Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Riječka nadbiskupija odlučila je smijeniti kontroverznog župnika Franju Jurčevića sa svih crkvenih dužnosti.


Kontroverzni župnik Franjo Jurčević koji je u razgovoru s novinarom Red Carpeta, Nenadom Hervatinom, pokazao iznimnu sposobnost u komentiranju društvenih zbivanja i na taj način potvrdio da je i naša Crkva sklona estradizaciji, smijenjen je s pozicije kastavskog župnika.

Vezani članci Slika nije dostupna Ivan Pernar: U seksu sam... Slika nije dostupna Od Leta 3, preko Nives Celzijus do M. P. Thompsona

Očito se njegovim nadređenima u riječkoj nadbiskupiji nije svidjelo što su zabilježile kamere Red Carpeta pred kojima je otvoreno govorio kako su homoseksualci nakaze te s velikim odobrenjem komentirao o demonstrantima u Beogradu koji su napadali gej paradu. Sa svojim izjavama, izazvao je pravu buru u javnosti obzirom da je kao osoba s moralnim zaduženjima da se bori protiv mržnje i nasilja, potaknuo upravo na te negativne segmente ljudske prirode.

S navedenim je ex župnik Franjo uspio svojoj župi priskrbiti i tužbu od strane lezbijske udruge Kontra, a razgovor s nadbiskupom dr. Ivanom Devčićem dobio je formu uručivanja otpusnog pisma ovoj crkvenoj zvijezdi s kojim prestaju sve njegove crkvene dužnosti. Izgledno je da se narušio prag tolerancije crkvenih dužnosnika na riječkom području, iako su dosada praktički minorizirali njegov blog s objašnjenjem da je riječ o 'marginalnoj internetskoj raspravi kojoj značenje pridaju isključivo mediji'.

Ekipa Red Carpeta ne krije zadovoljstvo razvojem događaja. 'Uvijek mi je drago kada vidim da se nakon emisije stvari mijenjaju odnosno da smo nešto pokrenuli. Ovim smo još jednom dokazali da smo više od showbiz emisije', rekao nam je urednik emisije Daniel Delale.

Na svom, blogu koji Franjo redovito obnavlja novim svježim i kontroverznim komentarima i sam je napisao kako odlazi, no po komentarima koje je zabilježio na toj internetskoj domeni što je podijelila javnost, ne pokazuje nikakve naznake šoka, iznenađenja ili odlučnosti da se s odlukom ne slaže. Naglasio je pak kako će i dalje pisati na svom blogu i da odluka o njegovoj smjeni neće uništiti 'kreativnost' slova kojoj je pokoren u zadnje vrijeme: 'Ono što bih ovom prigodom želio naglasiti: to neće imati nikakove veze sa mojim pisanjem na blogu niti će imati veze sa napadima i pisanjima dnevnog tiska i raznih TV postaja o meni', rekao je župnik.

Čini se da je priskrbljenom reklamom koju je dobio u našem zvjezdanom medijskom prostoru , župnik ipak dobio ono što je htio. Na taj način će i dalje slobodno plasirati svoja razmišljanja, koja su u našem društvu izazvala pravu moralnu diskusiju o dozvoljenošću njihovog plasiranja.

>> Župnik: Gejevi su nakaze, treba demonstrirati protiv njih

>> Župnikov govor mržnje Crkva nazvala 'marginalnim'

>> Lezbijke tuže kastavskog župnika radi govora mržnje

Tako će ovaj, po mnogima klon don Kaćunka, nastaviti sa onim što je započeo, a cijena uništene 'karijere' nešto je što je spreman žrtvovati. Neki župnici su očito više priklonjeni drugim ciljevima i spremni su platiti bilo koju cijenu za njihovo ostvarenje. Makar više i ne bili župnici. Amen.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju