Cijene goriva
Cijene goriva Foto: Vlada RH

Vlada je u ponedjeljak produžila zamrzavanje cijena osnovnih goriva na benzinskim postajama izvan autocesta za još 14 dana, a fiksirala je i veleprodajne cijene, priopćeno je iz vlade.


Na jutrošnjoj telefonskoj sjednici Vlada je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredbu o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

To znači da će se litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koje nisu na autocestama i u iduća dva tjedna prodavati po 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 - 13,50 kuna po litri. Plavi dizel prodat će se po najviše 9,45 kuna po litri.

I dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana.

"Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone", kaže se u vladinom priopćenju.

Veleprodajne cijene se pak fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta.

"Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda", kažu u vladi.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Davor Filipović Vlada donijela novu odluku o cijenama goriva, Filipović upozorio: ''Ovdje nitko neće proći neokrznut''
Benzinska crpka - 1 U pripremi novi udar na džepove građana: Ako Vlada ne intervenira, od utorka će gorivo drastično poskupjeti. Pomoć traže i distributeri

Vlada je prije dva tjedana odlučila fiksirati najviše maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama.

Mediji su ovih dana spekulirali da bi bez nove vladine intervencije osnovni eurosuper mogao od sutra koštati koštati oko 16 kuna, a eurodizel i više od 16,50 kuna po litri.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju