Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neće prihvatiti poziv

Židovske općine odbile Vladu: Ne idemo na zajedničku komemoraciju u Jasenovac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je da neće zajedno s Vladom ići na komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, a predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA) Franjo Habulin kazao je da će odluku o odlasku na zajedničku komemoraciju predsjedništvo saveza donijeti u četvrtak.

Nakon što je premijer Andrej Plenković pozvao predstavnike SABA-e, židovske zajednice, te Srba i Roma da sudjeluju u zajedničkoj komemoraciji žrtvama u Jasenovcu, Kraus je potvrdio da članovi židovske zajednice neće prihvatiti taj poziv.

Pročitajte i ovo Lovro Krnić SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU Zatajeni Zagreb - Crna Katica i predivan park koji skriva mračnu tajnu: ''Do prije nekoliko godina ni policija nije znala...'' Slika nije dostupna Komemoracija Kraus u Jasenovcu o ustaškom pozdravu: Tražimo da se Vlada i Sabor pridržavaju Ustava

"Ništa se nije promijenilo u godinu dana, ništa novoga se nije dogodilo", kazao je pozvavši se na povijesni revizionizam, Vladin odnos prema ustaškom pozdravu "Za dom spremni".

Vladajućoj politici zamjera, kako je izjavio medijima, i to što je HDZ-ov voditelj odjela za medije Andrej Rora.

Habulin je kazao da će odluku o odlasku na komemoraciju predsjedništvo SABA-e donijeti u četvrtak na sjednici.

"Postoji želja da se bude zajedno, ali i argumenti protiv toga", kazao je dodavši da bi zajednička komemoracija bila korisna.

"To bi bilo svojevrsno približavanje da se otvori mogućnost za razgovore i da se razgovorom rješava problematika vezana za povijesni revizionizam i negativizam koji se gomilao dvadeset i više godina u Hrvatskoj, što nije dobro", rekao je.

Argument protiv, dodao je, bio bi da se nije učinilo ništa u posljednjih godinu dana, a naše članstvo smatra da je situacija još gora nego prošle godine. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene