Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASKOL MEĐU ZNANSTVENICIMA

Ministar Beroš: "Ne slažem se s Laucovim izjavama, o daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak, komentirajući pismo pet članova Znanstvenog savjeta koji su se jutros ogradili od istupa člana Savjeta Gordana Lauca, kako pojedinačno istupanje članova šteti Savjetu i šalje lošu sliku i poruku nekonzistentnosti.

“Jasno je za znanost da se propituje, no kad imate znanstveni forum on putem glasnogovornika ili člana Vlade iskaže stavove", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš novinarima nakon što je s europskom povjerenicom za zdravstvo i sigurnost hrane Stellom Kyriakides obišao cjepno mjesto na Zagrebačkom Velesajmu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZNANSTVENICI REAGIRALI Pet članova Znanstvenog savjeta: "U potpunosti se ograđujemo od svih Laucovih istupa o pandemiji''. On im uzvratio: ''Siguran sam da se slažu sa mnom''

Oko pojedinačnog istupanja članova Savjeta u vlastitoj ingerenciji putem društvenih mreža usuglasili smo se da moramo upozoriti da takav način komentiranja stručno utemeljenih činjenica šteti. Imamo Znanstveni savjet koji šalje nedvosmislene poruke - cijepljenje spašava živote i pomaže izlasku, kazao je Beroš.

Pročitajte i ovo Stella Kyriakides U OBILASKU S BEROŠEM Europska povjerenica hrvatskim građanima: "Cijepite se. Slušajte znanstvenike, a ne 'eksperte' na društvenim mrežama"

Petero članova Znanstvenog savjeta u petak se ogradilo od svih istupa Lauca o pandemiji, a posebice od najnovijih Laucovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuka za cijepljenje samo starijih osoba.

Upitan kako je moguće da osobe iz Znanstvenog savjeta vode javnu antikampanju prema službenoj kampanji, Beroš je odgovorio:

“Možda imate bolje informacije. U ovom trenutku imam informaciju da je većina članova Znanstvenog savjeta konstruktivna i dalje, želi sudjelovati u Vladinom promišljanju o krizi i ne namjerava napustiti Znanstveni savjet jer bi to značilo lošu poruku, poruku nekonzistentnosti".

Moramo se boriti za svoje ideje ako u njih vjerujemo, nastavit ćemo to i dalje. Važno je slati jasnu poruku što Vlada čini. Svi članovi Znanstvenog savjeta koji to ne čine, neka se propitaju o tome, kazao je.

Ponovio je kako se ne slaže s Laucovim izjavama na društvenim mrežama.

“Ni ja se ne slažem s njegovim izjavama, o daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan. Jučer sam naveo argumentaciju zašto je važno propitivati znanost, imati nekoliko različitih utemeljenja za razmišljanje”, rekao je ministar.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene