Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade"

Skup povodom Dana žena

Žene su podzastupljene na najvišim pozicijama odlučivanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Ivo Josipović organizirao je skup povodom Dana žena na kojem je naglašeno da žene nisu uz rame muškarcima po zastupljenosti na najvišim pozicijama odlučivanja

Iako su posljednjih desetljeća učinjeni veliki pomaci u ostvarivanju ravnopravnosti žena, one još uvijek nisu uz rame s muškarcima po zastupljenosti na najvišim pozicijama odlučivanja, suglasili su se sudionici današnjeg skupa koji je, u povodu Međunarodnog dana žena, organizirao predsjednik republike Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Noćni marš - 2 Rodna neravnopravnost Noćni marševi diljem Hrvatske, stigla i Severina: "Vrijedimo manje, vrijeđaju nas i tuku i nemamo izbora" Dan žena - 4 rušenje stereotipa Obilježavanju Dana žena pridružili se i strani radnici: "Osjećam se sigurno ovdje"

"Hrvatsko društvo jest osjetljivo na ravnopravnost i jednakost spolova no želimo da na planu ravnopravnosti budemo još bolji", poručio je Josipović.

Žene su, svjestan je Josipović, diskriminirane i na tržištu rada ali i u politici.

"Na pozicijama koje nose moć uočena je podzastupljenost žena" ustvrdio je Josipović ocjenivši kako kod nas još uvijek prevladava kulturni obrazac koji ne prihvaća žene kao jednoakopravne sudionice u društvu.

Najavljen prosvjedni marš: 'Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi'

Izrazivši nadu da će na listama za europske izbore biti ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca Josipović se pohvalio kako u njegovom Uredu dominiraju žene pa i na onim najistaknutijim funkcijama.

"Hrvatski sabor je sa zakonodavnim aktima uspio osigurati ravnopravan položaj žena i muškaraca u Hrvatskoj", rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko dodavši kako problemi nastaju na realnoj i provedbenoj razini.

"Hrvatsko društvo još uvijek je prožeto tradicionalizmom i sklono patrijarhatu i konzervativizmu", ocijenio je Leko koji je uvjeren da zbog problema nedovoljne zastupljenosti žena u poslovnom svijetu, trpi gospodarstvo cijelog kontinenta.

'Žene zarađuju 15 posto manje'

Sudionici skupa isticali su i statistiku popisa stanovništva koja pokazuje viši stupanju obrazovanosti žena u odnosu na muškarce u Hrvatskoj.

"Žene treba na svim razinama uključiti - i na političkoj i poslovnoj razini", rekao je Leko šaljivo se prisjetivši poslovice 'Koga ne možeš pobijediti pridruži mu se'.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prisjetila se kako je sredinom 70-tih godina s nekoliko prijateljica napravila žensku aktivističku grupu u Hrvatskoj.

"Naišli smo na velik napad što je rezultiralo činjenicom da smo u dva mjeseca imali 1500 članica", pohvalila se Pusić napomenuvši kako je u to vrijeme razlika između plaće muškaraca i žena za isti posao bila 20 posto u korist muškaraca.

"Nedavno istraživanje pokazalo je da žene s istom kvalifikacijom zarađuju 15 posto manje, što znači da se nismo puno pomakli pa se na toj temi treba ozbiljno angažirati", mišljenja je Pusić.

Predstavnik Europske komisije Branko Baričević ustvrdio je kako je jednakost spolova temeljni princip ugovora na kojem se bazira EU. "Borba za jednakost spolova i borba protiv diskiminacije trajni je zadatak Europske komisije", poručio je.

Usprkos svim proklamiranim zakonima, kaže Baričević, Europa se nalazi u 'rascjepu' u kojem ženska prosječna plaća zaostaje 16 posto za muškom plaćom.

Europska komisija je, kako je rečeno, prije godinu dana predložila pravilo o 40-postotnom udjelu žena u upravama tvrtki do 2020. te takav prijedlog uputila na prihvaćanje u Europski parlament.

"Kvalitetan rezultat nije određen spolom i tu prvu lekciju djevojčice moraju naučiti još u obitelji", uvjerena je jedna od rijetkih žena koja je dospjela među tek devet posto žena na upravljačkim pozicijama Gordana Kovačević, menadžerica desetljeća iz Ericssona Nikole Tesle.

Kosor: Žene nisu samo ukras u politici

Jedina hrvatska premijerka i saborska zastupnica Jadranka Kosor poručila je kako žene nisu samo pridošlice i ukras u politici.

"Ključ je da žene budu tamo gdje je moć i novac, no ni u jednoj vladi ne možemo se pohvaliti da smo ostvarili ravnopravnu zastupljenost", upozorila je Kosor.

U pomoć obrani ženskih prava pozvala je i medije poručivši im da se manje fokusiraju na "haljine i broševe".

Mirela Holy (ORAH) založila se za uvođenje paritetne demokracije. "Samo tako ćemo imati 50 postotnu zastupljenost žena u parlamentu", poručila je.

Suorganizatori skupa „Zastupljenosti žena u politici i na vodećim funkcijama u gospodarstvu u Republici Hrvatskoj i EU“ su predstavništvo Europske komisije i Ured za informiranje Europskog parlamenta u RH. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene