Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao vođenje kampanje

Bačić objasnio odgodu glasanja o popunjavanju DIP-a: ''Htjeli smo odbiti optužbe SDP-a da HDZ želi nešto ušićariti''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u petak je pojasnio je da su odgodili glasanje o popunjavanju Državnog izbornog povjerenstva (DIP) kako bi izbjegli optužbe SDP-a da HDZ želi nešto ušićariti na predstojećim izborima.

"Odlukom da ne glasujemo o popunjavanju DIP-a htjeli smo odbiti manipulacije koje dolaze prije svega iz SDP-a da bi preko leđa čestitih i poštenih članica i članova DIP-a HDZ pokušao nešto ušićariti na izborima", izjavio je Bačić novinarima u Hrvatskom saboru.

DIP je, osim jednog člana, u punom sazivu i mogu odlučivati

Pročitajte i ovo Dario Hrebak, Predrag Štromar, Veselko Gabričević Utrka s vremenom Stari partneri nisu iznevjerili Plenkovića: "Dao nam je garancije. DP se ne može zaobići" Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna

Htjeli su izbornu kampanju za Europski parlament osloboditi takvih politikantskih prepucavanja, tvrdi Bačić, to je bio jedini razlog zašto nisu o tome odlučivali nego su to odgodili za vrijeme nakon izbora.

"DIP je, osim jednog člana, u punom sazivu, mogu odlučivati i dajemo im punu podršku u radu. Ovaj izborni proces želimo apsolutno očistiti od bilo kakvih predbacivanja HDZ-u", odgovorio je Bačić na pitanje što je u pozadini odustajanja o glasanju o novoj članici DIP-a Ivani Belec, koju predlaže HDZ.

Na primjedbe SDP-ova Arsena Bauka da je člana DIP-a Josipa Vreska predložio Klub HDZ-a, pa ga zbog toga treba uvrstiti u kvotu vladajuće većine, Bačić je uzvratio da Bauk ima selektivno pamćenje.

Podsjetio je kako je HSS 2015. godine imao samo jednog zastupnika, Branka Hrga, i na novi mandat u DIP-u predlagao je Vreska, ali ga nije mogao formalno predložiti jer nije imao klub, pa je onda svojevrstan medij za predlaganje bio Klub HDZ-a.

"Naš je Klub samo formalno predložio kandidata HSS-a, a kako je HSS u međuvremenu ušao u koaliciju sa SDP-om i danas je u oporbi, nekorektno je predbacivati HSS-u da je u koaliciji s HDZ-om i smatrati Vreska osobom koju predlaže HDZ", kazao je Bačić.

Osvrnuo se i na vođenje kampanje u sabornici, ocijenivši kako je "dio kolega već duže vrijeme u izbornoj kampanji, neovisno o tome o kojoj se točki dnevnog reda raspravlja pokušavaju zlorabiti sabornicu i provode isključivo vlastitu izbornu promidžbu".

"Nijednom saborskom zastupniku ne odričem pravo da promovira svoje politike, ali to treba raditi u okviru zakonu i onoga što je prihvatljivo za sabornicu i najvišu instituciju u Hrvatskoj.

Boji se da će nova sjednica nakon Uskrsa proteći u pokušaju promidžbe zastupnika koji su na listama za Europski parlament, a da će rasprava o meritumu i točkama dnevnog reda biti u drugom planu.

Takvi smo kakvi smo, mijenjati se ne možemo

"Takvi smo kakvi smo, mijenjati se očito ne možemo. Moramo nastaviti s radom Sabora jer bi preduga bila stanka od danas do 26. svibnja, kada će se održati izbori. Pokušat ćemo i u takvim uvjetima održati normalne sjednice Sabora", kaže Bačić.

Najavio je da će se Sabor nakon Uskrsa okupiti na novoj sjednici 24. travnja i raditi do 10. svibnja, a nastavit će prve srijede nakon izborne nedjelje, 29. svibnja, i raditi do ustavne stanke 15. srpnja.

Prokomentirao je i dvije komemoracije u Jasenovcu, rekavši da Vlada Andreja Plenkovića i HDZ čine sve da se održi zajednička komemoracija u Jasenovcu, ali se očito za to nisu stekli uvjeti.

Vlada i premijer, kazao je, pokušali su naći zajednički jezik da se održi komemoracija koja priliči stanju odnosa i uvažavanja u hrvatskom društvu. Takva komemoracija se mogla i trebala održati, ali budimo strpljivi, valjda će idući puta biti bolje, kazao je.

Bačić se također zauzeo za nastavak neposrednog biranja predsjednika/ice države iako, priznaje, postoji nesrazmjer između legitimiteta čelnika države i ovlasti koje proizlaze iz Ustava.

"Treba određeno vrijeme da bi se uskladio odnos između ustavnih ovlasti i neposrednog legitimiteta, zato sam pobornik da zadržimo neposredni izbor predsjednika države dok se potpuno ne stabilizira državni ustroj“, poručio je Bačić. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene