Hrvatski suverenisti (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Hrvatski suverenisti (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski suverenisti optužili su u utorak premijera Andreja Plenkovića da "PR predstavama" prisvaja rad nositeljice liste te političke platforme Ruže Tomašić, ustvrdivši da je dvodnevna Konferencija o ribarstvu u Šibeniku u organizaciji Ministarstva poljoprivrede najnoviji primjer perfidne Vladine politike kojom dva tjedna uoči europarlamentarnih izbora pokušava javnosti prodati priču da se brine o hrvatskom ribarstvu i ribarima.


"Umjesto razgovora o gorućim problemima u ribarstvu i rješavanja problema hrvatskih ribara, kojih prema riječima predstavnika ribara ima i previše, predstavnici hrvatske Vlade na čelu s premijerom Plenkovićem konferenciju su organizirali samo kako bi predstavili uvođenje sustava za inspekcijski nadzor zaštite ribljeg resursa u Jadranu", stoji u priopćenju Hrvatskih suverenista.

Vezani članci Što se krije iza teorije crnog labuda (Foto: Pixsell) Ekonomski analitičar pokopao Kopalovu teoriju: "Ne vidim ja tu nikakvog crnog labuda" Vjekoslav Đaić razgovara s Ružom Tomašić (Foto: Dnevnik.hr) Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić

To bi trebao biti znak njihove brige za hrvatske ribare, a ustvari se, tvrde, radi o suprotnome, "na što su ukazali i sami predstavnici ribara u svojim komentarima spomenute konferencije".

"Naime, uvođenje pojačane kontrole izlova u ribarskom sektoru sasvim je u skladu s onim snagama u Europskoj uniji koje pokušavaju naštetiti hrvatskim ribarima ograničavanjem korištenja tradicionalnih alata, a izlov male plave ribe u Jadranu pokušavaju ograničiti drastičnim kvotama, čime izravno ugrožavaju egzistenciju oko 10.000 ljudi koji se bave ribarstvom u sektoru male plave ribe na Jadranu", upozorava ta politička platforma.

Ruža Tomašić ispravila propuste prijašnjih vlasti

Navode da je "ove velike propuste svih dosadašnjih hrvatskih vlada, koje su u pretpristupnim pregovorima pristale na ovakve uvjete", tijekom svoga mandata u Europskom parlamentu uspjela ispraviti europarlamentarka Ruža Tomašić, čije je važno zakonodavno izvješće na temu male plave ribe u Jadranu na plenarnoj sjednici u studenome usvojio Europski parlament.

Poručuju da bi, da je Vladi doista stalo do rješavanja pitanja ribarstva i ribara i da doista smatra kako je ribarstvo jedno od strateških gospodarskih grana u Hrvatskoj, zasigurno na konferenciju pozvala zastupnicu Tomašić koja bi, dodaju, o tome imala što reći.

"No, umjesto poziva, oni su samo, kao što su naglasili i predstavnici ribara, održali još jednu PR predstavu tobožnje brige za ribare, a o pravim pitanjima i gorućim problemima, kao što je poticanje smanjenja ribarske flote i prijetnja uništenja tradicionalnog ribolova od kojega je domicilno stanovništvo na hrvatskim otocima i priobalju živjelo i preživljavalo stoljećima, naravno, nema niti riječi", navode Hrvatski suverenisti.

"Hrvatski ribari predobro znaju što je Ruža Tomašić učinila za njih u Europskom parlamentu, a Vladi Andreja Plenkovića to očito smeta, pa ovakvim PR konferencijama i predstavama pokušava umanjiti njezine zasluge", zaključuju u priopćenju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju