Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno u Dnevniku Nove TV

Istraživanje Crobarometar: Evo koje stranke prelaze prag u izborima za Europski parlament

Crobarometar - EU izbori (Dnevnik.hr) - 1
Crobarometar - EU izbori (Dnevnik.hr) - 1
Aktualno Galerija Crobarometar - EU izbori (Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar - EU izbori (Dnevnik.hr) - 1 Crobarometar - EU izbori (Dnevnik.hr) - 3 Crobarometar - EU izbori (Dnevnik.hr) - 3 +0 Crobarometar - EU izbori (Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Hrvatska u nedjelju po treći put izlazi na birališta kako bi izabrala svojih 12 eurozastupnica ili eurozastupnika. Dnevnik Nove TV u sklopu redovitog istraživanja Crobarometar koje provodi agencija IPSOS ekskluzivno objavljuje za koga bi glasovali građani na europskim izborima. Važno je istaknuti da istraživanje nije obuhvatilo završnicu, točnije zadnji tjedan kampanje, kada je ona i najdinamičnija.

Hrvatska demokratska zajednica prva je stranka i u ovom trenutku može očekivati 28,2 posto potpore. Odmah iza je SDP s 20,1 posto potpore ispitanika. Zatim slijedi Živi zid, koji bi dobio 7,4 posto, dok Amsterdamska koalicija trenutačno osvaja 6,2 posto. Most bi prema istraživanju mogao dobiti 6,1 posto, a izborni prag prelazi još s 5,1 posto potpore i Nezavisna lista Mislava Kolakušića.

Stranke koje se još bore za eurozastupnika

Iako su ispod izbornog praga, tu su četiri liste koje se također bore za mjesto u Europskom parlamentu. Neovisni za Hrvatsku imaju potporu od 4,6 posto, a Hrvatski suverenisti bi prema istraživanju dobili 4,2 posto. Po 3 posto osvajaju Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića te START Dalije Orešković. Ostale stranke zajedno imaju 12,1 posto. Važno je reći da su se građanima kao mogućnost da biraju ponudile sve 33 liste koje se natječu na europskim izborima.

Tko dobiva zastupnike u europskom parlamentu?

Prema istraživanju, HDZ dobiva 5, dok SDP osvaja 3 mandata, a po jedan mandat dobivaju Živi zid, Amsterdamska koalicija te Most. Za dvanaestog zastupnika koji će pričekati odlazak Britanaca iz Europske unije, pa tek onda ući u parlament, bore se HDZ i Nezavisna lista Mislava Kolakušića. Važno je napomenuti da i ostale liste koje trenutačno uživaju potporu od 3 posto i više također mogu biti u mogućnosti osvojiti jednog zastupnika, naravno u slučaju da prijeđu izborni prag.

Izlaznost i motiviranost ključni su za osvajanje mandata. U slučaju niske izlaznosti i izjednačenosti velikog broja lista koje bi mogle biti oko izbornog praga, presudna će biti mobilizacija birača. Ona stranka ili koalicija koja uspije mobilizirati svoje birače ima veće šanse osvojiti mandat. 

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 985 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene