Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za njih nema rasta koeficijenata

Nenastavno osoblje kreće u štrajk? "Izigrani smo i prevareni. Ovo što su napravili je jedna velika glupost i debakl"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučerašnji sporazum Vlade i prosvjetara koji ne uključuje podizanje koeficijenata nenastavnom osoblju izazvao je burne reakcije u javnosti.

Sindikalnim vođama za vrijeme štrajka bila su puna usta spremačica, kuhara i domara te su na velikom prosvjedu na Trgu poručivali kako se ne bore samo za učitelje već i za njih.

Pročitajte i ovo Prazna učionica, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Škole su sad na potezu Nadoknade izgubljenih dana u štrajku: Ministarstvo objavilo datume do kojih će škole maksimalno moći produljiti nastavu Slika nije dostupna ''Završna'' konferencija Mihalinec pokazao tablicu: Sindikalni čelnik čitao obračune plaća onih ''koji nisu dobili ništa jer su izdani''

Mnoge je stoga iznenadila vijest kako se nenastavnom osoblju neće povećavati koeficijenti, već će im se plaća povećati kroz dodatke.

U Sindikatu administrativno-tehničkog osoblja u školama i učeničkim domovima ATOS poručuju kako se osjećaju frustrirano i izigrano te najavljuju štrajk.

"Marginalizirani smo još od vremena Vlade Zorana Milanovića, očekivali smo da  će sada koeficijenti rasti i nama. Sindikati su nas za izigrali, to je prestrašno. Ovo što su napravili je jedna velika glupost i debakl", poručuje predsjednik sindikata Mario Jakša te najavljuje kako će svojih 700 članova predložiti da krenu u štrajk.

Dogovor je pokazao sve licemjerje sindikata

Jakša navodi da je jučerašnji dogovor pokazao sve licemjerje sindikata.

"Onaj tko je mislio da nakon što je administrativno-tehničko osoblje do sada najmanje tri puta izigrano, ne može i četvrti put, prevario se!" odlučan je Jakša te se pita gdje je sada njihovo dostojanstvo.

Ističe kako se od samog početka štrajka tražilo povećanje koeficijenata složenosti za sve radnike koji rade u odgojno-obrazovnim ustanovama.

"Naravno, od tog prijedloga očito se vrlo brzo odustalo pa se sada, kada će nastavno osoblje dobiti željeni koeficijent, izjave čelnika sindikata svode na to da spremačice, domari i dr. ni za kime ne zaostaju, a nastavno osoblje zaostaje, a za sve ostale da nije moguć rast koeficijenata a da ne raste koeficijent složenosti poslova svima u javnim i državnim službama, što je totalni apsurd! Naravno da tehničko osoblje itekako zaostaje i treba im veći koeficijent, u suprotnom nameće se pitanje tko će uopće raditi s tako malom plaćom na tim mjestima u školama! S druge strane, naravno da se mogao i morao ugovoriti veći koeficijent za administrativne i računovodstvene referente te ekonome, a to se moglo napraviti tako da se u članak 7. Uredbe o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u javnim službama dodaju administrativni referent, računovodstveni referent i ekonom", poručuje čelnik sindikata, koji je na stranicama objavio i originalne zahtjeve prosvjetara.

 

Navodi kako su bezuspješno tražili sudjelovanje u pregovorima. 

"Kao sindikat tražili smo sudjelovanje u pregovorima te vršili pritisak da sudjelujemo i zastupamo administrativno-tehničko osoblje jer ono predstavlja bitan segment svake odgojno-obrazovne ustanove, ali bez uspjeha. Sada je jasno i zašto nismo bili poželjni da sudjelujemo prilikom pregovora!" zaključuje.

Mihalinec i Šprem: "Ponosni smo na ovo što smo uspjeli"

Predstavnici sindikata u prosvjeti Sanja Šprem i Branimir Mihalinec danas su odgovarali na primjedbe i kritike zbog toga što se nisu povećali koeficijenti za nenastavno osoblje.

"Nismo stigli vidjeti primjedbe. Prvo ljudi moraju vidjeti što je ispregovarano i kakve su plaće. Mi smo vrlo ponosni na ovo što smo uspjeli. Osjećaj koji se pojavio je tuga što govor mržnje i netolerancije postaje mainstream u Republici Hrvatskoj i, nažalost, govor mržnje potiču neki koji se usuđuju govoriti da su nastavnici i nastavnička mreža", poručio je Mihalinec.

Upitan o najavi štrajka administrativno tehničkog osoblja, Mihalinec je rekao da je "čuo da je to neki sindikat za koji ne zna koliko ima članova", no da je poznato kakva je procedura za štrajk, odnosno da se mora najaviti na vrijeme, održati mirenje i tek onda ići u štrajk.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene