Obavijesti Pretražite Navigacija
ZLATAN MIJO JELIĆ

"Bošnjaci žele hrvatski narod proglasiti zločinačkim, a Hrvatsku agresorom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O optužnicama protiv Hrvata u BiH razgovarali smo u Dnevniku Nove TV sa Zlatanom Mijom Jelićem, umirovljenim generalom HVO-a i HV-a, jednim od prvih časnika optuženima u Bosni i Hercegovini.

Vi ste optuženi u Bosni i Hercegovini. Zbog čega i što stoji u vašoj optužnici za koju smatrate da je politička?

Pročitajte i ovo Anastasija Motičak, ukrajinska djevojčica odvedena u Rusiju Ratni zločin Vladimira Putina Tisuće ukrajinske djece odvedeno je u Rusiju: ''Vikali su nam da smo nezahvalni i da se vratimo svojim fašistima'' Vladimir Putin Ratni zločini Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Putina, oglasio se Kremlj: ''Optužnica je nečuvena i neprihvatljiva''

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je za Badnjak 2015. podnijelo optužnicu Sudu Bosne i Hercegovine koji ju je zaprimio za Božić 2015. godine. Sud je tu moju optužnicu od preko 6700 stanica proučio i potvrdio za svega sedam dana, što je najbolji dokaz o kakvoj se optužnici radi. U toj optužnici Sud BiH mene optužuje da sam dio udruženog zločinačkog pothvata s političkim i vojnim vrhom Hrvata u i BiH. Također mi se na teret stavlja i zapovjedna odgovornost, ali ne samo za zone odgovornosti gdje sam zapovijedao, već i za one zone gdje nisam zapovijedao. Vojni vještak kojega je angažiralo Tužiteljstvo BiH, a koji je inače bio časnik sigurnosti u sedmoj muslimanskoj brigadi koja je počinila najveća zlodjela nad Hrvatima srednje Bosne, bez uporišta u dokazima, u svom vještačenju tvrdi da su ekstremni elementi HDZ-a BiH uz potporu Franje Tuđmana i Gojka Šuška, htjeli Herceg-bosnu etnički očistiti i pripojiti Banovini Hrvatskoj. I takvu je optužnicu sud ekspresno potvrdio.

BiH vlasti tvrde da ne provode selektivne postupke i da pripadnici Armije BiH te Hrvati iz HVO-a i HV-a imaju jednak pravni tretman. Po vašem mišljenju je li to točno?

BiH vlasti su slatkorječive. Hrvatskoj javnosti treba biti jasno da u Bosni i Hercegovini postoje dva kaznena zakona po kojima se sudi za zločine. Jedan je onaj iz bivše SFRJ, koji je vrijedio u to vrijeme, a 2003. godine donesen je Kazneni zakon Bosne i Hercegovine. Razlika između ta dva zakona je u tome što Kazneni zakon iz SFRJ ne poznaje selektivnu zapovjednu odgovornost, udruženi zločinački poduhvat ni široki sistematični napad kao zločin protiv čovječnosti i u njemu su puno blaže kazne nego u Kaznenom zakonu donesenom 2003. godine. Razlika je u tome što se pripadnicima Armije BiH sudi po zakonu koji je vrijedio u ono vrijeme, a pripadnicima HVO-a se sudi po zakonu iz 2003. bez obzira što je Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu u nekoliko navrata naložio BiH pravosuđu da se svi optuženici moraju suditi po istom kaznenom zakonu, odnosno onome koji je vrijedio u to vrijeme i koji je blaži po osumnjičenika. To pravosudna tijela BiH ne provode, već su uzeli praksu da muslimanima sude po jednom zakonu, Hrvatima po drugom i dalje nastavljaju provoditi aparthaid nad Hrvatima u BiH.

Kako se politički predstavnici Hrvata u BiH ponašaju prema svemu tome? Jeste li ih upozoravali na sve što se događa?

Normalno da smo ih upozoravali, ovo traje već 10 godina. Oni imaju konstantnu nebrigu i inertnost, pogotovo ako znamo da je ministar pravosuđa u Federaciji BiH Hrvat, ministar pravde države BiH je također Hrvat, no hrvatski predstavnici u BiH ovaj problem nisu institucionalizirali. Nadam se da istupi gospodina Čovića, koji je ovih dana boravio u Hrvatskoj, neće biti kozmetičke naravi, da će napokon početi voditi brigu i zaštititi branitelje od političkih montiranih progona iako je to trebalo početi prije šest, sedam godina.

Dogodilo se Orašje, vidjeli ste da je hrvatska Vlada osnovala danas Povjerenstvo. Kakav je tretman Hrvatske i dosadašnjih Vlada prema svemu što proživljavaju Hrvati u BiH?

Trebam biti iskren, ovo traje već destak godina tijekom kojih bošnjački politički vrh preko ovakvih montiranih političkih optužnica želi hrvatski narod u BiH proglasiti zločinačkim, a Republiku Hrvatsku agresorskom. Mada je povijesna istina da se bez hrvatskog naroda u BiH i bez pomoći Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina ne bi obranila od velikosrpskog agresora. Također je povijesna istina da je Hrvatska zbrinula preko 600 tisuća prognanih muslimana koji su bježali pred velikosrpskom agresijom i da je u bolnicama Republike Hrvatske liječeno preko 15 tisuća ranjenika Armije BiH i da je sva vojna i humanitarna pomoć za muslimane u Bosni i Hercegovini i za Armiju BiH išla preko Hrvatske i teritorija Herceg-bosne i za vrijeme sukoba između Armije BiH i Hrvata. I zato mi je nejasno zašto se Hrvatska ozbiljnije nije uključila. Sve dosadašnje vlade su se po ovim problemima ponašale neodgovorno i pasivno.

Na koji se način vi uopće možete braniti od tog kaznenog progona?

Od ovog kaznenog progona možemo se braniti samo istinom, ona je jedini naš saveznik. Mi nismo pobjegli u Hrvatsku da se zaštitimo od progona jer Hrvatska s BiH ima međunarodni sporazum i BiH sve ove optužnice može proslijediti Hrvatskoj. Mi ne želimo da u ovim optužnicama stoje političke kvalifikacije, kao što stoje u BiH. Želimo, jednostavno, pošteno suđenje pogotovo što su isti zakoni za vrijeme Domovinskog rata vrijedili i u Hrvatskoj i u BiH.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene