Obavijesti Video Pretražite Navigacija
europski tjedan

Više od 500 mladih u akciji ovajputglasam.eu: ''Ako ne glasamo, zašto onda uopće imamo izbore?''

Druženje u povodu Europskog tjedna (Foto: Dnevnik.hr)
Druženje u povodu Europskog tjedna (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Europski parlament (Foto: AFP) Europski parlament (Foto: AFP) Foto: Afp Druženje u povodu Europskog tjedna (Foto: Dnevnik.hr) Druženje u povodu Europskog tjedna (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Druženje u povodu Europskog tjedna (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Na Europskom trgu u Zagrebu održava se druženje mladih s ciljem sudjelovanja na izborima za Europski parlament 26. svibnja.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija, Isusovačka služba za izbjeglice, Savez izviđača Hrvatske, Varaždin for European Youth Capital 2022, Hrvatski ferijalni i hostelski savez, Mreža mladih Hrvatske, Erasmus Student Network, aktivisti kampanje ovajputglasam.eu organizirali su u petak druženje više od 500 maturantica i maturanata iz svih hrvatskih županija – ambasadora juniora Europskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna imaju 37.000 razloga za slavlje Bivši sudac, policajka, ministar, aktualni župan, Šeksov posinak... Ovo su ljudi koje ste izabrali u Europski parlament Europski parlament (Foto: AFP) Unosan posao Lova do krova: Evo koje će beneficije imati oni koji su izborili ulazak u Europski parlament

Druženje se održava pod medijskim pokroviteljstvom portala DNEVNIK.hr.

Svakog svibnja europske institucije u suradnji s nacionalnim institucijama, brojnim partnerima i dionicima u razdoblju oko Dana Europe 9. svibnja obilježavaju Europski tjedan. Ured Europskog parlamenta tako svake godine nizom višednevnih svibanjskih događanja mlade u Hrvatskoj podsjeća zašto je sve europski projekt važan za našu budućnosti – i što to Europa čini za nas.

Ove je godine naglasak Skupa mladih na participaciji na ovogodišnjim izborima za Europski parlament koji se u Hrvatskoj održavaju 26. svibnja 2019. godine. Zagovaračka, institucionalna i nepolitička kampanja ovajputglasam.eu, koju Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj provodi još od lipnja 2018. godine, kulminirat će aktivnostima mladih i za mlade na Europskom trgu u Zagrebu.

Devet ambasadora juniora Europskog parlamenta maturantima su govorili o važnosti Europske unije i svemu što ona nudi mladima, a što oni možda još ne prepoznaju. ''Živim u studentskom domu koji je uređen od sredstava iz EU fondova. Kada bi to bilo moguće platiti iz državnog proračuna?'', rekla je jedna od ambasadorica Parlamenta.

Studentica druge godine prava Doroteja Horvat smatra da je najmanje što mladi mogu učiniti za Europu dati svoj glas jednom od kandidata. ''Odlučila sam ovaj put glasati jer sam se već u srednjoj školi uključivala u razne programe i shvatila sam da je Europska unija jako bitna i puno nam toga daje, a najmanje što možemo napraviti da joj to vratimo, jest da izađemo i damo svoj glas nekome'', kaže Doroteja i ističe da ''EU nudi puno toga, od ukidanja roaminga, prilika za učenje i razmjene, putovanja, iskustva. Što god želimo, Europska unija nudi priliku, a mi samo trebamo posegnuti za njom''.

''Ako ne glasamo, čemu onda izbori?''

Župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović istaknuo je nisku stopu izlaznosti mladih na proteklim izborima za Europski parlament i naglasio da mladi sami određuju Europu u kakvoj žele živjeti. ''Prema posljednjim podacima na izborima prije pet godina izlaznost je bila samo 14 posto i sigurno je da je to ispod prosjeka. Jako je važno da mladi iziđu na ove izbore i sami odaberu Europu u kojoj žele odrastati i odaberu svoju budućnost jer ona se sigurno temelji i na mudrosti starijih, ali i na strasti i energiji mladih'', rekao je.

Prema nekim istraživanjima, oko 74 posto mladih u Europskoj uniji žele opstanak EU-a, međutim svaka peta mlada osoba iziđe na te izbore i to treba poboljšati kako bi mladi mogli sve više koristiti ove mogućnosti koje nudi EU'', kazao je Andrović i istaknuo da se mlade, osim studentskim razmjenama, na upoznavanje Europe može potaknuti i privremenim zapošljavanjima u inozemstvu i učenjem stranih jezika.

Maturantica Lea Anđelković smatra da dio mladih ne glasa na izborima jer smatraju da njihov glas neće ništa promijeniti. ''Puno mladih ne želi glasati jer misli da njihov glas nije odlučujući u odluci većine. A ako je to tako, nećemo imati dovoljno glasova i čemu onda uopće imamo izbore ako nećemo dati svoj glas?'', pita se maturantica Lea.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene