Nakon završenog magisterija Međunarodnih odnosa, Zvonimir se vratio u rodno Đakovo i na staroj djedovini posijao konoplju. S uljem koje od nje pravi taj je mladi veseljak i zaljubljenik u glazbu ušao u projekt Startaj Hrvatska.

Galerija Zvonimir Kalić sa svojim uljem Croaticanna +0 Ulje Croaticanna od industrijske konoplje

Zvonimir Kalić sa svojom je obitelji krenuo u uzgoj konoplje i proizvodnju sjemena nakon što se zbog bolesti člana obitelji upoznao s dobrobitima te biljke. Kaže se da je industrijska konoplja biljka koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe – može se koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i kao stočna hrana.

''Prva reakcija Slavonaca je bila skeptična. Nisu mogli vjerovati odakle konoplja, čak su znali kopati po zemlji da se uvjere jesam li ja to stvarno posijao konoplju, a onda kad je to poniklo, ljudi su se slikali, povjerovali u cijelu tu priču'', prisjetio se Zvonimir.

Ulje Croaticanna nastaje hladnim prešanjem sjemena konoplje koje je raslo u strogo kontroliranim ekološkim uvjetima, a to je ujedno i ono po čemu se ulje iz OPG-a Kalić razlikuje od mnogih sličnih ulja na tržištu. U OPG-u Kalić proizvodi se dobivaju uglavnom ručnom proizvodnjom i njihova je misija da put ''od polja do stola'' bude što kraći, ali i najmanje štetan za prirodu i okoliš.

Zvonimira su trud i ambicije odvele i na natjecanja, na kojima je ostvario zavidan rezultat, pa smo ga pitali što mu je draže – biti na polju ili na natjecanjima. ''Biti na polju, to je dio mene, dio moje Slavonije, tog mog sela, tamo sam odrastao. Svakako krenuvši od maloga – sela, šumarka pa do natjecanja'', kazao je Zvonimir te opisao kako izgleda prosječan dan na polju: ''Prozračno, puno ptica, puno mirisa, puno topline, mira, svega živoga što ne možete osjetiti u gradu. Posao nosi svoju težinu, ali i veliku radost.''

Ulje Croaticanna blagog je orašastog okusa i svijetlozelene boje, a Zvonimir ga najčešće konzumira tako da ga popije na žlicu: ''Tako je najbrže, najjednostavnije i onda idem dalje svojim ritualom. Ulje je fino, pitko i ukusno, pogotovo ako je hladno.''

Zvonimir Kalić sa svojim uljem Croaticanna Ulje Croaticanna od industrijske konoplje (Foto: Nova Studio)

Kao pravi Slavonac, Zvonimir će rado otpjevati bećarac, a onaj koji je napisao za konoplju možete poslušati u našem videu. Između pjesme i uzgoja konoplje ipak je tijesna borba. ''Svjestan sam da se u životu od nečega mora živjeti, tako da odabirem uzgoj konoplje, ali uvijek ću svoje slobodno vrijeme popuniti pjevanjem'', odgovorio je Zvonimir kad smo ga zatražili da odabere.

San mu je da jednog dana postane vodeći proizvođač ulja konoplje i proširenom paletom proizvoda te da potakne druge ljude oko sebe da pod brendom Croaticanna zavladaju hrvatskim tržištem, a zatim i dalje. ''SPAR nam je jako puno pomogao. Ostvarili smo implementaciju po HACCP proizvodnji, što nismo imali, proveli smo još određenih analiza na proizvodu, dali su nam korisne savjete u proizvodnji i oko vizualnog identiteta. Ja sam uz to sve rastao, rastao i rastao, učio se i neke svoje greške ispravio, tako da sam sretan što imam tako dobar proizvod'', priznaje.

Kvaliteta ulja Croaticanna prepoznata je i ''odlikovana'' s tri certifikata i jamstvena žiga – ''Živjeti zdravo'' zbog niskog udjela soli i zasićenih masnih kiselina te BIO i VEGAN oznakama.

''Odlučio sam sve ono što je dida ostavio za života oploditi, popuniti da bude roda unutra i došli smo do ove jedne proizvodnje. Ostavio sam obitelj na slavonskoj zemlji, na slavonskoj grudi i borimo se za to jer nemamo samo mi korist od toga, nego svi oko nas'', poručio je za kraj Zvonimir.

Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Oni koji se pokažu doraslima ovome izazovu potpisat će ugovor sa SPAR Hrvatska, ali samo jedan proizvod, onaj najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima, postat će Hrvatski hit-proizvod 2021. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovina diljem Hrvatske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju