Gordan Maras (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Gordan Maras (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SDP je kažnjen s 86 tisuća kuna zbog toga što je tijekom predizborne kampanje za EU izbore njihov kandidat Gordan Maras kao saborski zastupnik isticao izborni slogan na vlastitom laptopu u Hrvatskom saboru, stoji u odluci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).


Nakon provedbe nadzora financiranja izborne promidžbe DIP je utvrdio da je SDP-ov kandidat na EU izborima Gordan Maras u predizbornoj kampanji isticao svoj izborni slogan tijekom sjednica Hrvatskoga sabora.

Vezani članci Peđa Grbin (Foto: Dnevnik.hr) SDP: Ministar Banožić državno zemljište dodjeljuje lokalnom HDZ-ovcu Blaženka Divjak (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Divjak o SDP-ovu zahtjevu za njezin opoziv: "Nema pravih argumenata i na razini je politikantstva"

"Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske - SDP izriče se administrativna sankcija gubitka naknade troškova izborne promidžbe u iznosu od 86.000.00 kuna, koliko iznosi naknada za jedno osvojeno mjesto u Europskom parlamentu", navodi se u odluci DIP-a.

Maras je od 10. do 26. travnja na svom prijenosnom računalu u sabornici lijepio različite promidžbene izborne poruke, poput "Biraj Marasa" ili "Glasaj za 007".

Njihovim isticanjem, odlučio je DIP, Maras je prekršio Zakon o financiranju predizborne promidžbe jer je za izbornu promidžbu koristio uredsku prostoriju državnog tijela, odnosno službenu prostoriju u kojoj se održavaju sjednice Hrvatskoga sabora.

U odluci se navodi i kako je DIP u mišljenju od 10. travnja ocijenio kako je takvo ponašanje protivno zakonu te je pozvao Marasa da se ispriča i prekine s isticanjem slogana.

"I nakon dostave navedene obavijesti SDP-u Maras je pokazao je izuzetnu upornost u kršenju zakona, a što je vidljivo iz snimki sjednica Hrvatskoga sabora", navode iz DIP-a.

DIP je odredio da će visina sankcije, umjesto mogućih 344 tisuće kuna, biti u visini naknade za jedno osvojeno mjesto na izborima, odnosno 86 tisuća.

Iako je zakonski propisano da sankcija bude potpuni gubitak naknade troškova izborne promidžbe, u DIP-u su je smanjili jer kazna ne bi bila razmjerna počinjenoj povredi zakona.

"Vodeći računa o tome da je samo jedan kandidat na kandidacijskoj listi SDP-a postupio suprotno Zakonu o financiranju, povjerenstvo smatra da je administrativna sankcija uskraćivanja naknade troškova izborne promidžbe koja pripada za jedno od osvojena četiri mjesta u Europskom parlamentu primjerena težini povrede i načinu na koji je ona počinjena", navode u odluci.

Maras: "Odluka je skandalozna"

Maras je odluku DIP-a nazvao skandaloznom. 

"Nažalost, Državno izborno povjerenstvo postavljeno je u poziciju politike. Radi se o tome da je HDZ uzurpirao DIP. Ovo je po meni skandalozna odluka i nadam se da će je instance koje su nakon toga, poništiti", poručio je SDP-ov saborski zastupnik Gordan Maras na konferenciji za medije.

Odluku DIP-a nazvao je nakaradnom jer govori da je u redu, ističe, da je za vrijeme kampanje za EU izbore "čitava svita ministara" putovala po Hrvatskoj i potrošila milijune kuna poreznih obveznika, a da nije u redu da jedan zastupnik u Saboru izražava svoje mišljenje putem naljepnice ili govorom na vlastiti trošak.

"Neka gospoda koja su donijela ovakvu odluku u DIP-u objasne kako je njihova odluka u skladu s Ustavom. Mišljenje se može dati usmeno govorom, gestom, napisano, pokazivanjem. Ja sam to činio putem naljepnice, a to činim i nakon europskih izbora jer naljepnice nisu nestale", poručio je Maras. (Hina)