Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog manjka liječnika ovog ljeta bez turističkih ambulanti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novac za ljetne ambulante uopće nije problem jer ga ima dovoljno, a tu je i dobra volja lokalnih vlasti i turističkih zajednica. No, nedostaju još samo liječnici opće prakse.

Gotovo alarmantnom zvuči izjava dr. Ante Županovića, ravnatelja Doma zdravlja Šibenik, koji kaže da ovoga ljeta vjerojatno neće biti formirana nijedna turistička ambulanta, piše Vjesnik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Alarmantni podaci Katastrofa na pomolu: U ovoj županiji nedostaje liječnika, situacija bi uskoro mogla postati još i gora Slika nije dostupna Turistička ponuda: Šibenik bez liječnika

Lani ih je, podsjetimo, bilo šest, no ovo ljeto u kojem se očekuju još bolji turistički rezultati, cijeli će šibenski kraj ostati bez dodatnih turističkih ambulanti i to zbog pomanjkanja liječnika opće prakse. 

'Novca za te ljetne ambulante ima, baš kao i dobre volje i kvalitetne suradnje s jedinicama lokalne uprave i samouprave, te turističkim zajednicama koje na svojim područjima žele dodatne liječničke timove za intervencije u sezoni. Nažalost, nedostaju nam jedino liječnici opće prakse! I ne samo da ne možemo doći do novih liječnika, već muku mučimo kako zadržati postojeće. Sa šibenskom bolnicom već nekoliko godina dogovaramo da svoje mlade liječnike ne šalju na specijalizacije dok traje ljetna sezona', kaže dr. Županović koji za iduću godinu najavljuje još težu situaciju s manjkom liječničkoga kadra. 

Na tu nam problematiku ukazuje i dr. Mile Klepo iz kninskog Doma zdravlja. 

Naime, kninska Hitna pomoć nema stalni liječnički postav, već ga čine liječnici opće medicine koji rade u kninskoj bolnici. 

Svaki liječnik opće prakse dnevno u prosjeku mora obaviti pedesetak pregleda pacijenata, a kad odlaze na terenske intervencije, onda u pitanje dolazi zdravstvena skrb za pacijente bolnice, odnosno na taj način pada razina zdravstvene zaštite, poglavito preventivnih mjera.

Kninski liječnici moraju dežurati i na državnoj cesti, a zbog starosne strukture stanovništva, česte su i kućne posjete.

Tamošnje su obitelji slabijeg socijalnog stanja pa su intervencije češće, a i područje koje gravitira kninskoj bolnici vrlo je veliko, naselja su raštrkana, a prometnice slabe. 

Sve to doprinosi lošem funkcioniranju kninske Hitne službe, konstatira dr. Klepo.

Sve je uočljivija pojava da i liječnici specijalisti, zbog ovog ili onog razloga, napuštaju Šibenik i odlaze u veće zdravstvene centre. 

Upravo zbog odlaska više specijalista, u velikim je kadrovskim problemima i Odjel psihijatrije i neurologije gdje se na pojedine specijalističke pretrage čega i više od pola godine. 

Zadnjih je nekoliko mjeseci i Odjel ginekologije ostao bez dvoje specijalista.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene