Saborski zastupnici pokušavali su svoju raspravu o Poslovniku održati na životu tijekom noći, pa je tako u gluho doba, nešto poslije 3 ujutro, Tomislav Panenić odlučio da će govoriti o problematici banana. Ako ništa drugo, njegovo je izlaganje uspjelo malo razbuditi sabornicu.

Galerija


"Cijenjene zastupnice, cijenjeni zastupnici, vjerojatno je svatko od nas u obitelji uživao u bananama koje smo od malih nogu voljeli. Ali idila u kojoj smo uživali do sada, završila je. Ako ste primijetili, banane su poskupjele. Cijena je porasla za 46 posto, što je, morate priznati, podatak koji ne bismo željeli ni za jedan artikl da se dogodi.

Vezani članci Sjednica Sabora (Foto: Dnevnik.hr) Sabor s 80 glasova donio proračun za sljedeću godinu, usvojen i novi kalendar praznika Drugi u put dva dana Pernara iznosili iz sabornice (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 1 U Saboru i danas burno: Drugi put u dva dana Ivana Pernara iznosili zaštitari

Banane su sad između 12 i 14 kuna po kilogramu. Što su razlozi? Kažu da je razlog politička nestabilnost u Hrvatskoj", govorio je Tomislav Panenić koji je itekako zabavljao ostale u sabornici, a onda više niti on nije mogao izdržati (iako je pokušao), pa je i sam prasnuo u smijeh.

Smijao se i predsjedavajući Željko Reiner, no ipak je zastupnike odlučio poučiti:

"Kolegice i kolege, pogledajte se sad međusobno i nek' nas narod gleda."

Panenić se pribrao i nastavio svoj govor o bananama:

"Kažu da je razlog politička nestabilnost u Hrvatskoj uzrokovana smjenom izvanrednog povjerenika Vlade u Agrokoru također jedan od uzroka zajedno s vremenskim neprilikama koje su pogodile područje Dalmacije, što je uzrokovalo probleme u lukama...", završio je Panenić vjerojatno svoje najveselije izlaganje u Saboru.

"Borimo se za slobodu govora"

Kao i cijele noći, saborska je oporba tijekom jutra nastavila stankama produljivati trajanje rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika ističući da se bore za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali.

"Bila je ovo duga noć, ali smo jasno dokazali da nismo jalova oporba", rekla je Ines Strenja Linić (Most) istaknuvši da se bore da u parlamentu mogu govoriti o temama koje sami izaberu.

"Pokazali smo kako se stvari mogu dovesti do apsurda, ali samo da pokažemo što vladajući čine poslovniku u smislu demokracije. Naš alat je ova govornica i kroz taj alat mi kroz replike ukazujemo da nešto treba promijeniti", ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Glas), dodavši kako oduzeti zastupnicima riječ znači da vladajući žele da oporba uvijek bude oporba.