Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kastavski župnik Franjo Jurčević na svoj je privatni blog postavio presudu Općinskog suda u Rijeci kojom se uvjetno kažnjava na tri mjeseca zatvora zbog kažnjivog djela rasne i spolne diskriminacije.


Riječ je o postupku pokrenutu na temelju optužnog prijedloga Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci u povodu teksta na Jurčevićevu blogu kojim je podupro nasilje na beogradskim ulicama u listopadu 2010. za 'Parade ponosa', mirna okupljanja za ravnopravnost ljudi bez obzira na seksualnu opredijeljenost.

Vezani članci Ivan Lepan Ispovijest supruga koji je prijavio svećenika o kojem bruji cijela zemlja: "Ona je mislila da ja nju ne volim. A ja nju volim..." Slika nije dostupna Hoće li homofobnom župniku crkva progledati kroz prste?

>> Hrvatski župnik: Tako treba postupati s nakazama homoseksualcima

>> VIDEO: U Beogradu nakon parade milijunske štete i stotine uhićenih

U presudi, koju je donijela sutkinja Sandra Vučković, utvrđeno je da je Franjo Jurčević 'javno iznio i pronio zamisli o podčinjenosti na osnovi spolnog opredjeljenja'. Navodi se da je u svom blogerskom tekstu nazvanom 'Beogradski poučak' napisao da je to što se dogodilo u Beogradu 'samo dokaz da moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju sredstvima javnog priopćavanja, ulicama, ustanovama, gradovima. Mnogi su Beograđani pokazali što misle o tim psihopatima. Po mome policija se trebala povući i dopustiti normalnima da s tim bolesnicima malo prodiskutiraju', stoji u Jurčevićevu tekstu.

Jurčević se u svom tekstu upitao, stoji u presudi, 'kojim pravom oni izlaze kao ogromna manjina na ulice i teroriziraju većinu', navodeći da bi za nastalu materijalnu štetu trebali odgovarati 'oni koji takvim psihopatima izdaju dozvole da to rade na javnim mjestima', zaključivši: 'Bravo za normalne Beograđane, tako bi trebali postupiti i normalni Zagrepčani kad ovi bolesnici okupiraju javne putove i javne površine.'

Kontra: Smatramo da je sud poslao važnu poruku javnosti

Kaznenu prijavu protiv Franje Jurčevića zbog poticanja na nasilje i mržnju utemeljenu na seksualnoj orijentaciji podnijela je lezbijska grupa Kontra nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo optužni prijedlog protiv Jurčevića zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije.

Kontra je pozdravila presudu Općinskog suda u Rijeci. 'Smatramo da je Sud poslao važnu poruku javnosti da je poticanje na diskriminaciju i nasilje prema bilo kojoj društvenoj skupni ponašanje koje se ne smije tolerirati', navela je Kontra na svojim internetskim stranicama.

Župnik na svojem blogu nije komentirao presudu.

Nasilje u Beogradu 10. listopada izbilo je kad je više stotina protivnika 'Parade ponosa' pokušalo onemogućiti njezino održavanje. U sukobima policije i nasilnika ozlijeđeno je oko 160 i privedeno više od 200 osoba. Prosvjednici su teško oštetili brojne osobne automobile, izloge, ali i sjedišta političkih stranaka te zgradu Radio televizije Srbije. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju