Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bira se 705 zastupnika

Izbori za Europski parlament 2019: Pratite kampanju i prve rezultate

Izbori za Europski parlament (Ilustracija: Getty)
Izbori za Europski parlament (Ilustracija: Getty)
U nedjelju 26. svibnja održat će se izbori za Europski parlament 2019. godine. DNEVNIK.hr pratit će sve važno u kampanji za EU izbore, kao i tijek izbornog dana i rezultate izbora.

Europski parlament zakonodavno je tijelo Europske unije i u sadašnjem sazivu ima 751 zastupnika. Zastupnici se biraju izravno na izborima, a mandat im traje pet godina. Posljednji izbori za Europski parlament održani su u svibnju 2014.

Pročitajte i ovo Europski izbori (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) interaktivna karta EU izbori: Pogledajte kako su glasali vaši sugrađani Vjekoslav Đaić razgovara s Ružom Tomašić (Foto: Dnevnik.hr) U EP idu i Amsterdamska i Živi zid Obrađena sva biračka mjesta: SDP i HDZ izjednačeni s 4 mandata. Najviše glasova osvojili Tomašić i Kolakušić

Hrvatska ima 11 zastupnika u Parlamentu, ali zbog Brexita, odnosno odlaska Velike Britanije iz Europske unije, dobili smo još jednog zastupnika, pa ćemo ih birati ukupno 12. Dok se ne razriješi pitanje Brexita, taj će 12. izabrani zastupnik biti ''na čekanju''. Ove se godine bira ukupno 705 zastupnika.

Tko se može kandidirati?

Pravo biti biran za člana u Europski parlament imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina života te državljani drugih država članica Europske unije koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o strancima ako zadovoljavaju uvjete za ostvarivanje prava kandidiranja propisane Zakonom o izboru članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske i pod uvjetom da u Republici Hrvatskoj i državi članici Europske unije čiji su državljani, pojedinačnom sudskom presudom ili administrativnom odlukom protiv koje je dopušten pravni lijek nisu lišeni prava na kandidiranje te da su upisani u registar birača Republike Hrvatske.

Pravo predlaganja lista za izbor članova u Europski parlament imaju političke stranke samostalno, dvije ili više političkih stranaka i birači. Birači predlažu kandidacijske liste za izbore za Europski parlament na temelju pravovaljano prikupljenih najmanje 5000 potpisa birača. Prijedlozi lista moraju prispjeti Državnom izbornom povjerenstvu najkasnije u roku od 14 dana od dana raspisivanja izbora.

Za mjesto u Europskom parlamentu natječu se 33 liste, koliko ih je i predano DIP-u, osam više nego prije pet godina. Svojih 12 zastupnika hrvatski će birači moći birati između 396 kandidata, što je stotinjak više nego 2014., kada se birao jedan zastupnik manje.

Izborna promidžba i predizborna šutnja

Izborna promidžba počela je danom objave pravovaljano predloženih lista, a završava 24 sata prije dana održavanja izbora. Na dan koji prethodi održavanju izbora i na dan izbora do zatvaranja birališta u 19:00 zabranjuje se svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua nositelja lista, odnosno kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Preferencijalno glasanje

Članovi u Europski parlament biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnom glasanju. Teritorij Republike Hrvatske te biračka mjesta izvan granica Republike Hrvatske čine jednu izbornu jedinicu.

Birači mogu glasati samo jedanput i samo za jednu listu kandidata. Birač na glasačkom listiću može označiti jednog kandidata koji ima prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasao (preferirani glas).

Pravo na sudjelovanje u diobi za člana Europskog parlamenta ostvaruju liste koje na izborima dobiju najmanje 5 % danih glasova birača. Preferirani glasovi za pojedine kandidate uvažavaju se ako broj preferiranih glasova pojedinog kandidata iznosi najmanje 10 % glasova koje je osvojila pojedina lista. Izabrani su oni kandidati sa svake liste kandidata koji su dobili najveći broj preferiranih glasova. Kada dva ili više kandidata dobiju isti broj preferiranih glasova, odlučujući je poredak na listi kandidata.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene