Europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stella Kyriakides, koja je u petak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem obišla cjepno mjesto na velesajmu, poručila je hrvatskim gađanima da se cijepe i slušaju poruke znanstvenika, a ne poruke s društvenih mreža.


"Želim poslati vrlo jednostavnu poruku hrvatskim građanima - cijepite se kako bi zaštitili sebe, svoje sugrađane i kako bolnice opet ne bi postale prepune oboljelih. To je vrlo jasna poruka, zasnovana na znanosti i realnosti koja nam je poznata. Slušajte znanstvenike, a ne 'eksperte' na društvenim mrežama", rekla je europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane, Stella Kyriakides.

Dino Goleš Na razgovor o cijepljenju stiže europska povjerenica za zdravlje: ''Imamo 55 posto cijepljenih među odraslima, a prosjek EU-a je 75''

Nismo u istoj situaciji kao 2020. godine, danas imamo sigurno i djelotvorno cjepivo koje je odobreno za upotrebu u EU, imamo dovoljno cjepiva, ali moramo ići naprijed. Ne želimo imati pandemiju necijepljenih, kaže europska povjerenica.

Hrvatska je dosad cijepila oko 55 posto populacije, mora to ubrzati jer u EU danas imamo u potpunosti cijepljeno više od 75 posto populacije. Zato što je više moguće treba ubrzati cijepljenje kako ne bi u EU imali područja koja još nisu zaštićena.

Vili Beroš Beroš otkrio u kojim je županijama najviše novozaraženih, uputio i poruku Laucu

Beroš se u izjavi novinarima osvrnuo na pismo pet članova Znanstvenog savjeta koji su se jutros ogradili od istupa člana Savjeta Gordana Lauca.

"Znanost je tu da se propituje, no kad znanstveni forum jasno iskaže svoje stavove pojedinačno istupanje članova izvan tog okvira, putem društvenih mreža, takav način komentiranja stručno utemeljenih činjenica šteti", rekao je.

Beroš kaže kako je o Laucu i Znanstvenom savjetu jučer sve rekao, a ima informaciju da većina članova Znanstvenog savjeta želi i dalje sudjelovati u njegovu radu. Ne namjeravaju napustiti Savjet jer bi to dalo lošu poruku nekonzistentnosti, dodao je.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju