Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEZADOVOLJSTVO BUJA

Žestoka reakcija na odluku Vlade: ''Zatvaramo benzinske pumpe, mjere će dovesti do nestašice goriva''

Davor Filipović
Davor Filipović Foto: DNEVNIK.hr
Mali distributeri dodatno su ogorčeni najnovijom odlukom Vlade o cijenama goriva, koju smatraju neprihvatljivom i neodrživom te prijete zatvaranjem benzinskih postaja.

''Poslovanje malih distributera u ovim okolnostima je neodrživo i stoga ćemo sigurno ići u zatvaranje benzinskih postaja, što znači ugrozu egzistencije za gotovo 1000 obitelji, a želimo upozoriti i na činjenicu da će ove mjere Vlade izazvati i nestašice goriva, što nikako nije dobro u vrijeme turističke sezone'', poručili su iz Udruge malih distributera nakon što je Vlada obznanila najnoviju odluku o cijenama goriva nakon jutrošnje telefonske sjednice.

Mali distributeri, stoga, apeliraju na Vladu da omogući da se cijena goriva regulira sukladno tržišnim kretanjima.

Pročitajte i ovo Armando Miljavac, predsjednik Udruge malih trgovaca naftom - 1 VLADI NUDE RJEŠENJE Gorivo sve skuplje, mali trgovci naftom prijete zatvaranjem crpki: ''Čime da plaćamo radnike? Ako se ovako nastavi, mi nemamo drugog izlaza nego...''
Pročitajte i ovo Ilustracija težak položaj Udruga malih trgovaca naftom u strahu zbog troškova: "Rješenje mora biti brzo, u pitanju je opstanak..."

''Nastavno na današnju Odluku Vlade RH prema kojoj režim određivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana, a veleprodajne cijene fiksiraju na način da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta, poručujemo kako je ista neprihvatljiva i neodrživa za male distributere goriva'', poručili su iz Udruge malih distributera.

Dodaju da ''ovakva Uredba podrazumijeva da će mali distributeri gorivo kupovati i prodavati po istoj cijeni'': ''To za nas znači daljnje gubitke jer nisu ukalkulirani naši troškovi, prije svega troškovi prijevoza goriva. Podsjećamo kako je za razdoblje od 7. do 20. lipnja ove godine ukupni gubitak članova Udruge, njih 50-ak, za cjenovno regulirane kategorije goriva iznosio 5,8 milijuna kuna, a procjena gubitka za razdoblje od 21. lipnja do 5. srpnja ove godine iznosi 16,5 milijuna kuna.''

Davor Filipović Davor Filipović Foto: DNEVNIK.hr

''Neprihvatljiva je teza da su mali distributeri goriva lani ostvarili velike prihode, dok se nigdje ne spominju troškovi. Točno je, naime, da su ukupni prihodi članova Udruge u 2021. iznosili dvije milijarde kuna, a troškovi su veći od 1,9 milijardi kuna'', naveli su iz Udruge malih distributera.

Pročitajte i ovo Cijene goriva FIKSIRANJE Vlada na još 14 dana produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva, ali ima jedna novost
Pročitajte i ovo Davor Filipović JOŠ DVA TJEDNA Vlada donijela novu odluku o cijenama goriva, Filipović upozorio: ''Ovdje nitko neće proći neokrznut''

Ranije danas ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nakon telefonske sjednice Vlade kazao je da su s malim distributerima bili u kontinuiranoj komunikaciji: ''U protekla dva tjedna INA im nije povećavala veleprodajnu cijenu, a oni su uglavnom prodavali svoje zalihe. Prema tome, u protekla dva tjedna možemo govoriti o tome da nisu zaradili onoliko koliko su mislili zaraditi."


U sljedeća dva tjedna, dodao je, INA će to u najvećoj mjeri preuzeti na svoja leđa, odnosno neće im povećavati cijenu kako bi oni mogli lakše funkcionirati.

Ministar je rekao i da je u okviru malih distributera naftnim derivatima 40 poslovnih subjekata koji su lani ostvarili ukupan prihod od prodaje od gotovo 3,5 milijarde kuna i 133 milijuna kuna dobiti. Jednako uspješno poslovali su i u 2020. godini i sve to, smatra ministar, treba uzeti u kontekst i sagledati širu sliku jer se nalazimo u delikatnoj situaciji.  



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene