Ivo Žinić
Ivo Žinić Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić komentirao je situaciju na terenu u županiji nakon jakog potresa te je rekao što se radi kako bi se pomoglo ljudima, a dotaknuo se i poslijeratne obnove kuća. Ustvrdio je da nered na terenu stvaraju dolasci kontejnera po privatnim linijama.


Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić istaknuo je kako sve službe djeluju kvalitetno i pravovremeno na terenu od prve sekunde potresa. “Od pojedinosti vi ne vidite sustav, kako je i Plenković rekao. Situacija je potpuno pod kontrolom, a županijski stožer djeluje od drugog dana”, poručio je za N1.

Vezani članci Nezadovoljni stanovnici Petrinje čekali gradonačelnika te ga verbalno napali "Gdje su novci, pi*ko!" Mateo nam otkrio zašto je ljutito urlao na gradonačelnika: "Pukao sam, iz dana u dan prave nas budalama" Tomislav Fiket, seizmolog Seizmolog Fiket o širenju rupa na Banovini i mogućnosti novih jačih potresa: ''Nadamo se da ih neće biti, ali i to bi se moglo dogoditi"

Kontejnera još uvijek nedostaje, a župan poručuje kako je za svaki potrebno i vrijeme i radovi. “Trebat će 1500 kontejnera da ih razmjestimo po županiji, za što će nam trebati mjesec dana”, procjenjuje župan i dodaje kako imaju i alternativne smještaje.

Tvrdi kako Stožer kontejnere organizirano razmješta i dodjeljuje, ali i kako je teško pratiti koliko ih točno ima jer im “nered na terenu stvaraju dolasci kontejnera po privatnim linijama koji nisu evidentirani u službenim brojkama".

Obnova kreće tek na proljeće

Potvrdio je kako će obnova obiteljskih kuća početi na proljeće. “Zakon o obnovi grada Zagreba moći će se koristiti za ovo područje malim doradama. Već na prvoj sjednici Vlade rečeno je da će se uključiti projektantski sektor. Bitno je da do proljeća stvorimo uvjete za početak gradnje”, dodao je Žinić.

Na pitanje je li ga tko kontaktirao u vezi obnove kuća nakon Domovinskog rata, rekao je da nije.

"Organizirana obnova oštećenih kuća je program koji je imao jasnu regulativu. Ne možemo ga objasniti u nekoliko minuta, 156.000 kuća obnovljeno je poslije rata. Dopuštamo i mogućnost da ima nepravilnosti. Ako je bilo koja kuća napravljena mimo propisa, slažem se da akteri odgovaraju”, poručio je Žinić.