Aktivistice Ženske mreže Hrvatske traže hitnu primjenu Istanbulske konvencije (Foto: Pixell)
Aktivistice Ženske mreže Hrvatske traže hitnu primjenu Istanbulske konvencije (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Ženska mreža Hrvatske zatražila je u subotu od Vlade da iz javnog savjetovanja povuče Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona, te ga uskladi s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulske konvencije.


"Ženska mreža Hrvatske smatra nedopustivim što je Nacrt prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona lišen harmonizacije s odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", upozoravaju u priopćenju.

Vezani članci Recep Tayyip Erdogan Turska se povukla iz Istanbulske konvencije: "Potkopava obiteljske vrijednosti i homoseksualnost želi prikazati kao normalnu" Premijer Andrej Plenković Plenković danima izbjegava novinare pa sa sjednice Vlade odgovorio Milanoviću: "Njegove su teze laž, ne postoji HDZ-ovo pravosuđe"

Napominju kako je 30. svibnja otvorena, a 14. lipnja zatvorena javna rasprava o nacrtu tog zakonskog prijedloga, da je Hrvatska potpisala Konvenciju još 22. siječnja 2013., a ratificirala 13. travnja ove godine, dok je 13. lipnja Vijeću Europe položena isprava o ratifikaciji.

"Činjenica da će Konvencija za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada ove godine ne može biti opravdanje za propuštanje usklađivanja Kaznenog zakona s odredbama Konvencije, koja nasilje nad ženama definira kršenjem ljudskih prava žena i čiji je cilj i svrha ukidanje muškog nasilja prema ženama, kao i njegovog najučestalijeg pojavnog oblika - nasilja u obitelji", ističu u Ženskoj mreži.

Upozoravaju da Kazneni zakon sadrži odredbe koje ne prepoznaju strukturalnu narav nasilja prema ženama i djevojčicama, kao ni njihove uzroke što je, tvrde, prepreka ostvarivanju zaštite temeljnih prava žena i efikasnoj prevenciji nasilja prema ženama i nasilja u obitelji.

Navode i da Konvencija postavlja civilizacijske standarde u području seksualnog nasilja, pa neophodnim smatraju da se kaznena djela kao što su silovanje, uhođenje i seksualno uznemiravanje drukčije zakonski urede. Među obvezama koje proizlaze iz Konvencije, dodaju, je i uređenje kaznenog djela silovanja kao zločina protiv spolne slobode, kojeg određuje isključivo izostanak pristanka žrtve, a ne i primjena sile počinitelja zločina.

"Definiranje nasilja nad ženama, kao kršenja ljudskih prava, civilizacijski je doseg našeg doba. Ženska mreža Hrvatske zahtijeva povlačenje Nacrta prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona iz javnog savjetovanja i zahtjeva da se bez odgode izvrši njegovo usklađivanje sa odredbama Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji", zaključuju u Ženskoj mreži Hrvatske. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju