Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno za Provjereno

Žrtva svećenika opet hospitalizirana: Komunicira jedino s novinarom Provjerenog, pogledajte što poručuje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čovjek koji je jedino pred kamerama magazina „Provjereno“ Nove TV ispričao svoju priču o tome kako ga je zlostavljao svećenik nije izdržao pod pritiscima komentara te je završio u bolnici.

Mladić, žrtva svećenika iz Slavonije i Baranje čija je nepravomoćna presuda od šest mjeseci dobrotvornog rada šokirala javnost, nije izdržao pritisak ovih događanja – doživio je živčani slom zbog kojeg je hospitaliziran. S njim je za „Provjereno“ razgovarao reporter Mato Barišić.

Pročitajte i ovo Provjereno: Hrvoje Rendulić - 7 Teško obolio Koliko košta ljudski život? Hrvoje Rendulić čovjek je koji se neumorno borio za druge, sada se bori za vlastito zdravlje Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama"

„Ne mogu vjerovati da netko može dirati dijete u sedmom ili osmom razredu i za to ne biti osuđen. Najviše u svemu tome razbjesnila me presuda gdje se govori da nije riječ o silovanju, a sam je čin napravljen bez pristanka“, rekao je za kamere „Provjerenog“.

Možda i najveći autoritet u zemlji kada su u pitanju prava djece i maloljetnika, osoba sa dugogodišnjim sudskim stažom, Lana Peto Kujundžić tvrdi da je naš zakon nesretno sročen. A kazne su preblage. Stoga navodi: „Kad je djevojčica u pijanom stanju ili ona koja spava, mi kažemo da je to obljuba bez pristanka. A zapravo je to obljuba nemoćne osobe jer ona nije ni mogla na nešto pristati kad nije bila pri svijesti.“

Njegov slučaj izazvao je velik interes javnosti, a unatoč preporuci da ne čita komentare na medijske napise, nije izdržao. To ga je slomilo, a najviše su ga pogodili oni u kojima se krivnja svaljuje na njegovu majku.

Iz svoje bolesničke postelje na odjelu psihijatrije jedne hrvatske bolnice poručio je: „Bilo mi je teško sve ovo prolaziti ponovo, ali sam to učinio zbog toga što presuda treba meni donijeti duhovni mir. Htio sam biti svećenik, nisam dobio pravo na izbor u životu, na izbor i samostalno otkrivanje svoje seksualnosti. Smatram da je potrebno mijenjati zakon za ovakva zlodjela jer su kazne preblage. Da ovime spasimo i jedno dijete, mislim da smo već učinili puno!“

Žalbu na presudu osječki DORH najavio je još prošli tjedan. „S obzirom na sve okolnosti počinjenja kaznenog djela i činjenicu da se radi o teškom kaznenom djelu protiv spolne slobode, ovo državno odvjetništvo izrečenu kaznenopravnu sankciju smatra neprimjerenom i protivnom svrsi kažnjavanja te će stoga po primitku pisanog otpravka presude podnijeti žalbu protiv navedene presude“, stoji u njihovu službenom izvješću.

Zašto su šutjeli?

Cijeli prošli tjedan govorili su o njemu. Je li bilo silovanje ili nije? Zašto su šutjeli? Zašto je tek godinama kasnije prijavio? Secirali su njegov odnos sa svećenikom.

Podsjetimo, radi se o slučaju nepravomoćne presude po kojoj se svećenik osuđuje nepravomoćno na godinu dana uvjetno, odnosno na šest mjeseci dobrotvornog rada zbog spolnog odnosa bez pristanka s maloljetnikom.

Prema izjavama svjedoka, na suđenju su neki rekli da je vrh mjesne Crkve sve znao, premda je tadašnji biskup rekao da se ničeg ne sjeća.

Čovjek koji je jedino pred kamerama „Provjerenog“ ispričao svoju priču nije izdržao pod pritiscima komentara. Završio je u bolnici. Javio se našem novinaru Mati Barišiću, poručivši da unatoč svemu nije požalio, no da je jednostavno pukao kad je u medijima izašla vijest koju je nama javio još u srpnju. A to je da se, pravno gledano, nije radilo o silovanju, već o spolnom odnosu bez pristanka.

Inače, sud se pri suđenju vodio isključivo jednim događajem. Situacijom u kojem je svećenik iskoristio dječaka koji je bio pod utjecajem alkohola. Sve prije i poslije tog događaja 2002. godine nije uzeto u obzir.

Kako pravosuđe tumači spolni odnos s djecom, zašto tako male kazne? Kakva je praksa državnih odvjetništava po pitanju progona onih koji su znali, ali su šutjeli, te kako izvještavanje o ovakvim zločinima utječe na same žrtve? Doznajte u magazinu „Provjereno“ večeras u 22:30 sati.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz „Provjerenog“ saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene