva briga. Je li to moguće u ljetnom roku, što bi bilo najbolje, uz određene redukcije koje su potrebne, i u broju ispita i u uvjetima koje treba osigurati. No zato sam i sazvala sastanak ministara EU-a za idući tjedan. Glavna tema su učenici i studenti, u fokusu je matura. Svugdje je slično, najveći broj država, njih 16 ili 17 nije donijelo odluku za maturu jer ne znamo kad bi ona mogla biti. Njih 5 ili 6 je donijelo odluku da će biti krajem svibnju ili u lipnju, a 3, 4 su rekle, prvenstveno zbog toga jer je matura već trebala početi, da se neće održati", objasnila je ministrica.

"Ne samo da razgovaramo na razini EU-a, nego ja sudjelujem na sastancima koje organiziraju i druge svjetske organizacije. Što god mi odlučili, mora biti usklađeno na razni EU-a. Zato nam je sastanak koji sam sazvala bitan da se te odluke donekle usklade", zaključila je Divjak. 

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju