Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaobilaze Vijeće sigurnosti?

Zoran Milanović: ''Vlada i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured predsjednika Zorana Milanovića oglasio se o izvješću Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu koji je prihvatila Vlada RH. Kažu da Vlada tako nastavlja nezakonito i nepropisno ponašanje.

Vlada je u četvrtak primila na znanje Izvješće Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti o predloženim mjerama za sveobuhvatan, sustavan i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije u hrvatskom društvu.

O tome se u petak oglasio Ured predsjednika Zorana Milanovića poručivši da se prihvaćanjem tog izvješća nastavlja ''nezakonito i nepropisno ponašanje Vlade RH i Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a koje je započelo donošenjem Zaključka Vlade RH od 22. listopada 2020. godine''.

''Vlada nema zakonsko uporište za zaduživanje Koordinacije''

Iz Milanovićeva Ureda navode da Vlada nema zakonsko uporište za davanje zaduženja Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti.

''Vlada RH nema zakonsko uporište zadužiti Koordinaciju za donošenje bilo kakvih mjera. Središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti je Vijeće za nacionalnu sigurnost koje, prema člancima 8. i 9. Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, jedino odobrava planove rada Koordinacije'', ističu.

Predsjednika nisu izvijestili o zaključcima?

U priopćenju navode i da je Koordinacija o zaključcima dužna izvijestiti Predsjednika Republike i tvrde da to nije učinila.

Ured predsjednika navodi i da Milanovićevu savjetniku za obranu i nacionalnu sigurnost nije omogućeno da se očituje o zapisniku s Koordinacije.

''Isto tako, prekršen je Poslovnik o radu Koordinacije. Prema Poslovniku Koordinacije, zapisnik sa sjednice mora se dostaviti na očitovanje svim sudionicima sjednice te im se daje rok od osam dana za očitovanje o zapisniku, odnosno mogućnost primjedbi na zapisnik.

Tek nakon što se svi članovi Koordinacije očituju, zapisnik može biti usvojen i može se pripremiti Izvješće o održanoj sjednici za Predsjednika Republike i predsjednika Vlade RH'', poručuju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnje izvješće Plenković u Saboru, Mrak Taritaš proziva: "Ministar je ljetos imao vremena za slikanje sa zvijezdama, ali ne i da provjeri rade li generatori u KB-u Dubrava"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bili na istom mjestu Banožić i Milanović bez pozdrava i komunikacije: "To je za mene zatvorena tema"

''Ne poštuju zakone i propise''

''Iz svega proizlazi kako Vlada RH i Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti ne poštuju zakone i propise kojima je uređeno djelovanje sustava domovinske sigurnosti jer svojim postupanjem zaobilaze Vijeće za nacionalnu sigurnost (koje je po zakonu središnje tijelo sustava domovinske sigurnosti) i Predsjednika Republike (koji po Ustavu RH, zajedno s Vladom RH, usmjerava rad sigurnosnih službi)'', zaključili su iz Ureda predsjednika Republike.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene