Bio je dječak od 12 godina iz katoličke obitelji kojoj je vjera mnogo značila u životu pa su ga tako, vjerujući da je u sigurnim rukama, roditelji poslali u okrilje crkve. Bio je ministrant, no roditelji nisu ni slutili da su dijete poslali u kandže predatora.


Svećenik, biskupov tajnik, jedne ga je večeri gurnuo na krevet i seksualno iskoristio. Od tada je prošlo gotovo 20 godina.

Vezani članci Provjereno: Juraj Katrić Đuka, žrtva prevare u otuđenju nekretnine - 7 Mislio da potpisuje suglasnost za kanalizaciju pa joj prepisao kuću: "Joj, vidi ti kaj je napravila..." Iza cijele priče stoji žena koja je vodila ilegalni dom Filip i Slađana Gržinčić Bračne ili partnerske svađe, svađice i epske bitke - bez njih nema prave veze: "Oni koji kažu suprotno vrlo vjerojatno lažu. Barem malo"

Na sudu je svećenik rekao da se toga ne sjeća. Međutim, nakon njega bio je pozvan još jedan svećenik koji je sve znao u to vrijeme. On je pobio njegovu izjavu i rekao da je većina njih znala za slučaj, ali su dobili naredbu da o tome moraju šutjeti. I nastavili su šutjeti, premda su znali da se dogodilo kazneno djelo. Ljudi koji su se zavjetovali da će ljubiti Boga i bližnjeg.

"Ja sam u sve to skupa sasvim slučajno upetljan. Sve sam na sudu nakon svjedočenja stavio ad acta, nemam potrebe više o tome", govori svjedok. Netom prije razgovora u Provjerenom, taj je isti čovjek održao misu i govorio o ljubavi, istini, pravdi.

Mladić koji je izrastao u odraslog muškarca zadnjih 18 godina živi uz pomoć šake tableta svaki dan. Anoniman je bio i prije dvije godine, kada nam je prvi put stao pred kameru i opisao kako mu je osoba kojoj je vjerovao uništila život.

"Bio je biskupov tajnik, znao me dočekivat u bademantilu, gol ili u kratkim hlačicama. Jednu večer se dogodilo da smo gledali nogomet, ja sam popio malo više piva, on je pio nekakav sok od grejpa i kada sam išao na WC, on mi je bio prišao s leđa i gurnuo me na krevet. Dogodilo se to što se dogodilo. Trajalo je svega 2,3 minute", govori mladić.

Kada se sve to događalo, imao je tek 12 godina. Priznao je tada jedino majci.

"I ona je šutjela o tome jedno mjesec dana. I tada sam počinio pokušaj suicida. Popio sam cijelu tablu normabela s rakijom. Onda sam završio na Hitnoj na ispumpavanji u tada su me smjestili na psihijatriju", govori mladić.

Ni majka niti itko od obitelji nije želio pred kameru. Ona od tada živi na tabletama za smirenje, a otac je doživio tri srčana udara. Ipak, smogli su snage i sve prijavili tadašnjem biskupu.

"To smo prijavili biskupu, tada Srakiću, on se za to ispričao i rekao je da se nada da to neće narušiti naš odnos prema Crkvi. Nedugo nakon tog događaja premjestio ga je u malu župu u Vojvodini", govori majka.

Koliko god se sve odvijalo u tajnosti, u malom mjestu se sve brzo dozna, pa tako i za ovaj slučaj. Bilo je čak i prijetnji od strane mještana.

"Rekli su mi da prestanem s tom tužbom zato što je moja obitelj tu i da je to velika sramota. Rekli su da neću dobro završit", govori.

I nije dobro završilo, ne zbog prijetnji, već zbog proživljenje traume. Nekoliko je puta bio po nekoliko mjeseci hospitaliziran na psihijatriji.

Trebalo je gotovo dva desetljeća da žrtva dobije bilo kakvu zadovoljštinu. Ovog ljeta sud je donio odluku da je svećenik kriv.

"Završilo je tako što je osuđen na godinu dana uvjetno, a to je pretvoreno na 6 mjeseci rada, i to dva sata na dan za opće dobro, što je užasno. Razočaran sam cijelim sustavom. Kazna je preblaga i žalit ću se na presudu", govori sugovornik.

Presuda je dakle nepravomoćna. Osim žrtve, kako neslužbeno doznajemo, žalit će se i suprotna strana.

Od prvostupanjske presude do danas našem sugovorniku nitko se nije obratio iz nadbiskupije.

"U svim društvenim institucijama u kojima se događalo slično često je bilo slučajeva zataškavanja. I u domovima, i u školama, i u onoj društvenoj instituciji u kojoj se seksulano zlostavljanje najčešće događa, a to je djetetova obitelj", govori sociologinja Stjepka Popović.

Ono što je presudno u cijelom ovom slučaju jest da su osim počinitelja i žrtve za zločin znali mnogi.

"To je tako u crkvenoj hijerarhiji. Da je netko nešto pokušao reći, naravno da bi dobio sankciju od nadbiskupa", govori nam sugovornik.

Žrtva koja danas ima 31 godinu i dalje ne spava mirno, liječi se. Bez pomoći liječnika, kaže, ne bi funkcionirao. Na sudski proces odlučio se kad je saznao da nije jedini, i da je dotični svećenik slično učinio još jednoj mladoj osobi u drugoj župi. Najtužnije je što sličnih slučajeva ima još, ali su uspješno zataškani.

 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju