Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava se nastavlja

Zlatar Violić: Plakat nikoga ne vrijeđa, cenzura je narušila umjetničku slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić danas je osudila skidanje plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' te rekla kako plakat nikoga ne vrijeđa.

'Plakat za predstavu 'Fine mrtve djevojke' i dalje bi trebao najavljivati tu predstavu u Gradu Zagrebu jer u 2013. godini, nakon razvoja i svega viđenoga u suvremenoj umjetnosti ne možemo reći da on na bilo koji način vrijeđa osjećaje vjernika. Upravo suprotno, postupkom skidanja plakata gradska i kazališna cenzura narušile su prostor umjetničkih sloboda,' stoji u priopćenju iz HNS-a.

Pročitajte i ovo HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen" Boris Akunin Boris Akunin Rusi zabranili njegove knjige i proglasili ga stranim agentom

'Rasprava o ovoj temi govori o problemu koji imamo već 20-ak godina', ističe članica Predsjedništva HNS-a i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić.

>> Poruka iz Mešihata: Plakat za 'Fine mrtve djevojke' vrijeđa i muslimane

'Imamo problem nerazumijevanja prema onima koji su drugačiji od većine, bilo da je riječ o religijskoj razini, bilo da je riječ o rodnoj razini, bilo da je riječ o bilo kakvom tipu marginaliziranja. Mi smo tip društva koji iznimno pruža otpor i želi sasvim baciti na marginu one koji su drugačiji. Zbog toga mislim da su ove predstave i ovakvi plakati itekako potrebni da nas nauče poštovati onoga tko je iz perspektive većine drugačiji', poručila je Zlatar Violić.

Autorska ekipa predstave, dizajner Vanja Cuculić, redatelj Dalibor Matanić, pisac Mate Matišić te glumci i glumice, prema njenim riječima zaslužuju svaku pohvalu.
'To su vrhunski hrvatski umjetnici i poigravati se s njihovim umjetničkim radom na ovaj način krajnje je neodgovorno', zaključila je Zlatar Violić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene