Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veći pritisak nego je dosad bilo poznato

ZDF: Stoiber vršio veliki pritisak na Hrvatsku zbog Hypa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši predsjednik bavarske vlade Edmund Stoiber (Kršćansko socijalna unija CSU) u većoj se mjeri nego što je to dosad bilo poznato osobno zauzimao za prodaju Hypo Group Alpe Adria banke bavarskoj Bayern LB banci, te je pritom provodio pritisak na Hrvatsku, javlja njemačka televizija ZDF.

'Ja sam u smjeru Hrvatske narodne banke odaslao jasne signale da bi, ukoliko bi kupoprodajni ugovor propao, to moglo pokvariti dobre bavarsko-hrvatske odnose', citira ZDF Stoibera pozivajući se na intervju koji je bavarski političar dao televiziji u Hrvatskoj u kolovozu 2007. Stoiber se zauzimao za kupoprodaju zbog, kako se navodi u emisiji 'Frontal 21' ZDF-a, strateških interesa Bayern LB-a u jugoistočnoj Europi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga oko Sanadera Granić: Sve o Hypo kreditu '95. sam rekao DORH-u Slika nije dostupna Novi nalog DORH-a Istraga protiv Sanadera zbog uzimanja provizije

>> Nijemci i Austrijanci ucjenjivali Hrvatsku oko Hypo-a

Ostvarenju kupoprodajnog ugovora i preuzimanju većinskog udjela u Hypo Group Alpe Adria banci na putu je jedino stajao veto koji je na tu transkaciju uložila Hrvatska narodna banka u svibnju 2007. Guverner HNB-a Željko Rohatinski u jednom javnom istupu krajem prošle godine optužio je Stoibera za tadašnje provođenje pritiska na HNB.

Stoiber tvrdi da Hypo banka nije bila tema razgovora sa Sanaderom

Edmund Stoiber je dosad sa sebe skidao svaku političku odgovornost. On je na prošlotjednoj zatvorenoj sjednici vodstva CSU-a izrazio žaljenje zbog propasti Hypo Group Alpe Adria banke i financijske štete koju je zbog toga pretrpio Bayern LB ali je iznova odbacio svaku odgovornost. Za tjednik Der Spiegel Stoiber je nedavno izjavio da se nije osobno zalagao za prodaju te da prilikom susreta s tadašnjim predsjednikom hrvatske vlade Ivom Sanaderom u kolovozu 2007. Hypo Group Alpe Adria nije bila temom razgovora.

Novi predsjednik bavarske vlade i predsjednik CSU-a Horst Seehofer najavio je razjašnjenje skandala zbog financijske propasti Hypo Group Alpe Adria, koja je njemačke porezne obveznike dosad stajala više od 3,7 milijardi eura. Bavarski parlament već je za tu potrebu najavio osnivanje istražnog povjerenstva. Bayern LB je prije nekoliko tjedana ovu posrnulu banku prodala natrag Koruškoj po simboličnoj cijeni od 1 eura. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene