Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 17 sati

Završila maratonska sjednica Sabora: Vrhunac apsurda nastupio kada se jedan od zastupnika obraćao praznoj sabornici

Miro Bulj zalijepio flaster na usta (Foto: dnevnik.hr)
Miro Bulj zalijepio flaster na usta (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Miro Bulj zalijepio flaster na usta (Foto: dnevnik.hr) Miro Bulj zalijepio flaster na usta (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Saborski zastupnici dočekali jutro u Sabornici (Foto: dnevnik.hr) Saborski zastupnici dočekali jutro u Sabornici (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marko Sladoljev (Foto: Dnevnik.hr) Marko Sladoljev (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sjednica Sabora (Foto: Pixell) Galerija 1/4 >>
Cijelu noć trajala je rasprava u Saboru o izmjenama saborskog poslovnika, a ona se nastavila i tijekom dana da bi nakratko bila prekinuta zbog glasovanja o novoj predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nataša Novaković izrabrana je sa 78 glasova u drugom pokušaju.

Maratonska saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja je započela u četvrtak nešto prije ponoći, završena je u petak poslijepodne oko 16,30 sati, čime je oporba uspjela u svojoj namjeri da do daljnjega odgodi glasovanje o predloženim poslovničkim izmjenama, koje ocjenjuje "udarom na slobodu govora zastupnika i parlamentarnu demokraciju".

Pročitajte i ovo Nova lica u Saboru - 4 Velik broj Nova lica u Saboru: Dolaze iz različitih političkih opcija, a ima i jedan volonter Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus"

U završnom osvrtu, nakon 17 sati rasprave o izmjenama Poslovnika, zastupnici Mosta, Živog zida i SNAGA-e te nezavisni Vlaho Orepić istaknuli su da im vladajući planiraju uskratiti slobodu govora, četiri do pet puta smanjiti minutažu, te ih onemogućiti da progovore o aktualnostima.

Do kraja rasprave u sabornici je ostalo tek nekoliko najaktivnijih oporbenih zastupnika iz redova Mosta, Živog zida, SNAGA-e i nezavisni Vlaho Orepić.

Bunjac govorio pred praznom sabornicom, Bulj: Mene se ne može 'ušemiti'

Situacija je u jednom trenutku dovedena do apsurda kada se Branimir Bunjac (Klub Živog zida i SNAGA-e) sa saborske govornice obraćao potpuno praznoj sabornici.

U pojedinačnoj raspravi, zastupnici Mosta Miro Bulj i Nikola Grmoja opetovano su isticali da s predloženim izmjenama Poslovnika "Sabor gubi smisao" te da se oporbi uskraćuje pravo da propituje zakonske prijedloge Vlade.

"Ukidanje stanki i ograničavanje broja replika tipično je gaženje manjine od strane većine, što je neshvatljivo za parlamentarnu demokraciju. Većina želi 'ukalupiti' saborskog zastupnika. Ne može se mene 'ušemiti' po želji HDZ-a i njegovih satelita", poručio je Bulj.

Aleksić: Ovako oporba i ne treba; možemo ostati doma i glasovati elektronički

Goran Aleksić iz SNAGA-e ocijenio je da parlamentarna većina izmjenama Poslovnika želi ušutkati oporbu i spriječiti je da predlaže kvalitetne zakonske prijedloge.

"Ovako oporba i ne treba, ako ćemo raspravljati ovako, možemo ostati doma i elektronički glasovati", ustvrdio je Aleksić.

Prijedloga nije nedostajalo ni na kraju rasprave pa je Aleksić najavio da će i on predložiti izmjene poslovnika koje će omogućiti formiranje odbora za zaštitu potrošača.

Rasprave su ponovno prekidane stankama, koje je oporba tražila kako bi progovorila o raznim problemima - od situacije na Hvaru do stanja u trogirskom brodogradilištu.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković najavio je nastavak zasjedanja u utorak kada će Sabor raspravljati o Prijedlogu zakona o uvjetima za pružanje usluga carinskog zastupanja.

Novaković nakon izbora za predjsednicu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa: "Orešković je super radila svoj posao"

Novoizabrana Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataša Novaković dala je i prvu izjavu za medije otkako je izabrana na spomenutu dužnost. Daliju Orešković, njezinu prethodnicu, Novaković je pohvalila.

"Povjerenstvo ne može ovisiti o jednoj osobi. Ono što ćemo sigurno raditi je truditi se još bolje regulirati sukob interesa kao takav i promovirati odgovorno poslovanje. Što se tiče pritiska, na njega sam uvijek spremna", kaže Novaković.

"Mogu samo svojim radom dokazati kakva ću biti. Ona je super radila svoj posao", poručila je Novaković.

Odgovorila je i na upit o povezanosti nove dužnosti s poslom kojeg je obavljala prethodno tome u HUP-u.

"Izbor je bio moj da se javim za ovaj posao, to nema veze s HUP-om. Moj posao u HUP-u je bio tržište rada i društveno odgovorno poslovanje i to nema veze s poslom koji ću sada raditi u Povjerenstvu, a naravno da poznajem veliki broj ljudi. Ukoliko dođe predmet u kojem mislim da sam u sukobu interesa, izuzet ću se", rekla je Novaković.

Evo kako je izgledao tijek sjednice:

14:58 Mostov Miro Bulj pojašnjavao je pak kako je cilj maratonske rasprave borba za slobodu govora. "Parlamentarna demokracija nije nametanje terora većine, nego pravo slobode govora", naglasio je Bulj.

14:44 "Spremni smo i danas i sutra nastaviti ovako, ako se ne postigne dogovor oko Poslovnika. Ako HDZ isforsira Poslovnik, ovo će biti tek početak... Bit će nemilih scena, igrate se s vatrom", prijetio je SDP-ov Gordan Maras.

SDP, kaže, nikada neće prihvatiti igrati po HDZ-ovim pravilima. "Ispisali smo više od 300 amandmana da pokažemo poziciji, Bačiću, Plenkoviću i društvu da se ne mogu tako ponašati", poručivao je Maras dodajući kako se stvari "ne mogu lomiti preko koljena".

14:20 "Drago mi je da se oporba uspjela suprotstaviti HDZ-ovom ponoćnom žmukljanju", kazao je Gordan Maras (SDP).

14:00 Nakon izbora predsjednice Povjerenstva, Sabor je nastavio s raspravom o izmjenama poslovnika. 

13:48 Hrvatski sabor izabrao je tajnim glasovanjem Natašu Novaković za novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Ona je izabrana iz drugog pokušaja, dobivši 78 glasova na tajnom glasovanju. Glasovanju je od 151 zastupnika pristupilo njih 78, nevažećih listića nije bilo.

Prije dva tjedna, vladajućoj većini nedostajao je jedan glas da izaberu predsjednicu povjerenstva, no ovog puta ništa nisu prepustili slučaju. Ona je dobila isti broj glasova na tajnom glasovanju, kolika je parlamentarna većina u ovom trenutku. Inače, glasovanju nisu pristupili svi zastupnici oporbe.

13:27 Određena je stanka od 45 minuta kako bi zastupnici mogli tajno glasati. Nakon objave rezultata, nastavit će se rasprava o poslovniku.

13:25 Branimir Bunjac (Živi zid/SNAGA) zastupnicima je poručio da se idu sramotiti glasanjem za samo jednu kandidatkinju.

Kandidatkinji Nataši Novaković poručio je da povuče kandidaturu u ovakvim uvjetima.

13:09 "U ovoj nakaradnoj situaciji još ćemo jednom kršiti poslovnik i pokušati izvući još koji glas da bi se postigla većina za samo jednog kandidata", kazao je Grbin dodavši kako bi se natječaj svakako trebao ponoviti da zastupnici glasaju između barem dva kandidata.

13:05 Četiri kluba zastupnika zatražili su stanke prije glasanja o novoj predsjednici povjerenstva.

12:43 Zastupnici su krenuli s glasanjem o prethodno raspravljenim točkama. Nakon što su izglasali zakone, Jandroković je najavio tajno glasanje o predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nakon što je Dalija Orešković povukla kandidaturu, u konkurenciji je ostala samo Nataša Novaković.

12:29 Vesna Pusić (GLAS) kazala je kako je rasprava o poslovniku zasjenila izbor šefice Povjerenstva za odlučivanje sukoba interesa.

"Po zakonu bi trebali glasati za barem dvije osobe. Ovo je nasilje nad procedurom i zakonom", kazala je Pusić te najavila kako ako se to ne promijeni, klub GLAS-a i HSU-a neće sudjelovati u glasanju.

12:24 A sad Gari Kasparov najavio je predsjednik Sabora Jandroković izlaganje Marka Sladoljeva (Most) o situaciji u šahovskom savezu.

12:20 Sjednica je nastavljena. Željko Jovanović (SDP) govorio je LNG terminalu na Krku.

"Najavljeni lex LNG je neustavan, a nije u skladu ni s Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Jasno je da plutajući LNG ne zadovoljava četiri osnovna uvjeta, ni ekonomski, ni ekološki, ni estetski", kazao je Jovanović-

12:09 - Zastupnici su otišli na još jednu stanku, između ostalog zbog stanja u  šahovskom savezu. Sjednica se nastavlja u 12:20.

12:03 - Gordan Maras zamolio je medije za razumijevanje o čemu se radi.

"Igrate se s vatrom. Molim vas da napravimo dogovor kako da funkcioniramo na parlamentaran način. Ne možete vi diktirati svima kako da se ponašaju u Saboru. Vidjeli ste noćas, vidjet ćete danas, vidjet ćete priliko glasanja o poslovniku da ne može funkcionirati kako ste zamislili", rekao je Maras. Zamolio je zastupnike da budu tiši.

"Kaj si ti gatara pa znaš tko će kaj biti", rekao je Maras zastupniku Mikuliću koji mu je dobacivao tijekom rasprave.

"Pozivamo da se napravi korak nazad od strane HDZ-a i da se ne ušutkava oporbu", rekao je. "Neka shvate da Sabor nije njihov poligon. Ovakvo donošenje poslovnika nije bilo nikad u Saboru. Iako će Reiner reći da se donosio transparetno, ovakvo brzo stvari se nikad nisu lomile u Saboru. Što se tiče SDP-a, spremni smo i danas ostati cijeli dan, ako treba i sutra i tako će biti ako dogovoro oko poslovnika ne bude postignut na način koji tražimo, a to je da se ne guši rasprava u Saboru", rekao je.

"Pozivam vas, prihvatite prijedloge upućene iz Kluba zastupnika SDP-a", rekao je Maras i dodao kako se nada da će vladajući prihvatiti otvorenu poruku i pokazati da nisu isključivi.

11:53 - Sabina Glasovac rekla je da je "ova vlada nesposobna i neodlučna u rješavanju svakodnevnih problema i svjesna nemoći u rješavanju istih ne može dozvoliti da se te teme otvaraju u Saboru".

Miro Bulj rekao je da većina nije sigurna da su ovim ograničenjima sami sebi pucali u nogu. "Koliko će ljdui brojati tko je od nas koliko replika dao. To je materijalni trošak, a i to je klasična zabrana slobode govora", rekao je Bulj.

11:49 - Marin Škibola zapitao se u sabornici zašto bi zastupnik trebao imati samo tri replike po jednoj točki dnevnog reda. "Zar nije to ograničavanje demokracije. Prema kojim parametrima se to odredilo? Mi kao zastupnici ne možemo izraziti slaganje ili neslaganje s određenim raspravama", rekao je.

"Ja moram doći iz Sinja 400 km i vratit se da bi ocijenio kome dati tri replike. To je ograničavanje slobode govora, udar na Ustav, zabrana govora zastupnicima. Ali ovu većinu drži manjina, manjina je dio vlasti i u ovom slučaju manjina šuti", rekao je Bulj.

11:46 - "Mene zanima zašto se uvodi poslovnik kojim se kažnjava one zastupnike koji nešto rade. Žalosno je znati da imam kolege kraj kojih bi mogao proći na ulici i ne znati da mi je kolega. Žalosno je da se sankcionira zastupnike koji dolaze u Sabor i žele nešto reći", rekao je Branimir Bunjac.

Miro Bulj odgovorio mu je da su "krivci oni koji dolaze i rade svoj posao jer su preaktivni".

11:34 - Peđa Grbin tražio je povredu poslovnika. Radinu je rekao da je dva puta povrijedio poslovnik.

11:28 - "Ovo je udarac koji su htjeli provući ispod radara u pola noći. Ovo nije bio cirkus što žele prikazati, ovo je bila borba za slobodu govora", rekao je u Saboru Miro Bulj govoreći o izmjenama poslovnika.

Željko Jovanović zatražio je zatim stanku zbog LNG terminala.

Furio Radin odlučio je nastaviti s replikama, a onda Jovanoviću dati riječ. Boja Glavaševič odustao je od replike Miru Bulju jer je, kaže, prekršen poslovnik.

Goran Aleksić zahvalio je Bulju i kolegama koji su cijelu noć dežurali u Saboru i omogućili da ljudi vide kako se u Saboru pokušava urušiti demokratski sustav.

"Građani čija prava zastupam očekujem da u sabornici govorim o onome što ih tišti, a ovakav nacrt prijedloga ubit će to. Zahvaljujem vam što ste omogućili da govorim o tome dok je dnevno svjetlo", rekao je Aleksić replicirajući Bulju.

10:44 - Tomislav Panenić zatražio je stanku na temu otegotne gospodarske situacije u Hrvatskoj. Peđa Grbin tražio je stanku zbog ekonomske situacije. Božo Petrov javio se jer želi nešto reći.

"Izvjestitelj je bio gospodin Reiner, a jutros su se pojavili novi izvjestitelji", rekao je Petrov i požalio se da ih o tome nitko nije obavijestio i da im se objasni što se dogodilo.

Reiner je rekao da sukladno poslovniku predstavnik predlagatelja ne treba biti u sabornici. Dodao je i da je on cijelo vrijeme bio u Saboru i da je sazvao telefonsku sjednicu odbora te da je većina članova prihvatila da su i kolegica Jelkovac i kolega Šimić predstavnici predlagatelja.

Zastupnik Bunjac zatražio je stanku zbog stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata. "Lijepo", rekao je Furio Radin. HSS je zatražio stanku zbog poljoprivrede. Sjednica se nastavlja u 11 sati.

10:33 - Miro Bulj rekao je da od manjinaca očekuje da podrži oporbu. "Govor se ne smije ograničiti saborskom zastupniku. Naravno da to Plenkoviću odgovara, on je previše dobar s Junckerom. Treba ga pitati što ima Hrvatska od toga. Nema ništa. Ne smijemo proglasiti gospodarski pojas. Sloboda govora je najveća demokratska vrednota. Ako to zabranimo onda nema smisla da ovaj parlament više bude parlament, neka bude Junckerov parlament na čelu s Plenkovićem", rekao je Miro Bulj.

10:21 - "Radi javnosti i vas koji niste bili tu noćas što se odigralo... dogodio se jedan otpor oporbe namjeri vladajućih da u ponoć raspravljamo o izmjenama poslovnika. Dogodilo se da su mislili da će većina zastupnika otići i da ta rasprava prođe ispod radara. Međutim, mi smo uspjeli omogućiti da svi vi koji niste bili s nama možete sudjelovati u raspravi. Dogodilo se to da HDZ i partneri danas neće glasovati o izmjenama i javnost će puno više pratiti kakve to izmjene predlaže HDZ i što njima želi postići. Neki kažu da smo se bavili sobom, uopće nismo. U stankama smo govorili o problemima građana, ja sam govorio o položaju nastavnika. Kolega Ante Pranić je govorio o reformi javne uprave, kolega Bulj o zapuštenim krajevima, govorili smo o konkretnim problemima. I raspravljali smo napravo o tom nakaradnom poslovniku. Nismo se borili za sebe. Borili smo se za to da možemo raditi ono što je naš posao", rekao je Nikola Grmoja. Zahvalio je svim zastupnicima koji su se "borili za prava građana da se njihovi problemi čuju u Saboru".

"Umorni smo ali ostati ćemo i dalje tu u Saboru. Ja sam došao jučer u 8:15. Sudjelovat ćemo u ovoj raspravi", rekao je.

10:09 - "Cijelu noć sjedimo ovdje, da smo toliko potrošili na remnt pravnog sustava, akademsku lustraciju... puno bi bolje bilo"; rekao je Željko Glasnović.

10:03 - Nakon stanke prvi je govorio Mirando Mrsić.

"Tražio sam stanku kako bih upozorio da politička kadroviranja upropaštavaju dobre tvrtke. Radi se o Narodnim novimaa, tvrtki koja je simbol države. Dok se sva pažnja preusmjerava Agrokoru, pred očima javnosti propada dobra tvrtka u kojoj se donose loše odluke. To je tvrtka koja je u problemima zbog politike i politički odabranih ljudi", rekao je Mrsić.

"Zadnja afera je toaletni papir. Zašto se to dogodilo? Zbog loše poslovne politike gdje se nije računalo na ekonomsku isplativost tog projekta", rekao je Mrsić.

09:49 - U Saboru je stanka do 10 sati.

09:45 - "Bez obzira kada i u kojem vrijeme vodili raspravu o izmjenama poslovnika, priprema izmjena do sada je najdemokratskija od svih izmjena. To što nisam sudjelovao 8 sati u raspravi nije bitno. Izmjene poslovnika ne idu u smjeru da ušutkaju oporbu", rekao je Branko Bačić.

09:40 - "Kolega Bauk, vi ste s Brača, to su pitomi ljudi, optimisti, puni vjere, komunisti... Vidite što se desi kada gospodin Glasnović nema stanku, mora isplaiti dva, tri komunisti. Srsen je Bračanin pun optimizma i vjere, ali nisam siguran da će ta vjera pasti na plodno tlo kod HDZ-a, kod gospodina Bačića i Reinera koji se nisu javili zadnjih 8 sati, što znači da ih ne zanima što opozicija ima za reći", rekao je Gordan Maras. Dodao je da je više očekivao od zastupnika manjina. Furio Radin rekao je da će ih zastupnici manjina zasad prekidati jer je Marasu isteklo vrijeme.

09:27 - "Kolega Bauk, u nekoliko navrata spomenuli ste važnost demokracije. Procedura donošenja poslovnika bila je po hitnom postupku. Naveli su da je hitan postupak potreban jer će pridonijeti demokratizaciji i radnoj učinkovitosti. Za nas je demokracija kad imate dva čitanja, kad prođete cijelu proceduru. Prijedlog ima ozbiljne demokratske deificite jer su rasprave izvješća odlučili staviti samo na radna tijela...", rekao je nakon stanke Božo Petrov.

"S jednim dijelom restrikcija koje ste naveli i ja se slažem da nisu dobre", rekao je Bauk.

08:54 - Maras je tražio povredu poslovnika. "Dok ste vi spavali imali smo ovakvih situacija. Predlagatelja nema u sabornici, ne možemo raspravljati bez njega, dok ga nema, to je gospodin Reiner", rekao je Maras. I Bulj je rekao Jandrokoviću da "dok ste vi bili doma jedan dio sjednice vodio se protuposlovnički".

"Ovaj cijeli proces je skandalozan. Povucite ovaj flaster poslovnik jer je protuustavan", rekao je Bulj.

Povredu poslovnika prijavio je i Sinčić koji je rekao da je postavio desetak pitanja Reineru koji se nije udostojio odgovoriti na njih čime, kaže, vrijeđa zastupnike.

Mrak Taritaš prijavila je povredu poslovnika jer Reiner nije imao potrebu obratiti se zastupnicima i da bi bilo dobro da je u sabornici.

Jandroković je odredio pauzu od 30 minuta dok se ne vrati predlagatelj.

08:49 - "Ova točka dnevnog reda traje nešto prije od pola noći. Ne znam kako će se opisati ovo, je li ovo pobjeda borbe za slobodu govora. Ovo je pobjeda grupe ljudi, saborskih zastupnika, koji su odlučno rekli ne manipulaciji. Grupa ljudi rekla je ne. Nisu se tome nadali i to je udarac većini koja je željela oduzeti slobodu govora manjini", rekao je Bulj.

"Vidim da ne radi sat, možda je opterećenje sustava ili je neka diverzija", rekao je Bulj. Bauk je odgovorio da bi volio mu sljedeće pobjede budu manje naporne.

08:45 - Gordan Maras rekao je da u ovom trenutku i ljudi koja ga prate na društvenim mrežama mogu gledati što se događa u Saboru.

"Mislim da ljudi zaslužuju vidjeti i čuti zbog čega smo ovdje", rekao je Maras koji pomoću mobitela prenosi svoje izlaganje na Facebooku.

"Postavlja se pitanje zbog čega mi ne vodimo računa o ljudima koji s nama rade i danonoćno pomažu da Sabor radi na najkvalitetniji način. U ovom trenutku je raspisan natječaj za radna mjesta u pomoćnim službama u Saboru. Ti ljudi rade za 3 i pol tisuće kuna, i sada vidite da rade od jutra do sutra za 3500 kuna", rekao je Maras i dodao da se ne može začuditi da ti ljudi ne zaslužuju više i da ih se plati dostojanstveno.

"Ako imate novca da se povjerenik u Agrokoru plaća 70, 80 tisuća kuna zar se ne može naći način da ljudi koji rade s nama od jutra do sutra imaju dostojanstvenu plaću", rekao je Maras i zahvalio tim ljudima što su proveli s njima cijelu noć.

"Gospodo iz HDZ-a tražimo od vas da se oporbu ne ušutkava", rekao je Maras.

"Klub zstupnika HDZ- ima upravo Klub pa su zato odsutni", rekao je Jandroković.

08:37 - "Dobro jutro predsjedniče Sabora, dobro jutro kolegama koji su nam se priključili, neki od nas su tu 24 sata", počela je izlaganje o klimatskim promjenama Anka Mrak Taritaš.

"Još nismo završili raspravu u ime klubova, tako da ta rasprava može ići u treći dan ako se netko zainati", rekla je. A onda je rekla da se čovjek klimatskim promjenama brzo prilagodi, ali da se niz stvari mora prilagoditi tome.

08:32 - Idući je govorio Ivan Pernar. "Ovo zasjedanje možemo nazvatio maratonskim, iscrpljujućim... ali ono što je sigurno je da određene odluke koje su vladajući donijeli nisu bile dobre i mi zbog njih moramo prosvjedovati. Jedna od tih odluka je remont MIG-ova u Ukrajini. Vraćeni su u stanju da su neupotrebljivi i zato Hrvatska kupuje nove muzejske primjerke stare samo 30 godina", rekao je Pernar.

"Za taj iracionalan poduhvat država će izdvojiti 360 milijuna kuna. Mislim da je taj novac mogao biti pametnije utrošen", kaže.

"Parlamentarna većina eutanizira Hrvatsku i postavlja se pitanje tko će zadnje ugasiti svjetla", kaže Pernar koji se zapitao kakav je to narod koji podržava takvu politiku. Drago mu je da se u Saboru pojavio otpor takvoj politici.

"Prvi put u povijesti rasprava je trajala bez prestanka cijelu noć. Ja sam u sabornici jučer od 9:30, a ostat ću i dalje jer smatram da je borba protiv ove vlade i za slobodu govora moja uloga ovdje", rekao je.

"Pitam se koliko još dugo ćemo morati svjedočiti ovoj politici koja je užasavajuća i koja nas ne vodi nikamo, a pogotovo ne u bolju budućnost", zaključio je.

08:27 - "Nakon 24 sata i 25 minuta, ja sam došao prije 8 sati, cijelu noć vodimo borbu za slobodu govora koju je htjela nametnuti većina nad manjinom jednim nedemokratskim pokušajem. Nije ovo borba za nas saborske zastupnike nego za one koji su nas birali da govorimo u njihovo ime", rekao je nakon stanke Miro Bulj.

"Sloboda govora je osnovno demokratsko pravo i ne možete vi nama kazati kako ćemo se ponašati", dodao je.

"Ovo nije cirkus. I novinarima je oduzeta sloboda govora. U pola do 12, do pola noći, sam stavio flaster na usta i minutu šutio. Šutnja protivljenja flaster poslovniku. Nemate pravo od nas napraviti samo glasačku mašineriju", poručio je Bulj.

08:08 - "Radimo dok ne završimo, jedino ćemo prekinuti za glasovanje u 12", rekao je Gordan Jandroković.

Ivan Pernar je zatim zatražio stanku zbog kupnje aviona iz Izraela, Mrak Taritaš zbog klimatskih promjena, a Maras zbog aktualne političke situacije. U 8:20 sati nastavlja se sjednica.

08:05 - "Ovom raspravom nisu iscrpljene sve mogućnosti produljenja rasprave. Moguće je još napisati jedno 1000 amandmana puta dvije minute, ovo vam ne mora biti doneseno cijeli idući tjedan. Ali kao što vidite ponašanje parlamentarne manjine je bilo malo duže, ali nisu iskorištene sve mogućnosti", rekao je Arsen Bauk.

"Budimo vrlo oprezni u mehanizmima", zaključio je.

07:55 - Arsen Bauk: "Klub zastupnika SDP-a svoj stav kako će glasati o dopuni poslovnika konačno će izreći kada vidi kako će se predlagatelji izjasniti o amandmanima. Mi smo na ovaj prijedlog podnijeli 17 amandmana od kojih su dva ključna koja bi mogla promijeniti naš stav da glasamo protiv izmjena."

U 7:53 sati vođenje sjednice preuzeo je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

07:51 - Arsen Bauk: "Pozdravljam predsjednika Sabora. Mislim da ste zaslužili pljesak za ovako rani dolazak i pozivam ga da pozove potpredsjednika da prekine raspravu"

Anka Mrak Taritaš: "Ja nisam doživjela ovu noć kao cirkus, nego kao način da oporba kaže nemojte nam uzimati naš alat rada, a to je govor."

07:50 - Arsen Bauk:"Pozdravljam predsjednika Sabora. Mislim da ste zaslužili pljesak za ovako rani dolazak i pozivam ga da pozove potpredsjednika da prekine raspravu."

07:45 - Ivan Vilibor Sinčić: "Mi se prema prijedlogu gospodina Plenkovića degradiramo, smanjuje se uloga parlamenta, trebali bi biti poslušni psići na lancu gospodina Plenkovića. Zato se protivimo ovom poslovniku, takvom odnosu prema Saboru. Ovo je loša izmjena poslovnika i ponavljat ćemo to koliko god puta treba."

07:43 - Anka Mrak Taritaš: "Mi smo pokazali kako se stvari mogu dovesti do apsurda, ali samo da pokažemo što vladajući čine poslovniku u smislu demokracije. Naš alat je ova govornica i kroz taj alat mi kroz replike ukazujemo da nešto treba promijeniti. Ja nisam dugo u politici, no moj put je bio buran pa imam osjećaj da sam duže nego jesam. Kad sam slušala iskusnije kolege rekli su važno je puno puta ponavljati. Oduzeti zatsupnicima riječ znač da vladajući žele da oporba uvijek bude oporba i da nikad nema mogućnost da svoju riječ koristi na način na koji treba."

07:39 - Bila je ovo duga noć, ali smo jasno dokazali da nismo jalova oporba, rekla je u Saboru Ines Strenja Linić. Kaže da se opozicija u Saboru borila za situaciju da u parlamentu mogu govoriti o temama koje sami izaberu.

07:38 - Rasprava u Saboru o izmjenama saborskog poslovnika trajala je cijelu noć i još uvijek traje.

"Dočekali smo jutro, to se čini mi se nije događalo ni u ratno doba. Čini se da su izmjene poslovnika važne kao jedan dio ratnog plana", rekao je nešto prije 7 sati u petak Arsen Bauk nakon još jedne stanke.

 

U nastavku pročitajte što se tijekom noći događalo u Saboru:

Saborska rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja je započela u četvrtak nešto prije ponoći, trajala je cijelu noć i nastavlja se tijekom jutra jer je oporba poslije svake rasprave koristila poslovničko pravo na stanku prosvjedujući zbog toga što nije udovoljeno njezinu zahtjevu da se rasprava o toj točci prebaci za petak prijepodne.

U zahtjevima za stankama izmjenjivali su se klubovi Mosta, SDP-a, Živog zida i Glasa nakon kojih su zastupnici govorili o raznim temama, dizel vozilima, otpadu, Dalmatinskoj zagori, učiteljima, BDP-u, LNG terminalu pa čak i četvrtom poglavlju Evanđelja po Mateju.

"Ovo je povijesni trenutak, nikad Sabor nije zasjedao duže od 3,25 sati", ustvrdio je Gordan Maras (SDP) i izrazio nadu da će vladajući shvatiti kako se nište ne može postići na silu.

Njegov stranački kolega Aresen Bauk cijelu situaciju da se raspravlja tijekom cijele noći nazvao je teatrom apsurda.

"Ovo se nije smjelo dogoditi", kazao je Robert Podolnjak (Most), dodavši da se za temu promjena Poslovnika pripremao dugo, ozbiljno joj pristupio i da mu je neobično raspravljati o tome u rano jutro.

Tvrdoglavnost vladajućih da oni odlučuju o tome kad ćemo raspravljati sada im se obilo o glavu, konstatirala je Anka Mrak Taritaš (Glas). Smatra također da će se predložene odredbe novog Poslovnika teško provoditi, poput prava na samo tri replike.

Nikola Grmoja (Most) predviđa da će se rasprava o Poslovniku odužiti do podneva.

Ranije tijekom rasprave slijedom kritika oporbe da Željko Reiner ne može istovremeno biti i predsjedavajući i predlagatelj, predsjedanje je ponovno preuzeo Milijan Brkić.

U raspravi isprekidanoj stankama, pozivanjem na povrede Poslovnika i nizom replika, oporba je kritizirala prijedlog smatrajući da ih se izmjenama želi ušutkati i ograničiti im se sloboda govora odnosno kritika Vlade, dok je HDZ tvrdio da se samo želi unaprijediti kvaliteta saborskih rasprava.

"Ovo je silovanje demokracije"

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željko Reiner, predstavljajući u četvrtak izmjene saborskog Poslovnika, istaknuo je da je smisao da se doprinese kvaliteti i dinamici saborskih rasprava, dok je oporba izmjene nazvala "silovanjem demokracije" i poručivala "nećete nas ušutkati" a zbog rasprave u ranim jutarnjim satima stankama opstruirala rad Sabora.

"Smisao promjena Poslovnika je da se doprinese kvaliteti i dinamici rasprava, a posebno želimo potaknuti rad u saborskim odborima i da plenarni rad bude kruna onoga što se izbistrilo na odborima", kazao je Reiner.

Izmjenama se uređuju replike koje se skraćuju s dvije na jednu minutu te uvodi da zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta. Za zlouporabe povrede poslovnika propisuje se trajanje od pola minute, a na drugačiji način uređuje se i institut stanke na način da se se obrazloženje stanki pomiče u termin između 13 i 14 sati, pojasnio je Reiner.

"Time se ni u kom slučaju, kako to neki misle, ne ograničava pravo govora zastupnika već se nastoji potaknuti zastupnike da izraze stavove, mišljenja i prijedloge kroz pojedinačne stručnije rasprave", istaknuo je.

Potrebu izmjena Poslovnika potkrijepio je i brojkama prema kojima je u devetom sazivu bilo preko 12.400 replika i odgovora na repliku a svega 690 pojedinačnih rasprava. "Brojke govore zašto nam narod daje ocjenu 1,9 , najnižu do sada", rekao je Reiner.

"Neviđeno je da se oporbi uzimaju stečena prava"

Prebacivanjem stanki želite izbrisati uobičajenu praksu da se sjednica otvara aktualnima temama, kritizirao je Gordan Maras (SDP) optuživši vladajuće za politikanstvo, na što mu je Reiner kazao da su stanke devijacija, a ne dobra praksa i da su se do prije dvije godine koristile iznimno rijetko.

Mostovci pak smatraju da je namjera izmjena Poslovnika ušutkati zastupnike koji govore o onome što vladajući rade loše . "Želite jedini nametati teme i oduzeti oporbi to pravo. Neviđeno je da se oporbi uzimaju stečena prava", kazao je Nikola Grmoja (Most) .

"Neće vam uspjeti ušutkati nas", naglasio je Miro Bulj (Most), dok je njegov stranački kolega izmjene nazvao "silovanjem demokracije a ne vrhuncem demokracije".

Anka Mrak Taritaš (Glas) ocijenila je da se ograničavanjem stanki i replika neće dobiti ni kvaliteta ni dinamika rasprava, već upravo suprotno. "Nemojte nam oduzimati taj alat", apelirala je.

Branimir Bunjac (Živi zid ) upitao je zašto se ne zabrani primjerice to da ministri sami sebi pišu pitanja i onda sami sebi odgovaraju. "Hoćemo li donijeti ogledalo kao Snjeguljica i pitati tko je najljepši na svijetu?".

Da su izmjene Poslovnika pokušaj gušenja slobode govora drži i Ivan Vilibor Sinčič (Živi zid) koji ističe da se zastupnike svodi na robote, a rad Sabora centralizira. "Što je s nama koji govorimo sporije i nije nam dovoljna jedna minuta za replike", upitao je.

"Naoružali smo se slatkišima"

Zastupnici SDP-a, Živog zida i Mosta u više su navrata apelirali na predsjedavajućeg Milijana Brkića da se rasprava koje je već ušla u novi dan pomakne na petak, no bez uspjeha.

"Nas ovaj tajming jača i osnažuje, naoružali smo se slatkišima", poručio je Ivan Pernar (Živi zid).

Oporbeni zastupnici su potom posegnuli za poslovničkom mogućnošću da nakon svake rasprave traže stanke kako bi govorili o raznim temama, od problema azilanata, rasta cijena banana, problema otpada, oštrim zimama do problema u javnoj upravi, pa je rasprava napredovala još sporije.

Gordan Maras (SDP) upozorio je i na moguće kršenje Zakona o radu budući da osoblje u Saboru, kako je kazao, ne bi smjelo raditi neprekidno više od 16 sati ustvrdivši da je na djelu "parlamentarno nasilje".

Nakon što je Željko Reiner (HDZ) preuzeo vođenje sjednice oporba se pobunila da ne može istovremeno biti i predlagatelj i predsjedatelj, tražeći da pozove drugog predsjedatelja. "Ne mogu vam replicirati kao predsjedavajućem", kazao je Robert Podolnjak (Most).

Reiner je ustrajao da se time ne krši Poslovnik. Uslijedilo je višeminutno prepucavanje i nadvikivanje Marasa, Pernara, Grmoje, Bulja, Sinčića i Ivana Šukera o tome tko je u pravu i krši li se Poslovnik.

Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) predložio je Reineru da kao predsjedavajući samog sebe pozove kao predlagatelja na zastupničko mjesto i uzme riječ kada ga netko nešto pita, a zatim se vrati na predsjedničko mjesto, zahvali sam sebi i nastavi voditi sjednicu, na što je Reiner rekao da bi to bio cirkus.

Situacija je u jednom trenutku toliko dovedena do apsurda da je Tomislav Panenić (Most) govoreći nakon stanke o rastu cijena banana za govornicom prasnuo u smijeh.

U Saboru stanke uoči rasprave o promjeni Poslovnika, Bulj s flasterom na ustima

Nekoliko klubova zastupnika zatražilo je u četvrtak navečer nešto prije ponoći stanke u Saboru kako bi govorili o aktualnoj političkoj situaciji, uoči rasprave o promjeni saborskog Poslovnika kojima se predlaže drugačiji način uređivanja tog instituta, nakon čega je Mostov Miro Bulj izašao za govornicu s flasterom na ustima.

Bulj je sa zalijepljenim flasterom šutio minutu a potom poručio "nećete nam zabraniti govoriti uvođenjem flaster Poslovnika".

Za izmjene Poslovnika kazao je da umanjuju prava i zabranjuju govor zastupnicima te ga podsjećaju na totalitarna vremena. Dodao je da to nije samo slučaj sa saborskim zastupnicima već i s novinarima, spomenuvši novinare HRT-a Tihomira Dujmovića, Maju Sever i Milorada Šikanjića.

Pozvao je da se zbog demokracije i slobode govora rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika prebaci na petak.

Gordan Maras (SDP) ustvrdio je da je vladajućima rasprava o Poslovniku samo pitanje forme, a ne želja za povećanjem kvalitete rasprava. "To su gluposti. Želja je da naprave rasprave kakve će njima odgovarati", kazao je.

U nadi da će razum prevladati, Maras je također apelirao da se rasprava o Poslovniku prebaci na petak.

Apeli zastupnika nisu naišli na plodno tlo i rasprava o promjeni saborskog Poslovnika počela je oko ponoći. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene